Skocz do zawartości

12 rzędów wejdzie na trenażer?

oalan1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, na zimę chcę sobie kupić trenażer tacx flux smart lub elite direto, problem jest taki że mój rower jest na 12 rzędowym GX i potrzebuję tam wrzucić jakiegoś tańszego sunraca lub nx. Pisałem do tacx i wysłali mi coś takiego:

Cytat

Thanks for your email.
This should be compatible with the FLUX S trainer but you might not be able to use your lightest gear.
If you have an XD cassettte, a XD cassette body will be required, see the link below:

KLIK1

a potem coś takiego(na samym dole na czerwonym tle jest notka):

KLIK2

Cytat

Note: XD cassette (R.A.T. system) and SRAM 12 speed cassettes are not compatible with the FLUX Smart

Czyli trochę sprzeczne info jakby pisały to dwie inne osoby.

Elite nie odpisało mi nic.

Może istnieje opcja wrzucić 11 rzędową kasetę do tego napędu? Nie mam już pomysłów.

Opublikowano (edytowane)

53 minuty temu, oalan1 napisał:

cassette body will be required, see the link below:

Czy ty napewno dobrze rozumiesz co Ci odpisali? W tych wiadomościach nie masz sprzeczności. W pierwszej jest napisane że bębenek XD musi być zmieniony na tradycyjny i do takiego prowadzi link1. Druga natomiast potwierdza że trenażer nie jest kompatybilny z bębenkiem XD. Natomiast drugi link prowadzisz to instrukcji jak dostosować trenażer do osi boost

Edytowane przez Red
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Aha, czyli muszę zakupić od nich ten bębenek co mi tam wysłał w linku?

Opublikowano

Tylko teraz pytanie który z tych bębenków będzie dobry bo jest XD oraz XD-R. I czy da sie to znaleźć gdzieś taniej bo wychodzi na to że przejściówka kosztuje 260 zł 😯

Opublikowano

XD bębenek jest typowo MTB zaś XDR to bębenek XD z głębszym wycięciem o 1,8mm i o tyle szosowe kasety Srama są wyciągnięte najwidoczniej względem MTB.

Niestety bębenki dobre nie są tanie.

• Lubię to! 1