Skocz do zawartości

Sprowadzenie nowego Cannondale'a z Anglii

inicjator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

1. Wiecie jak to jest ze sprowadzaniem Cannondale z Anglii? Zauważyłem, że są tam sklepy, które robią wysyłkę nowych rowerów zagranicę, w tym do Polski. Cannondale w ogóle dopuszcza coś takiego? Może jest to samowolka tych sklepów. Np. w przypadku Treków i Speców nie wchodzi taka wysyłka w rachubę.

2. Obawiam się, że sprowadzę Synapsa z Anglii, zarejestruję go na stronie producenta a i tak nie będę miał gwarancji, albo będzie ona w okrojonym zakresie.

Proszę Was o informacje zwrotne w tej sprawie.

Opublikowano

Tak. Napisałem dzisiaj do Czech (jest tam siedziba dystrybutora na Polskę), ale pewnie będę musiał trochę poczekać na odpowiedź. Sprawa jest dla mnie pilna i dlatego założyłem ten wątek.

Opublikowano

Dystrybutor na Polskę ma kasę z tego, ze kupisz rower w PL. Jak sądzisz, co Ci napiszą? Myślę że jeśli chcesz rzetelnej odpowiedzi, powinieneś napisać do siedziby (chyba USA?)

Opublikowano

W sumie, to pewnie masz rację. Właśnie napisałem do siedziby.

Odpowiedź dostałem w 10 minut 😄.

Jej treść:

Dziękujemy za maila i zainteresowanie Cannondalem. Cieszymy się, że zdecydowałeś się na zakup Cannondale - musimy poinformować Cię o twoim zainteresowaniu zakupami z Wielkiej Brytanii:
1) Sprzedawcy w Wielkiej Brytanii nie mogą wysyłać rowerów poza ich terytorium. W ten sposób naruszają umowę dystrybucyjną.
2) Gwarancja traci ważność, gdy rowery są robione za pośrednictwem sprzedaży wysyłkowej. Nie ma gwarancji, że produkty dotrą bez uszkodzenia, a Cannondale nie może tego zagwarantować. Chyba że rowery zostaną dostarczone w stanie fabrycznym od autoryzowanego sprzedawcy.

Rozumiemy, że cena może być ważnym czynnikiem przy zakupie roweru, zalecamy jednak zakupy lokalne, aby zbudować relację z lokalnym sklepem, który też serwis. Sprawia to, że relacja kupujący-sprzedający jest bardziej pomocna, gdy rowery są tam kupowane, a sklep może pomóc w serwisowaniu sprzedawanych rowerów.
Dziękuję za maila
CSG International

18 minut temu, inicjator napisał:

Chyba że rowery zostaną dostarczone w stanie fabrycznym od autoryzowanego sprzedawcy.

Nie wiem tylko co to by miało znaczyć ...

Opublikowano

Pewnie się rozchodzi to, że autoryzowane sprzedawca (a nie sub-dystrybutor) może wysłać rower do ciebie w takim stanie, jak przychodzi z fabryki - zapakowane w oryginalny karton, z taśmami, plombami itp. Nie wiem tylko jak Cannondale chce to weryfikować, więc pewnie jak w razie coś pójdziesz do lokalnego serwisu, to powiedzą ci, że gwary nie ma, bo rower jest spoza dystro.

Opublikowano
29 minut temu, inicjator napisał:
30 minut temu, inicjator napisał:

Chyba że rowery zostaną dostarczone w stanie fabrycznym od autoryzowanego sprzedawcy.

Nie wiem tylko co to by miało znaczyć ...

To znaczy, ze tylko w przypadku dostawy do Autoryzowanego Sprzedawcy centrala bierze na siebie uszkodzenia. W praktyce gdybyś poszedł do salonu CD w Polsce i chciał kupić coś czego w kraju nie ma, to on może to dla Ciebie ściągnąć zza granicy. Ty jako konsument nie możesz pominąć oficjalnej sieci dystrybucyjnej. W skrócie - LIPA.

Opublikowano

A nie było przypadkiem czegoś podobnego na forumku jakieś 2-3 miesiące temu? Ktoś miał synapse z UK, rozwaliła się klamkomanetka i chyba trzeba to było ogarniać poprzez shimano bo cannondale pl się wypiął na to

Opublikowano

Jak się bardzo uprzesz to możesz podrążyć temat w federacji konsumentów, na forach z poradami prawnymi itp. Była kiedyś afera z Sony. Nie chcieli uznawać gwarancji w Polsce na produkty zakupione w Niemczech. Okazało się że były, przynajmniej parę lat temu, przepisy które obligowały ich do respektowania gwarancji wszystkich produktów zakupionych w Unii Europejskiej. Czyli niezależnie gdzie w Unii kupiłeś produkt mogłeś skorzystać z gwarancji w dowolnym kraju byle też był w Unii. Wielka Brytania jeszcze z niej nie wyszła - czy to będzie aktualne jak z niej wyjdzie ? Czy warto się szarpać z prawnikami jak będzie zepsuty drobiazg za kilkadziesiąt pln ? No i czy te przepisy są nadal aktualne ? Czyli więcej pytań niż odpowiedzi ale napisałem żebyś wiedział o czymś takim.

Opublikowano

Też tak myślę, zwłaszcza że nie będziesz się szarpać z prawnikami. Po prostu w serwisie spuszczą Cię na drzewo i na tym sprawa się skończy. Nawet jeśli jakieś tam przepisy unijne zobowiązują dystrybutora do realizacji gwarancji - mogą uznać że uszkodzenie z winy użytkownika i tyle. 

Ile zaoszczędzisz kupując w UK?

Musisz sam ocenić czy jesteś gotów zrezygnować z gwarancji za tysiaka czy tam ile zaoszczędzisz.