embe Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 (edytowane) Cześć wszystkim W swoim Canyon-ie mam z tyłu przerzutkę SHIMANO DEORE XT RD-M786 SGS SHADOW+. Wczoraj zauważyłem problem w działaniu sprzęgła w owej przerzutce. Mianowicie działa ono tak, że przy włączonym sprzęgle wózek przerzutki zamiast płynnie ale po prostu ciężko chodzić chodzi w ten sposób, że w małym zakresie mogę wózkiem luźno ruszać co już sprawia, że łańcuch może latać. A następnie po tym małym zakresie jest jakby blokada i wózek dalej nie idzie. Dopiero po użyciu naprawdę dużej siły próbując pchnąć wózek dalej ręką następuje takie "strzelenie" i wózek idzie dalej lekko jakby bez sprzęgła włączonego. Mam zamiar oczywiście przerzutkę rozkręcić ale zanim to zrobię chciałem spytać czy ktoś może spotkał się z takim działaniem i wie co może być przyczyną. Dzięki @edit Nie zauważyłem poddziałów w dziale Napęd więc sorry za wrzucenie tematu w zły dział. Jak się da to proszę o przeniesienie. Edytowane 15 Sierpnia 2019 przez embe Zły dział
Kruk Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Po prostu zrób serwis przerzutki Konstrukcje są bardzo podobne: W najgorszym razie wymiana sprzęgiełka Cię czeka.
Rekomendowane odpowiedzi