Skocz do zawartości

Wymiana korby.

Quathor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Szykowałem się do wymiany zużytych blatów na mojej korbie Deore FC-T611 48/36/26T, ale 3 dni temu mocno uderzyłem lewym pedałem w korzeń i lekko skrzywiłem oś pedału. Po zakupie nowych przystąpiłem do wymiany ale pedał wyszedł ciężko wraz z fragmentem gwintu. Pozostała część dobrego gwintu w ramieniu korby jest zbyt mała by można zaufać, że pedał będzie się solidnie trzymał. Do wymiany napędu szykowałem się już wcześniej. Łańcuch 10rz wraz z kasetą 10rz już czeka. Rower do tej pory był na oryginalnym napędzie 10rz. Dotychczas wymieniałem tylko łańcuchy i raz kasetę. Nie było żadnych problemów. Duży koszt albo nowej korby, albo wymiany blatów w wraz z ramieniem daje do myślenia i zaczynam szukać alternatyw. Wiem, że sporo osób pisze jak łańcuch 9rz może współpracować z 10rz korbą w napędzie 10rz. Ja mam odwrotne pytanie.

Czy da się zamontować korbę 9rz np Alivio FC-T4060 44x32x22 do napędu 10rz??

Łańcuch nie powinien stanowić problemu bo ma tą samą szer wewn, ale wyczytałem gdzieś, że korby przystosowane do napędu 3x10rz mają mniejsze odległości między blatami niż te do 9rz. Różnica w ilości zębów na blatach jest dla mnie do przeżycia..

Czy nie da się tego wyregulować takiego zestawienia zwiększając np, wychylenia H/L przerzutki ?? Czy ktoś już próbował takiej konwersji ??

Mam też pytanie odnośnie innej alternatywy: Czy ktoś korzystał już z korb marki NEXELO z ich "Hollowtech'iem" ?

Oferta jest zarazem kusząca jak i podejrzana. Na znanym portalu aukcyjnym zestaw korby wraz supportem, odpowiadający linii Deore  to koszt rzędu 220-230zł😮, ale opinii na temat tych korb nie sposób znaleźć🙁. Jedynie jeden z kupujących napisał cytuję "Deore to to nie jest ale jest ok".. i tylko tyle o nich udało mi się znaleźć.

Na koniec dodam jedynie, że chodzi o rower, którym przede wszystkim codziennie jeżdżę do pracy, przez cały rok, okazjonalnie gdzieś weekendowe wypady z rodziną z racji bagażnika i sakw. Więc moje wymagania co do niego są takie, że wszystko powinno działać ale zawodów nie zamierzam nim wygrywać lub martwić się, że skarb jest przypięty linką na ulicy.. Waga przestała być istotna, liczy się niezawodność, przy niskiej cenie.

Opublikowano

Wystarczy poszukać. Twój problem nie jest jedynym takim przypadkiem na forum.

Opublikowano
Godzinę temu, Quathor napisał:

Czy da się zamontować korbę 9rz np Alivio FC-T4060 44x32x22 do napędu 10rz??

tak będzie działał.

Godzinę temu, Quathor napisał:

Mam też pytanie odnośnie innej alternatywy: Czy ktoś korzystał już z korb marki NEXELO z ich "Hollowtech'iem" ?

pierwsze słyszę o takiej marce :D

Weź sobie tą Alivio Korbę, kup suport sm bb52 i po sprawie :) 

Opublikowano

Wielkie dzięki 😆 bo szukam i szukam po forach i nie mogę znaleźć odpowiedzi która dała by mi 100% pewności... Te nexelo to zagadka, mają inny rozstaw śrub, niby wymiennych , ale znaleźć ich nie sposób. Myślę, że to chińska kopia , z wdrożonymi kilkoma zmianami tak aby naruszając wszelkie patenty ich nie naruszyć. nawet nacięcia na rurze dla lewego ramienia jakieś rzadsze.. A samo "Hollowtec" jest tam raczej jako samo znaczenie słowa w teorii, a nie patencie Shimano..  Z powodu braku części zamiennych to raczej jednorazówka.. Ale kto wie co będzie kiedyś.. Był czas, że chińskich marek smartfonów też nikt na poważnie nie traktował, a dziś........?

Nie będę się bawił w gwintowanie i wymiany blatów,  tylko biorę tą Alivio. Jeszcze przebadam suport bo mam dokładnie ten sam SM-BB52 przy tej Deorce

Opublikowano

Nie ma co brać jakiś dziwnych korb, a potem problem z doborem głupiej zębatki, alivio M4050 będzie wystarczająca jeśli nie chcesz przepłacać :)

HallowTech tak tylko w ramach wyjaśnienia dla Ciebie to ramiona korby puste w środku :) Potocznie mówi się o korbach 2 częściowych właśnie HT2 ale to takie raczej niedomówienie :)

Tak SM BB 52 jest do Deorki i Alivio

SM bb 70 do SLX i XT

a SM BB 93 do XTR i Dura Ace

Opublikowano

Znalazlem gdzies ze do nexelo nie dostanie u nas blatow. A jakosci nikt nie ocenial

Opublikowano
24 minuty temu, Kruk napisał:

to już eliminuje tą nexelo.

w dodatku "chytry dwa razy traci"!

Opublikowano

Stare ale prawdziwe :D 

Dlatego kup tą alivio, nie zastanawiaj się nad MT200 bo to serio nic specjalnego.

Opublikowano
W dniu 15.08.2019 o 00:54, zenobek napisał:

w dodatku "chytry dwa razy traci"!

Rzeczywiście raczej nie będę testował tego produktu. Mogą być dobre, kto wie, ale zaczekam aż ktoś je zakupi, pojeździ i wypowie się rzetelnie na ich temat..

23 godziny temu, Kruk napisał:

Stare ale prawdziwe :D 

Dlatego kup tą alivio, nie zastanawiaj się nad MT200 bo to serio nic specjalnego.

Myślałem przez moment nad tymi MT200 bo cena atrakcyjna, ale nie chciałem robić aż takiego downgrade'u z obecnej deore. Z ciekawości zapytam, w jakim sensie jest ona gorsza od tych wyżej stojących?

A co do Alivio FC-T4060 to na znanym portalu aukcyjny znalazłem taką jak chciałem, czarną za 198zł i jeszcze dziś zamawiam. Jeszcze też zadzwonię i upewnię się czy zdołają dziś wysłać.

Ze starą deore FC-M610 to może uda się z czasem znaleźć kogoś kto by ją nagwintował i wtedy można by jej dołożyć nowy zwój. Pozostanie tylko kwestia blatów. Mały (babciny) i środkowy to nie problem, są stalowe i tanie, ale ta duża w deore 48T jest aluminiowa i "drogawa". Najtaniej znalazłem ją za 91zł..

Więc pytanko czy w miejsce tej dużej pasowałaby ta zębatka od Alivio 48T  ("u-48 mega9" czy jakoś tak) ??

Na zdjęciach wyglądają podobnie, wagą sporo się różnią, ale dodatkowe 144g nie jest tragedią. Cena za to dobra a BCD mają taki sam: 104mm..

I ogółem, czy w shimano wszystkie koronki o tym samym BCD są kompatybilne, nawet w przypadku innej ilości zębów???

W dniu 14.08.2019 o 14:13, Kruk napisał:

Nie ma co brać jakiś dziwnych korb, a potem problem z doborem głupiej zębatki, alivio M4050 będzie wystarczająca jeśli nie chcesz przepłacać :)

HallowTech tak tylko w ramach wyjaśnienia dla Ciebie to ramiona korby puste w środku :) Potocznie mówi się o korbach 2 częściowych właśnie HT2 ale to takie raczej niedomówienie :)

Tak SM BB 52 jest do Deorki i Alivio

SM bb 70 do SLX i XT

a SM BB 93 do XTR i Dura Ace

Faktycznie chodzi o puste ramiona.. Ja chyba pomyliłem pojęcia Hollowtech z Octalink

Opublikowano

Mt200 korba po prostu ma nie wymienne blaty, jak zajedzie się 1 to korba do śmieci :) Dlatego Alivio M4050 to najtańsza i najsensowniejsza korba pod oś przelotową jak jest.

Doerka M610 też będzie dobra jak najbardziej tylko trzeba ją znaleźć w dobrym stanie albo nówkę w dobrej cenie :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Jeszcze jest MT300 czyli MT200 z wymiennymi blatami

• Pomógł 1
Opublikowano

Wczoraj przyjechała korba FC-T4060. Dziś po pracy robię podmianę i składam cały napęd na nowo. Do zestawu czeka kaseta CS-HG50 i łańcuch Sunrace CN10A ( pierwszy raz ten łańcuch mam ).  Nie miałem okazji jeszcze dokładnie się przyjrzeć tej korbie, ale samo lewe ramie jest bliźniaczo podobne do ramienia od FC-T611. Na pierwszy rzut oka różni się jedynie farbą; tu połysk, a tu mat... Jak zdemontuję FC-T611 to zrobię dokładne oględziny co jest inne, a co nie i napiszę o swoich spostrzeżeniach. Wiem, że niektórzy wiedzą na czym polegają różnice, ale przed zaczęciem tego tematu ciężko mi było znaleźć odpowiedzi na pytania jakie tu zadałem, dlatego postaram się wyczerpać temat do końca dla tych, którzy będą mieli podobny problem.

Opublikowano

Zwaz je i to conieco powie. A stara korbe trzeba nawiercic i nagwintowac. Potem wklejasz nowy gwint. Sa tekie dostepne. Bedzie jak nowka. Robi sie tak w silnikach np.