Skocz do zawartości

Kapsel a rura sterowa

beatdeath

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, próbowałem sobie jakoś pomóc Szukajką, ale mi się nie udało.
Otóż przycinałem rure sterową bo zmieniłem mostek jakoś z 6cm wysokiego na 3cm wysoki, przyciąłem rure pięknie dodałem podkładki ile chciałem, ale tak skąpiłem tego cięcia, że z rekomendowanych 2-3mm między rurą a kapslem w momencie dokręcania kapsla - skasowania luzu to mam jakieś 0.2mm? No praktycznie mi się ten kapsel styka z rurą sterową, jak dobrze przykręcę to nawet chyba się styka.
Tak myślałem nad tym i myślałem i w sumie nie wymyśliłem skąd właściwie ta zasada 2-3mm między rurą a kapslem? Czy jest to jedynie do kasowania luzu, a potem już może sobie ten kapsel się stykać się z rurą?

Opublikowano

2-3 mm wzięło się z tego że kapsel różnych producentów ma różne zagłębienie w rurze widelca, jeden może mieć 1 mm drugi 1,5 mm to też bezpiecznie jest cięcie 2-3 mm mniej ot cała filozofia :) 

Kapsel ma tylko kasować luz, za trzymanie sterów i widelca w ryzach służy mostek, niestety kapsel musi działać jak powinien bo podczas dokręcania mostka musi on trzymać wszystko w kupie by nie było luzów. Czy później kapsla nie musi być? hehehe teoretycznie tak, nie musi go być :D  ale nie radę go nie mieć, bo w razie co, jakby mostek się poluzował to nie wykasujesz luzu ze sterów bez kapsla.

Masz wyjścia 2:

-albo uciąć 1,5 - 2 mm mniej rury sterowej

-albo dać podkładkę pod kapsel aby było te 2-3mm prześwitu.

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kruk napisał:

2-3 mm wzięło się z tego że kapsel różnych producentów ma różne zagłębienie w rurze widelca, jeden może mieć 1 mm drugi 1,5 mm to też bezpiecznie jest cięcie 2-3 mm mniej ot cała filozofia :) 

Kapsel ma tylko kasować luz, za trzymanie sterów i widelca w ryzach służy mostek, niestety kapsel musi działać jak powinien bo podczas dokręcania mostka musi on trzymać wszystko w kupie by nie było luzów. Czy później kapsla nie musi być? hehehe teoretycznie tak, nie musi go być :D  ale nie radę go nie mieć, bo w razie co, jakby mostek się poluzował to nie wykasujesz luzu ze sterów bez kapsla.

Masz wyjścia 2:

-albo uciąć 1,5 - 2 mm mniej rury sterowej

-albo dać podkładkę pod kapsel aby było te 2-3mm prześwitu.

Nie no, ze 2mm miałem do kasacji luzu, po kasacji zostało 0.2mm jak wspomniałem, tudzież nic jak jeszcze lepiej skręce. Martwił mnie tylko fakt czy aby może kaspel się opierać na sterówce bądź prawie że opierać (te 0.2mm) wychodzi na to, że może.

Opublikowano
17 godzin temu, beatdeath napisał:

Nie no, ze 2mm miałem do kasacji luzu, po kasacji zostało 0.2mm jak wspomniałem, tudzież nic jak jeszcze lepiej skręce. Martwił mnie tylko fakt czy aby może kaspel się opierać na sterówce bądź prawie że opierać (te 0.2mm) wychodzi na to, że może.

Nie powinien, daj pod kapsel podkładkę, będzie bezpieczniej.

Opublikowano

Tak jak napisał @Kruk kasuje on tylko luz i ....

W dniu 14.08.2019 o 11:49, beatdeath napisał:

No praktycznie mi się ten kapsel styka z rurą sterową, jak dobrze przykręcę to nawet chyba się styka.

Sprawdź jaki masz kapsel(zmierz wgłębienie),bo wcale nie musi wynosić 2-3mm ale...

absolutnie nie może stykać się z rurą.

W dniu 14.08.2019 o 11:49, beatdeath napisał:

Cześć, próbowałem sobie jakoś pomóc Szukajką, ale mi się nie udało.

Masz też szukajkę na kanale @SzajBajk 

Opublikowano
W dniu 15.08.2019 o 10:12, SpiderMAN napisał:

Nie powinien, daj pod kapsel podkładkę, będzie bezpieczniej.

23 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

absolutnie nie może stykać się z rurą.

ok, zastosuje się do zaleceń, jednak nadal nie wiem dlaczego kapsel nie może opierać się o rurę już po kasacji luzów? Filmik też tego nie wytłumaczył

Opublikowano
1 minutę temu, beatdeath napisał:

ok, zastosuje się do zaleceń, jednak nadal nie wiem dlaczego kapsel nie może opierać się o rurę już po kasacji luzów? Filmik też tego nie wytłumaczył

Bo luz na sterach kasujesz dociągając rurę sterową do kapsla, ściągając całość poprzez podkładki i mostek, jak się kapsel oprze o sterówkę to luzu nie skasujesz.

Opublikowano
3 godziny temu, beatdeath napisał:

Filmik też tego nie wytłumaczył

Jak nie wytłumaczył? Masz dokładnie w 9min i 11sek.