Kamyko Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam, wszystkich mam problem od jakiegoś tygodnia ze sprzęgi ełkiem. Blokuje się dźwignią tak jak powinno być tylko jak wezmę do końca to przeskakuje i nie ma tego napięcia łańcucha. Dźwignia stoi gdzieś w połowie drogi do napisu on, to wtedy mam tę naprężenie co powinno być rozebrałem wszystko jest ok chyba jak powinno być posmarowałem i złożyłem dalej to samo. Zrobione mam na niej max 2k km, brudu nic nie było od strony sprężyny, napinacza dźwigni tylko używałem jak ściągać musiałem koło lub podczas czyszczenia. Ktoś może się orientuję czemu tak przeskakuje dźwignia? Wieczorem dodam jakieś zdjęcia jak to wygląda. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez Kamyko Ortografia i interpunkcja. Pisz z włączonym słownikiem!!!
Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Siemka. A powiedź, wcześniej normalnie działało? Tutaj masz schemat budowy M8000: Może 8 część założyłeś odwrotnie? Nie mniej to tam trzeba wpierw szukać problemu: Szaj robił serwis, może popatrz czy dobrze zrobiłeś serwis. 1
Kamyko Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) No właśnie nie w pozycji off założyłem sprzęgło kwadratem do dołu założyłem tę część co się dociska śrubką chyba trzeba będzie jeszcze raz na nowo rozebrać też filmik szaja oglądałem jak poskładać. Chyba że tą zewnętrzną cześć gdzieś smar dalej jest i mi ślizga tę wajchę. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez Kamyko Poprawione
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 @Kamyko zacznij stosować zasady interpunkcji, bo za diabła nie idzie zrozumieć Twoich postów.
Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Admin musi pilnować porządku, kultury wypowiedzi jak i przejrzystości postów, nie ma co się złościć. Spróbuj rozebrać sprzęgło raz jeszcze i złożyć na nowo. pamiętaj że na dole masz zaślepkę od śrubki którą regulujesz twardość sprzęgła
Kamyko Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Śrubka działa ok zwiększa sztywność tylko tę wajchę jak chcę na on to w połowie jest blokada potem zeskakuje i nie ma wcale tak jak przed włączeniem. Dzięki za podpowiedź w domu rozbiórkę zrobię ponowną może coś ominąłem albo łożyska igiełkowe zatłuszczone są. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez Kamyko
Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Próbuj, z filmikiem Szaja powinno iśc szybko. Jakbyś zatłuścił łożysko igiełkowe to raczej by wcale sprzęgło nie działało tak mi się wydaje, a tak to działą w połowie skoku dźwigienki. Daj znać jak coś zdziałasz
leejoonidas Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Jakbyś zatłuścił łożysko igiełkowe to i tak by się nic nie stało, sprawdziłem to i z pełną premedytacją posmarowałem smarem wszystkie elementy te które według różnych porad ekspertów z tego forum nie powinny być smarowane, efekt tego jest taki że mechanizm przerzutki działa płynniej i wcale się nic nie ślizga. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez leejoonidas
Kamyko Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Dziękuję za pomoc jednak filmik się przydał rozebrałem popatrzyłem, a tu wyszło, że jak jest dźwignia od sprzęgła ten blaszany drucik się przekręcił przez to blokowało w połowie kombinerkami udało się wygiąć w dobrą stronę i działa jak należy, a przypomniałem sobie, że patykiem dostała dość mocno obręcz mam zacentrowana delikatnie możliwe, że się przestawić mogło. Teraz pytanie czy nie będzie się ślizgać niby blokada jest się okaże. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez Kamyko
Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 4 godziny temu, leejoonidas napisał: z pełną premedytacją posmarowałem smarem wszystkie elementy te które według różnych porad ekspertów z tego forum nie powinny być smarowane To nie są porady "ekspertów" z forum Kolego, tylko jasne wytyczne z manuala Shimano! Zrobiłeś jak chciałeś, Shimano tego zabrania po prostu i tego jako rowerowi amatorzy (serwisanci) się na forum trzymamy, proste.
leejoonidas Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Oczywiście że są to wytyczne firmy Shimano, ale to że czegoś zabraniają to nie znalazłem takiej informacji, co najwyżej nie zalecają czegoś, no chyba że coś przeoczyłem lub nie doczytałem, lub źle zrozumiałem. Jednakże czasami warto pójść pod prąd i sprawdzić czy te zalecenia firmy Shimano są po to aby dany element prawidłowo pracował i zbyt szybko nie uległ zużyciu i długo służył użytkownikowi, czy może wręcz odwrotnie że ma się szybciej zużywać i użytkownik będzie zmuszony zakupić nowy co jest na rękę firmie produkującej dany sprzęt. Zrobiłem to na własną odpowiedzialność i sprawdziłem pracę sprzęgła które potraktowałem smarem i okazało się że wszystkie gdybania na temat smarowania sprzęgła na tym forum różnych speców nie pokrywają się z rzeczywistością. Ale jak to napisałeś najważniejsze są zalecenia dla amatorów rowerowych.
Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Po prostu nikt tego nie smarował bo i po co skoro może to pogorszyć pracę sprzęgła, sprawdziłeś okey, ale czy jest jakaś duża różnica? Sam mieszam grupy osprzętu Shimano itp, ale na logikę biorąc, skoro to sprzęgło ma działać by tylko w jedną stronę przepuszczała to lepiej tego nie smarować. Wiadomo że dzisiaj wszystkie firmy tak robią by się wytarło czy zużyło bo mało smaru jest wszędzie ( zwłaszcza w łożyskach piast)
Rekomendowane odpowiedzi