Skocz do zawartości

Słabo działające hamulce SRAM s-700 series

Opiontany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, może ktoś na forum zna się na tych hamulcach i mógłby mi doradzić. Ciągle mam z nimi problem, odpowietrzałem ze 3 razy (wg filmiku na kanale sram), wymieniałem klocki, tarcze, a one nadal słabo hamują. Dodatkowo muszę dociskać klamke prawie do samego końca i często dotykam kierownicy, żeby jako tako zahamować. Czy da się doprowadzić te hamulce do prawidłowego działania? Pacjent to SRAM S-700 hydro z roweru Focus Mares AX 2014.

Opublikowano

Skoro klamka dochodzi prawie do kiery, to moim zdaniem masz za mało płynu w układzie.

Opublikowano
38 minut temu, SpiderMAN napisał:

Skoro klamka dochodzi prawie do kiery, to moim zdaniem masz za mało płynu w układzie.

Za każdym razem jak odpowietrzam, to przelewam prawie całą strzykawkę. Niestety jak je odkręcam, żeby zamknąć układ, to przy klamce wylewa mi się trochę płynu i nigdy nie mogę tego powstrzymać.

Opublikowano

Ja jak wymieniałem klamkę w moich Deorkach, to odpowietrzałem hamulec z klamką na kierownicy w pozycji poziomej, nic się nie wylewało, może spróbuj ustawić tak klamkę, była nie w pozycji do jazdy, a właśnie poziomo.

Opublikowano

To są hamulce szosowe, tam pozycja do jazdy to pozycja pozioma.

Opublikowano

Pewnie odpowietrzasz na klocki co nie?

Spróbuj na kole z tarczą, przykręć tylko strzykawkę do klamkomanetki i wtedy pod pompuj sobie układ. Powinno pomóc jeśli nie ma nigdzie wycieku.

Opublikowano
9 godzin temu, Kruk napisał:

Pewnie odpowietrzasz na klocki co nie?

Spróbuj na kole z tarczą, przykręć tylko strzykawkę do klamkomanetki i wtedy pod pompuj sobie układ. Powinno pomóc jeśli nie ma nigdzie wycieku.

Próbowałem tak, jak opisałeś i nic to nie dało. Poodsuwałem klamki na maksa daleko od kierownicy i zobaczę, czy będzie hamował zadowalająco.