jarek74 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam.Jestem nowy na forum. Mam rower Romet Huragan 1+ . Problem mam z przednią przerzutką .Manetka bardzo ciężko pracuje ,przerzutka praktycznie reaguje dopiero przy maksymalnym wciśnięciu manetki.Linka jest naciągnięta . Rower jest nowy-zakupiony pod koniec kwietnia tego roku.Odkręcałem linkę od przerzutki i przy ruszaniu manetką linka chodzi jak po maśle. Przerzutka gdy ją ciągnę ręką też ładnie działa. Przy zrzucaniu łańcucha z dużej zębatki na małą słychać głośne metaliczne kliknięcie. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez jarek74 brak liter
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Do regulacji, u mnie też tak było. Wymieniłem fabryczną linkę na Clarks'a i wyregulowałem porządnie naciąg jak i samą przerzutkę przednią. Chodziło to ciężko, a co więcej przerzucało łańcuch przez korbę, tak, że spadał z blatu. Teraz działa jak należy
jarek74 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2019 No dokładnie zrzuca czasem łańcuch po za dużą zębatkę. Ok wymiana linki.Rower ma gwarancje czy to podlega naprawie gwarancyjnej?
Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Teoretycznie tak choć mogą kazać zapłacić za linkę lub uznają że wymyślasz, tak to jest już
jarek74 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Kruk-bardzo nie ma co wymyślać .Manetka tak ciężko chodzi ,że strach ciągnąć aby coś nie urwać. W niedziel pojechałem w trasę 30 km łańcuch cały czas przelatywał na zewnątrz porysował osłonę . Po za tym wypatrzyłem kilka mankamentów przy rowerze -mianowicie wydaje mi się ,że szprych w kołach są za słabo naciągnięte, Chyba ,że się mylę to co innego. Dokręcałem już ramie pedała na korbie bo było nie dokręcone . Widać też , że tylne koło ma małe bicie. Może to właśnie efekt nie dociągniętych szprych. Sam nie wiem.
Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Nowe rowery są często nie przygotowane do jazdy i trzeba je albo sprawdzić i samemu wszystko po dokręcać, po centrować itp albo oddać na serwis.
Rekomendowane odpowiedzi