Skocz do zawartości

Czy warto kupić używaną korbę?

Wojtek O.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 
Mam na oku 2 używki:

https://allegro.pl/oferta/mechanizm-korbowy-shiamno-deore-lx-fc-m580-581-8367495394

https://allegro.pl/oferta/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-m610-42t-32-24-8238279385

Czy ktoś na oko jest w stanie ocenić je i powiedzieć czy warto się nimi interesować? A w przypadku tej pierwszej do jakiej ceny. bo tu i tak musiał bym dodatkowo zmienić przerzutkę albo zębatkę

44->42

Zakres zębatek odpowiadał by mi za to z 610

Pozdro. 

Edytowane przez SpiderMAN
Składnia tytułu
Opublikowano

Ja pierwszej bym maks dał z 140-160 złotych

Co do drugiej to największy blat do wymiany. 

Opublikowano (edytowane)

Na olx szkualem w zasiegu. Dobrze ze sie zapytalem, bo dla mnie tak nic nie widac i wszystkie 3 sa zblizone:/

A czy odczuje jakas wyrazna roznice miedzy 42 a 40 zebów? Na tyle 11. Bo zastanawiam sie czy walczyc o te 2 zeby, a kolega z forum oferuje deorke w sensownej cenie prawie nowa

Edytowane przez Wojtek O.
Opublikowano

Kolo 29 ? Jaka rozpiętość kasety? W jakim terenie jeździsz?

Opublikowano (edytowane)

26" kaseta 11-32 ale różnica między własciwie 44, 42 a 40 na nawiększym blacie interesuje mnie tylko w przypadku najmniejszych koronek. To ma być teraz głównie poganiacz asfaltowo leśny. Niewiele będę szalał po lasach nim jakichś mega ostrych podjazdów

Opublikowano

O dzięki szukałem takiego narzędzia:D Ale nie udało mi sie znaleźć

Opublikowano

Mając z tyłu 11 rz kasetę i rozpiętość 11-32 to jaką Ty to przerzutką obsługujesz?

Opublikowano (edytowane)

@Nath_147 no nie lepiej. Jak Piotr napisał jak byś zjazdówkę DH porównał do sprzętu z Tour De Plogne. Biorę pod uwagę coś podstawowego, ale na pewno nie jednorazówkę m210. jak już to m300 bo można blaty wymienić jak zajadę.

@Piotr78 Jakie 11 jak mam 11-32 ale 9s :D

Opublikowano

To bierz 44/32/22. Ta korba pod kolo 26 jest idealnie dopasowana wg mnie. 

Opublikowano (edytowane)

tak własnie sie przekonuje do tej decyzji. no ale to znów wymaga zmiany przerzutki bo ponoć moja wersja fd-m781a nie pójdzie z tą korbą:/

A mogłem odrazu wszystko na m6000 zmienić i było by prosto lekko i nowe :D

Opublikowano (edytowane)

Co do korb jeszcze, to fc-mt300 to to samo co 210 tylko ma wymienne koronki, masa 1250 gr, sztywność ( mimo, że zintegrowana oś ) dużo niższa niż wyższych klas ( deore, deore lx, slx, xt które to ważą 770-800-880  gr ) ponieważ materiały są inne ( zarówno ramion, osi jak i koronek ) Wyprofilowanie koronek, obróbka - to jest dużo gorsza.

Jest jeszcze jedna ważna rzecz w korbach 3x. Linia łańcucha. W korbach ze sztywną osią jest 50 mm ( jeśli prawidłowo, wg podręcznika założysz podkładki do suportu - czyli dla mufy 68 mm dwie od strony napędowej i jedna z lewej strony ) Lepsza jest linia 47,5 mm i żeby ją osiągnąć to podkładkę o grubości 2,5 mm musisz przełożyć z prawej na lewą stronę - ale wtedy cała korba jest przesunięta o 2,5 mm w lewo względem osi roweru/pozycji na siodle. Dużo osób mimo wszystko tak robi - dlaczego - bo mając linię łańcucha 47,5 mm możesz obsłużyć- wykorzystać prawie całą korbę, tzn. np. na środkowej tarczy korby obsłużysz całą kasetę bez ocierania łańcucha o wózek przedniej przerzutki. Również na dużej tarczy z przodu obsłużysz od najmniejszej koronki kasety do biegu nr 2-3 ( czyli tych dużych koronek kasety ) bez ocierania. Z linią łańcucha 50 mm jest to niemożliwe.

Starsze korby na kwadrat czy octalink miały do wyboru dwie linie łańcucha regulowane właśnie poprzez dobór długości osi suportu. Tyle, że tam krótsza oś dla korby powodowała tylko tyle, że prawa noga była bliżej o 2,5 mm osi jazdy - lewa była bez zmian. ( i to w najgorszym przypadku - bo były korby gdzie linia łańcucha 47,5 mm była osiągana bez wpływu na wyżej wymieniony q-factor czyli odległosć  ramienia korby od osu suportu - osi roweru )

Edytowane przez Piotr78
  • Pomógł 1
Opublikowano

Super dzieki za info. Bardzo pomocne.

Tylko jest jedna nieścisłość. Właśnie brat ma support z krótszą osią i niestety powoduje to że nie da sie wrzucić na najmniejszy blat w korbie, blat ten zasuwa o 1mm od ramy:) no i na największym blacie i  najmniejszej koronce na tyle łańcuch idzie ostrym skosem aż dzwoni. To jest powodem całego tego wątku.

A Alivio? tu już są kute korby z tego co wiem i lepiej frezowane blaty.

Opublikowano

Bo ma zbyt krótką oś. Jak ktoś przegnie w drugą stronę to będą cyrki. 

Opublikowano

żeby nie to że za same korby czasem chcą prawie tyle co z zębatkami to bym sam sobie poskładał. A jak są to tylko strony napędowe.

Jak sie wkurze to dobiorę poprawny support i zostane przy kwadracie bo korby nowe

Opublikowano

Alivio jest ok, choć już nowe swoje kosztuje, a i waży niemało ( 3 koronki stalowe ). W korbach warto polować na uzywki w bdb stanie. No chyba, że ktos ma kasy sporo.

Opublikowano

Jest świetnym stanie uzywka ale 40/30/22 :( No i z forum pod ręką

Opublikowano

O ile wystarczy Ci 40 z przodu. To ok. W teren to wiadomo, ze w zupełności wystarczające jest 40. Ale przy kole 26 i asfalt. To już musisz zadecydować. I nawet nie chodzi o max prędkość na przełożeniu 40/11. Tylko o prędkości przelotowe, na płaskim np. Bo jeżdżąc bardzo często na 40/11 czy kolejnej ( zależy co tam masz ) 40/12 lub 40/13 szybko zajedziesz te najmniejsze koronki kasety ( mniej zębów - szybsze zużycie ). Takie 40/12 vs 44/15-16 ( strzelam ) dłużej pociągnie. Dlatego to kwestia jak mocną masz nogę, jakie tereny, jakie dystanse rocznie robisz. 

Im mocniejsza noga, im wieksze, roczne dystanse tym lepiej dla kola 26 i asfaltu korba 44/32/22. A nawet wieksza, jak płasko, noga mocna.

Opublikowano

Narazie to było nic. teraz muszę odbudować formę po kilku latach przerwy.  Koronki małe w kasecie kosztują po około 20 pln nie majątek. Szkoda że blaty są po 100:/ tak to by sie pozmieniało, jednak patrząc przyszłościowo jeśli mam budować formę to 44 będzie dobrym pomysłem.

A ta:

https://allegro.pl/oferta/korba-xt-fc-m771-8392584080

??

Mamy kogoś z Białego Stoku co by zerknął i sprawdził? bo niestety ja już nie:(

https://www.olx.pl/oferta/korba-shimano-slx-dh-fr-mtb-enduro-xc-CID767-IDB5CVZ.html#29cfbffbaa

??

Opublikowano

771 ma nieoryginalne koronki, odpada, a slx ma zjechany gwint chyba, ponadto to 48/36/26  ;)

Ta fc-m580 wyżej, która podałem jest w bdb stanie i oryginał.

/ale poluj, poluj ;)

Opublikowano

To jest niestety dla mnie nowy teren.

Białystok wiedziałem ze coś musi być nie tak ;D W krk sama korba w średnim stanie to koło 300pln :D

A te nieoryginalne koronki to jakieś gorsze? Często produkcje nieseryjne są lepsze od oryginałów. SLX 

No i ten Twój LX też kusi ceną. 

https://www.olx.pl/oferta/korba-shimano-deore-xt-fc-m770-3x10-180mm-jak-fc-m780-CID767-IDAOHlq.html#6fa9aa5048

Opublikowano

Gorsze, nie mają wypustek od wewnątrz ułatwiających zmianę biegów, często trzeba rzeźbić korbę ( lub koronki ) żeby pasowały - nie wiadomo kto i jak rzeźbił ( jak dobrze - czyli same koronki to ok, ale jak korbę to już gorzej, lepiej brać i szukac oryginałów )