Skocz do zawartości

Nowe koła a ciężka rama

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy opłaca się kupić lub złożyć nowe lżejsze koła do dość ciężkiego roweru ? W obecnym zestawie waży 13 kg, ale zdecydowałem się na stał (i nie żałuję) więc wiedziałem że ultra lekki nie będzie 🙂 interesuje mnie czy będzie dało się odczuć różnice z lżejszymi kołami pomimo dość ciężkiej ramy i czy to w ogóle ma sens ? 

Opublikowano

Rama to jedno a koła to zupełnie inna sprawa. Wyrażnie lżejsze koła zawsze są odczuwalne. 

Opublikowano

Jak wspomniał kolega wyżej, lżejsze koła zawsze mają sens. Większa dynamika przy przyspieszaniu, lepsze prowadzenie.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak jak napisali koledzy, zmniejszanie wagi w kołach zdecydowanie ma sens, słynna masa rotująca i masa nieamortyzowana. Ale uważaj, żeby nie przesadzić z wagą - większość kół ma ograniczenia wagowe, im lżejsze tym zwykle mniejsza dopuszczalna waga systemu - rower/kolarz.

Pozdrawiam

Krzysiek

• Lubię to! 1
Opublikowano

Waga to jedno, natomiast konstrukcja ( zaplot, typ, szprych, piasta, profil i wysokość obręczy) to drugie. Koła o właściwej masie + optymalna konstrukcja = sukces.

Opublikowano

Jeśli jest zależność pomiędzy wagą koła a dynamiką roweru to wg mnie jest ona na granicy odczuwalnej( malutkiej,nikłej) .Może wychodzi taka różnica przy okazji dłuższych tras albo w mieście gdy często się zatrzymujemy. Zdecydowanie łatwiej zaobserwowoać tę różnicę gdy podniesiemy ciśnienie w oponie, wymienimy opony na węższe....