Skocz do zawartości

XT RD-M8000-SGS 11rz na SLX RD-M7100 12rz SGS

Tuptam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Urwałem wczoraj hak przerzutki i zajechałem na amen RD-8000, da radę xt'ka wymienić na nowy slx RD-M7100 1x12 (obecnie mam 11rz) 

Kaseta to sunrace 11-46.

Jakieś przeciwwskazania, będzie to kompatybilne ze sobą?

Opublikowano

Nie, nie będzie.

Nowe 12 rzędowe grupy Shimano są kompatybilne tylko ze sobą.

Opublikowano

Serio ? o_O myślałem że przerzutki 12 shimano działają z napędami 11 shimano? 

Opublikowano

Obecnie miałem przerzutkę od XT, kasetę od sunrace, zębatkę owalną od banless i wszystko spięte łańcuchem od KMC. Wszystko ładnie śmigało. To jest oficjalna informacja, a nieoficjalnie może jednak zatrybi?

5 minut później hak i przerzutka dokonali żywota, a dzień do tej pory mijał w takich pięknych okolicznościach 😊

mgk.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

@Tuptam

Cześć, i co, udało się pożenić RD 12s z napędem 11s? Pytam, bo mam podobną sytuację, tzn muszę dokupić przerzutkę.

edyta:

kupiłem RD-M7100, założyłem do napędu M8000 11-46 i działa jak marzenie. Co ciekawe długość pantografu (oś-oś) jest krótsza niż w RD-M8000, ale za to ramię mocowania linki też jest krótsze, więc ratio wychodzi podobne, jeśli nie takie samo. Nie testowane w boju a tylko na kilkuset metrach ale nie mam zastrzeżeń. Sprężyna pantografu wydaje się tak samo twarda jak w używanej m8000 lub trochę mocniejsza. łańcuch musiałem wydłużyć o jedno ogniwo - ta przerzutka jest spora :)

Edytowane przez lukwy