Damolka Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Kupiłem rok temu tribana 100. Ogólnie dobry rower, ale denerwuje mnie ilość przełożeń oraz brak płynności w przejściu z 1 na 2 przełożenie lub odwrotnie. Chciałbym wymienić tylnie koło na przystosowane do kasety 9 rzędowej oraz do v-brakeów. No i przy tym oczywiście przerzutki i manetkę. Proszę o jakieś propozycje. Oczywiście w dosyć rozsądnej cenie żeby ta przeróbka w ogóle się opłacała. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez SpiderMAN Ortografia!!!
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Kolego sam wrzuć propozycje części do oceny, nikt na forum za Ciebie roboty odwalać nie będzie... To tutaj tak nie działa. Określ całkowity budżet jaki posiadasz na tę przeróbkę Tak poza tym... Słownik w przeglądarce masz, błąd na błędzie, tak kłuło w oczy, że aż musiałem poprawić.
kaido2 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 8 godzin temu, Damolka napisał: oraz brak płynności w przejściu z 1 na 2 przełożenie lub odwrotnie. Regulacja się kłania. ew babol przy montażu, pogięta linka, skaszanianione prowadzenie w pancerzu - w każdym badź razuie do reklamacji. 8 godzin temu, Damolka napisał: Oczywiście w dosyć rozsądnej cenie żeby ta przeróbka w ogóle się opłacała. Oczywiście ta przeróbka się nie opłaca chyba , że dysponujesz warsztatem i podzespołami np z odzysku, a z tego co widze nie dysponujesz. 8 godzin temu, Damolka napisał: Chciałbym wymienić tylnie koło na przystosowane do kasety 9 rzędowej oraz do v-brakeów. No i przy tym oczywiście przerzutki i manetkę. Podpowiem, znany chiński serwis aukcyjny, Microshift, JKlapin, jeżeli ma być tanio i dobrze.
Damolka Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Mówiąc płynność miałem na myśli to, że między 1 a 2 przełożeniem jest duża przepaść w ilości zębów.
Accent_Szaj Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Grupa Alivio jest dobrym pomysłem Kup sobie Kasetę HG400 Tylna przerzutka M4000 Łańcuch HG93 Tak jak napisał kolega @kaido2 uzbrój się w: Klucz do wolnobiegu, bacik, klucz do kaset, skuwacz Edytowane 15 Sierpnia 2019 przez SpiderMAN
kaido2 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Spoczko, tylko chłop ma na 90% wersje z barankiem i klamki go zjedzą finsansowo, chyba, ze z alli Sory St3500 lub tez przyzeźbi manetki ( a są takie nawet i 10-kowe) jak to się mówi na ramę, ew zmiana na prostą kierę. Tam jest wolnobieg, bodajże MF-TZ-20 lub 21 stopniowany od 14-ki co 2 ząbki, ostatnie 2 są o 4, CS -HG400 11-32 to 11-12-14-16-18-21-24-28-32T ostatnie 3 o 4, czyli zamienił stryjek siekierkę na kijek, zostaje kaseta szosowa CS-HG50-9 np 13-25. Przerzutka tył wstępnie mogła by zostać pod warunkiem, że nie łapie szprych. Koła j/w 1
piotr.solek Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 12.08.2019 o 15:19, Damolka napisał: Mówiąc płynność miałem na myśli to, że między 1 a 2 przełożeniem jest duża przepaść w ilości zębów. Jak mało jeździsz i nie umiesz zmieniać biegów, to żadne stopniowanie tu "nie pomoże" - tak na marginesie Do tego typu (wolnobieg) masz 3-4 różne zakresy stopniowań: 13-25T , 13-34T, 13-28T, 14-28. Sunrace jest fajny a do tego wszystko zamyka się w kwocie do 40-70zł. Alternatywą jest kupno koła pod kasetę, ale koszty wzrosną. Edytowane 2 Września 2019 przez piotr.solek
Damolka Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Dziękuje wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi