Mikołłaj Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Witam mam zamiar kupić nowe hamulce do roweru Kross Black edition 4 i mam do was pytanie czy hamulce br-mt400 są dobre czy lepiej zainwestować w lepsze np. br-m6000 bo czytałem że są dobre proszę o pomoc.
nurkov Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 hej zależy co masz teraz, ja mam w tej chwili te hamulce i są ok ani dobre anie nie dobre, wcześniej miałem mt200 i nie widzę różnicy poza klamką która w mt400 jest krótsza, na dwa palce, jak już masz tarczowe hydrauliczne to lepiej zainwestować m6000 czyli deore lub slx, oczywiście komplet z klamakami, zaciski, itd, tarcze nie wiem czym się różnią ale też bym dał nowe.
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Jeśli już wymieniać to na hamulce z servowave, znacząco poprawia skuteczność hamulców. Jeśli kryterium kluczowym jest cena to brałbym BR-M6000
Kruk Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Popieram nogami i rękami M 6000 Deorki, a jak kasy by było to SLX M7000 też jest miodzio zwłaszcza jak nowe SLX M7100 wchodzą i te M7000 będą tanieć
cepelia Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Podepnę się do tematu, mam teraz mt200 i dokonałem zakupu m6000 na tył, i teraz czy jeśli odkręcę zacisk i klamkę i przełożę zacisk i klamkę z nowego kompletu zostawiajac stary przewód (zasadniczo to nowy rower, a przewód prowadzony w ramie) to zakłucia będą pasowały ? i wystarczy to tylko odpowietrzyć czy muszę to ucinać zarabiać itd?
Kruk Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Robiłem kiedyś taka przekładkę bo akurat oliwek nie miałem do przewodów i powiem że musiałem bardzo mocno dokręcić śrubkę od przewodu w klamce aby było oki, szczerze nie polecam, lepiej wydać te 16 złotych na 2 oliwki i zrobić to jak należy. Teoretycznie da się lecz klamka lub zacisk mogą mieć ciut inaczej wyfrezowane otwory i nie będzie układ szczelny. Odpowietrzanie Cię i tak nie ominie jeśli tylko odkręcisz przewód. Dlatego uważam z całą surowością, że to kretyński pomysł przeprowadzać przewody hydrauliczne w środku ramy, takie mam zdanie,
Accent_Szaj Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Godzinę temu, cepelia napisał: Podepnę się do tematu, mam teraz mt200 i dokonałem zakupu m6000 na tył, i teraz czy jeśli odkręcę zacisk i klamkę i przełożę zacisk i klamkę z nowego kompletu zostawiajac stary przewód (zasadniczo to nowy rower, a przewód prowadzony w ramie) to zakłucia będą pasowały ? i wystarczy to tylko odpowietrzyć czy muszę to ucinać zarabiać itd? Kup sobie klamki M7000 to tylko 20zł różnicy,a już masz więcej regulacji Druga sprawa przewody zostawiasz,a dokupujesz tylko wkładki razem z oliwkami i odpowietrzasz po wszystkim. Oliwkę kup do przewodu SM-BH59 poniżej masz za 4,20 https://allegro.pl/oferta/wklad-oliwka-do-przewodu-shimano-sm-bh59-7923881273
cepelia Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Oliwki i końcówki mam, ale jestem aktualnie w pracy (delegacja) i nie mam ze sobą narzędzi, w serwisie to pewnie będzie z 50€. Ewentualnie zestaw do odpowietrzania 23€ obcinacz najtańszy 15€ do tego olej nawet nie wiem ile... do tego klucz... pewnie z 7€... nie jest łatwo Wyglada na to że zmieni się również kolor przewodów
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 2 godziny temu, cepelia napisał: Ewentualnie zestaw do odpowietrzania 23€ obcinacz najtańszy 15€ Zestaw do odpowietrzania to strzykawki z apteki, wężyki również z apteki, a przewody obcinam nożem do tapet. Wiec 38€ zostaje w kieszeni.
Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Ja tez samo, 1 strzykawka 20 ml z apteki, wężyk akwarystyczny, lejek Shimano, olej Shimano, jakiś odtłuszczacz i to wystarczy do shimano.
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 14 minut temu, Kruk napisał: Ja tez samo, 1 strzykawka 20 ml z apteki, wężyk akwarystyczny, lejek Shimano, olej Shimano, jakiś odtłuszczacz i to wystarczy do shimano. Nawet lejka nie trzeba mieć, spokojnie wystarczy strzykawka. Choć lejek jest dużo wygodniejszy w użyciu.
Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Tak nie trzeba ale tak jak piszesz, jest wygodny bardzo anie kosztuje majątku bo 15 złotych, raz kupić 100ml oleju i lejek w jednym sklepie i po sprawie.
cepelia Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Dokonało się nie jest łatwo tutaj wytłumaczyć w aptece po co ci taka strzykawka... dużo łatwiej jest w sklepie rowerowym niestety nie było kolorowych przewodów, następnym razem. oczywiście nie obyło się bez komplikacji, wymieniłem z przodu tarcze na 203 mm i w adapterze jest za krótka śruba... poza tym przy zakładaniu tylnego hamulca, otwarta klamka obróciła się i prawie zalała mi nowy zacisk, klocki i tarcze... i tym sposobem stałem się posiadaczem slx z przodu i deore z tylu
Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 No i super, miłego użytkowania i bez problemowego przede wszystkim
cepelia Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Dzięki, taką mam nadzieje. Ciekawe, jak wyciągnąłem okładziny z tylu to prawie ich nie było... a zrobiłem max ze 150 km po górkach... jak by były z plasteliny. Dzisiaj niestety nie przetestuje, muszę jechać po jakiś odtłuszczacz i dłuższa śrubę.
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 2 godziny temu, cepelia napisał: Dzisiaj niestety nie przetestuje, muszę jechać po jakiś odtłuszczacz i dłuższa śrubę Jeśli tarcze chcesz odtłuszczać, to polecam płyn do mycia naczyń (Ludwik).
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Dokładnie do tego ciepła woda i nowa gąbką i tarcza już jest odtłyszczona, polecam też kupić klocki metaliczne skoro piszesz ze tamte mało wytrzymały
cepelia Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 No to jest tak... zrobiłem mały teścik po górkach i jest znacznie lepiej, ponad 40 w dół po brukowanej ( mocno wyboistej ) drodze w winnicy i zwolniły mnie do akceptowalnej prędkości choć na przód muszę uważać bo bym właśnie na tym bruku przeleciał przez kierownice... tył prawie spalił tarcze... ale działa... jak skończę te klocki to muszę kupić chyba coś twardszego
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Kup EBC metaliki i będzie dobry wybór
cepelia Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Jezusie... jak są zimne to jeszcze ujdzie, ale jak troszkę się przód podgrzeje to nie słyszę własnych myśli ...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Też wybieram te hamulce br-m6000 myślę że zrobię inaczej, dokupię klocki polecane przez kolegę @piter614 z EBC.Po jakimś czasie zobaczę czy nie będzie potrzebna zmiana tarcz na większe i lepsze,dziękuję.
cepelia Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Ja mam slx’y i tarcze 203 i myśle że to ta tarcza tak gra... nie bez powodu nazywa się dzyńdysk... jak stygnie jest spoko
Accent_Szaj Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 2 godziny temu, cepelia napisał: Ja mam slx’y @Patryś bierz SLX,są droższe,ale masz dużo więcej regulacji + bonjo.
Rekomendowane odpowiedzi