Skocz do zawartości

Manitou Mattoc Pro vs Comp. Który wybrać ?

Zalas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Sprawa wygląda tak.
Noszę się z zamiarem kupna nowego amorka i wstępnie wybór padł na Manitou Mattoc, tylko nie do końca wiem czy wersję pro czy comp. Zacząłem więc czytać i im więcej czytam tym bardziej wiem, że nic nie wiem :P Dlatego zakładam temat.
Padnie trochę pytań ale też nie oczekuję, że mi pokażecie palcem który mam wybrać  :)
Jedziemy.
Na pierwszy ogień wziąłem w obroty stronę dystrybutora Velo. No i tam sobie czytam, że wersja Comp ma te same zalety co Pro ale jest tam trochę okrojona w regulacje. No myślę zaje... super :D  Biorę nie będę dopłacał 1200zł do pokrętełek. Ale schodzę niżej i czytam. Jednak jak we wstępnym opisie nie różni się tylko regulacjami ale i materiałem wykonania.  Z moją wagą (62kg) mogę jeździć na amortyzatorze z plasteliny. Czytam dalej. I okazuje się, że nie tylko materiał i regulacje się różnią ale i same tłumiki. I według Velo Comp i Pro ma te same powroty tylko tam kompresje inne. Myślę se, no dobra luźno. Najważniejsze że sprężyna Dorado Air jest. Głównie mi zależny na pracy amora a jak coś będzie tłumił to super :D 
No i tak  czytam to Velo i coś mi się nie zgadza, dzwonią ale nie wiem w którym kościele. idę po info na główną stronę Manitou... Zapomniałem o jednym, z angielskiego jestem noga 😛 Ale jakoś tam sobie radzę i czytam co tam mogę. No i tu się zacznie seria pytań :D

Wbijam się na Sprężynę. Wersja Pro ma Dorado Air, no nie pogadasz prawilnie, to lubie. Zaś Comp ma jakieś "Expert Air" i tu się pojawiają pytania, czy to gorsze? czy to co w ogóle coś warte? działa to to? będziesz pan zadowolony? z czym to się je?

Jeżeli już sprężynę mamy za sobą docieramy do Bottom Outa i Korony.
Tu wszystko zrozumiałem sam. Dziękuję za uwagę dobranoc  ;)

Dalej. Wersja Comp ma rubrykę "Crown Finish" a w niej "Shot-Peen" a wersja Pro nie posiada takiej rubryki w spisie. Tutaj nic niepanimaju, więc chętnie posłucham o tym wynalazku.

Compression Damping. O ile wersja Pro posiada wszędzie wychwalane MC2 co brzmi dla mnie jak ksywka syna 2packa. To wersja Comp posiada według Manitou tłumik o nazwie VTT (WTF?), zaś według velo posiada Absolute+ co już mi się gdzieś o uszy obiło ale nadal nie wiem z którego to kościoła.

Rebound Damping. Coś co utrzymuje moje zęby na miejscu  ;)
Spotykam się z następującymi opisami:
Comp i Pro Velo: kardridż TPC
Comp Manitou: Adjustable TPC
Pro Manitou: Adjustable TPC Cartridge
I teraz pytanie. Jeden uj różnie opisany czy jakieś znaczące to różnice posiada?

Różnice w regulacjach są dla mnie jasne, choć nie do końca jest jasne jak się reguluje szybką kompresję w wewnątrz amorka.

Różnica następna którą napotkałem to według Velo wszystkie Matołki mają 140-160mm skoku, a według Manitou Comp ma 140-160mm a Pro 140-170.

Rozumiem, że w obu wersjach mogę zmieniać objętość komory powietrznej przez dodanie tokenów?

Co daje to magiczne i legendarne IRT i czy faktycznie można to zakładać tylko do wersji PRO, czy jednak do Compa też wejdzie?

Manetkę MILO da się zamontować do tłumika Absolute+ ale czy tam jest Absolute+? do tego VTT czy ̶2̶p̶a̶c̶k̶a̶ MC2 podejdzie?

Jeszcze tak zapytam odnośnie serwisu. Obie wersje mogę serwisować na kolanie w domu, czy któraś jest tak poje... że trzeba ją szanować i oddawać grzecznie do Spidera co kwartał.

Jeszcze mnie taka myśl naszła, że może te wszystkie różnice wynikają z jakiejś różnicy roczników i manitou pokazuje mi najnowszy sprzęt a w PL mamy jakieś tam pozostałości z poprzednich lat... A jeżeli tak to jak je rozróżnić? I czy np taki random z OLX też się czymś różni... Podrzucam linki dla przykładu (te którymi ja się posługiwałem)  :)

Tu opis Pro i Comp od Manitou
https://manitoumtb.com/product/mattoc-2/

Tu Comp od Velo
https://velo.pl/widelce/widelce-amortyzo...attoc-comp

Tu Pro od Velo
https://velo.pl/widelce/widelce-amortyzo...ttoc-pro-3

Tu random z OLX
https://www.olx.pl/oferta/amortyzator-16...ea50e1eff9

Nom.
Ogólnie to sorry za ten cały wysryw wyżej. Ale pierwszy raz noszę się z zakupem nówki sklepówki amorka a 1200 różnicy jaka tam wychodzi to mi ta suma piechotą nie chodzi.
Tak więc za wszelką pomoc będę bardzo ale to bardzo i bardzo wdzięczny, dźwięczny i w ogóle pocieszony.
Pozdrorower.
Jak kupie i spotkam na szlaku to dam pomacać :D
Cya :)

Opublikowano (edytowane)

Bazując na swojej wiedzy z angielskiego, marketingu i technologii obróbki (na amorach się nie znam zupełnie, ale się wypowiem):

Godzinę temu, Zalas napisał:

Wersja Pro ma Dorado Air, no nie pogadasz prawilnie, to lubie. Zaś Comp ma jakieś "Expert Air" i tu się pojawiają pytania, czy to gorsze? czy to co w ogóle coś warte? działa to to? będziesz pan zadowolony? z czym to się je?

Sam zauważyłeś, mniej regulacji.

Compression Damping. O ile wersja Pro posiada wszędzie wychwalane MC2 co brzmi dla mnie jak ksywka syna 2packa. To wersja Comp posiada według Manitou tłumik o nazwie VTT (WTF?), zaś według velo posiada Absolute+ co już mi się gdzieś o uszy obiło ale nadal nie wiem z którego to kościoła.

Wychodząc dalej z poprzedniego, bardziej zaawansowana sprężyna posiada tłumik z większymi możliwościami, regulacjami (https://manitoumtb.com/technology/).

I teraz pytanie. Jeden uj różnie opisany czy jakieś znaczące to różnice posiada?

Jeden uj różnie opisany.

Dalej. Wersja Comp ma rubrykę "Crown Finish" a w niej "Shot-Peen" a wersja Pro nie posiada takiej rubryki w spisie. Tutaj nic niepanimaju, więc chętnie posłucham o tym wynalazku.

Shot-peen to metoda obróbki metalu przez ostrzelanie śrutem :) To metoda formowania i utwardzania metalu. Podejrzewam że przy Pro po prostu nie czuli potrzeby uwzględniania metody obróbki.

Co do reszty pytań - różnice w specyfikacji między dystrybutorem a producentem rozważałbym na korzyść producenta, chyba że twoja teoria o różnych rocznikach się sprawdzi. Ale wtedy to już pytanie do Velo o to bezpośrednio najlepiej.

Jak potrzebujesz z kolei wyskrobać po angielsku jakiegoś maila do Manitou, to chętnie pomogę.

Edytowane przez nctrns
Opublikowano

Do Manitou możesz pisać po polsku, bo wszelkie pytania z Polski Manitou wysyła do velo.

Pierwsze swoje pytanie wysłałem po angielsku, a odpowiedź dostałem od velo po polsku.

Później już pisałem zawsze po polsku na stronie Manitou.

Wg instrukcji skok jest regulowany w ten sam sposób w pro i comp:

16ca0d745050b29d9c6eafdc68a5f8fb.jpg&key=49163af817a7755fbb4febdc994c282f9f1b43cbb3624900f9775bf0b71535b9

Różnice najlepiej widać na Exploded View

eb7c00c65a8b81252950520e96df3fd2.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, nctrns napisał:
3 godziny temu, Zalas napisał:

Wychodząc dalej z poprzedniego, bardziej zaawansowana sprężyna posiada tłumik z większymi możliwościami, regulacjami (https://manitoumtb.com/technology/).

Że MC2 jest lepsze od VTT to załapałem. Ale czym jest Absolute+ i z czego wynika rozbieżność w opisach tego nadal nie wiem.

20 minut temu, Bujak napisał:

Do Manitou możesz pisać po polsku, bo wszelkie pytania z Polski Manitou wysyła do velo.
Pierwsze swoje pytanie wysłałem po angielsku, a odpowiedź dostałem od velo po polsku.

Później już pisałem zawsze po polsku na stronie Manitou.

To jest ciekawa informacja i na pewno się przyda.

3 godziny temu, Zalas napisał:

Wersja Pro ma Dorado Air, no nie pogadasz prawilnie, to lubie. Zaś Comp ma jakieś "Expert Air" i tu się pojawiają pytania, czy to gorsze? czy to co w ogóle coś warte? działa to to? będziesz pan zadowolony? z czym to się je?

Sam zauważyłeś, mniej regulacji.

O tych regulacjach to chodziło o tłumik. Sama sprężyna jest nieregulowalna (?) xD Można zmienić progresje tokenami, albo był tam tuning przez to IRT ale sama w sobie regulacji nie posiada, pompujesz i jest :P 

23 minuty temu, Bujak napisał:

Wg instrukcji skok jest regulowany w ten sam sposób w pro i comp:

16ca0d745050b29d9c6eafdc68a5f8fb.jpg

Różnice najlepiej widać na Exploded View - tak porównywałem Machette Comp i Pro.
Niestety w instrukcji Mattoc Pro brakuje tego widoku.
Mattoc Comp ma Exploded View.

Skok to wiem jak regulować, pytanie dlaczego są rozbierzności na dwóch stronach w skoku, czy to kwestia roczników czy nieumiejętnej kopiuj wklejki.

bardziej zaawansowana sprężyna posiada tłumik z większymi możliwościami,

sprężyna nie posiada tłumika.... tak swoją drogą.
sprężyna to sprężyna i jest w jednej ladze i odpowiada za uginanie się i prostowanie ;)
tłumik znajduje się w drugiej ladze i odpowiada za wszelkie tłumienia tych ugięć i rozprężeń ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.08.2019 o 18:51, Zalas napisał:

Że MC2 jest lepsze od VTT to załapałem. Ale czym jest Absolute+ i z czego wynika rozbieżność w opisach tego nadal nie wiem.

Absolute + jest starszą wersją tłumików Manitou ,zastąpioną przez VTT. ABS oferował zewnętrzną regulację wolnej kompresji od open do lock oraz możliwość wewnętrznej regulacji szybkiej kompresji. VTT ma trzy położenia plus możliwość dokładnej regulacji wolnej kompresji.W odróżnieniu od MC2 ,VTT nie ma HBO i płynnej regulacji szybkiej kompresji.

W dniu 9.08.2019 o 15:46, Zalas napisał:

mm skoku, a według Manitou Comp ma 140-160mm a Pro 140-170.

170 mm jest dla wersji Boost.

Rozumiem, że w obu wersjach mogę zmieniać objętość komory powietrznej przez dodanie tokenów?

W standardzie w Mattocu dostajesz system IVA , czyli układ 3 tokenów ,którymi regulujesz wielkość komory. IRT jest w pewnym sensie dodatkową komorą powietrzną pompowaną oddzielnie ,która , w zależności od ciśnienia , zmienia progresję skoku - IMO niezbyt przydatne jeśli nie jeździsz w trudnym terenie .

Manetkę MILO da się zamontować do tłumika Absolute+ ale czy tam jest Absolute+? do tego VTT czy ̶2̶p̶a̶c̶k̶a̶ MC2 podejdzie?

MILO jest tylko do ABS+, nie ma możliwości założenia manetki do MC2 ( pomijam sensowność tejże w tym amorku ).

Jeszcze tak zapytam odnośnie serwisu. Obie wersje mogę serwisować na kolanie w domu, czy któraś jest tak poje... że trzeba ją szanować i oddawać grzecznie do Spidera co kwartał.

Serwis Mattoca jest prosty i całkowicie wykonalny w domu. Warunkiem są klucze do zdjęcia goleni i demontażu sprężyny powietrznej ( do kupienia - chyba 50 ojro ).

Jeszcze mnie taka myśl naszła, że może te wszystkie różnice wynikają z jakiejś różnicy roczników i manitou pokazuje mi najnowszy sprzęt a w PL mamy jakieś tam pozostałości z poprzednich lat.

Tak zapewne jest. Pierwotnie Mattoc był w 3 wersjach -PRO, Expert i Comp, gdzie Pro I Expert miały taką samą budowę, ale inne tłumiki. Comp ma inną budowę ( grubość goleni górnych, stopień obróbki ) i tłumik ABS+. Do tego dochodzą wersja pod 26".

Spotykam się z następującymi opisami:
Comp i Pro Velo: kardridż TPC
Comp Manitou: Adjustable TPC
Pro Manitou: Adjustable TPC Cartridge

Jak wyżej- tłumiki i układ rebound jest inny w Comp i Pro. To nie jest to samo.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odkopię trochę temat. Chciałbym kupić wersję Mattoc Comp z 2017. Jakie ma ona możliwości upgrejdu jeśli będę chciał się pobawić w mechanika? Tokeny? Coś jeszcze?

• 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 15.11.2019 o 17:15, lifecyclist napisał:

Odkopię trochę temat. Chciałbym kupić wersję Mattoc Comp z 2017. Jakie ma ona możliwości upgrejdu jeśli będę chciał się pobawić w mechanika? Tokeny? Coś jeszcze?

Niestety oprócz tokenów nie ma innych możliwości chyba. IRT ani tłumików z wersjo Pro nie założysz ze względu na inne gwiny