Vivi22 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Witam, chciałam zasięgnąć obiektywnych porad odnośnie roweru górskiego GIANT GSR ALU F5 (takie napisy widnieją na ramie) i jego naprawy. Sprawa wygląda następująco.. Rower dostałam jakieś 3 lata temu od bliskiej osoby w stanie bdb-. Rower od nowości był regularnie w serwisie. Przechowywany był w suchym i ciepłym pomieszczeniu do momentu w którym ja go nie przejełam. W momencie przejęcia szwankowały trochę przerzudki. Niestety, przez te 3 lata, jak u mnie jest, stał w różnych warunkach i w różnych temperaturach. W efekcie jego stan pozostswia wiele do życzenia. Niechcę się go pozbywać, ponieważ to jest bardzo dobry rower jak dla mnie i wymaga tylko nakładu pracy, aby dostał drugie życie. Chciałam go samej doprowadmechaniczny, począwszy od części mechanicznych po estetykę wyglądu. Moje pytania dotyczą przerzutek, hamulców i łańcucha. Łańuch jest wstanie tragicznym rdza rdze goni, włącznie z całmi obręczami zębatek. Czy w tym momencie łańcuch jest całkowicie do wymiany? Czy jest ewentualnie jakaś metoda na poratowanie go do momentu wymiany na nowy? Czy z przerzutkami jestem wstanie sobie sama poradzić? Problem polega na tym że same przerzutki przeskakują po bardzo długim czasie i co ileś. Natomiast przerzutka odpowiedzialna za obieg (nie jestem pewna co do nazwy) nie reaguje na pozostałe 2 "biegi", co daje efekt działania 1 na 3. Pojawił się probelm z tylnim hamulcem praktycznie nie hamuje, natomiast rękojeś od hamulca zawiesza się wciśnięta ten problem utrzymuję się dosyć sporo czasu. Czy to oznacza że hamulce są również do wymiany czy problem jest w regulacji? Czy potencjalnie lekko krzywa opona też na to wpływa w tak dużym stopniu? . Chciałbym, aby rower wrócił do pełnej formy, ale nie za miliony monet, bo po prostu mnie nie stać żeby od tak rzucić na stół ileś tysięcy. Dlatego też chcę podjąć się próby samodzielnego naprawienia roweru.
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Wrzuć zdjęcia tego roweru, bo nie wiadomo jakie masz przerzutki, jaki napęd i jakie hamulce. Jeśli chcesz rower doprowadzić do stanu używalności, to na początek czeka Cię wymiana pancerzy i linek oraz kupno nowego łańcucha. Hamulce masz V-brake czy tarczowe? Jeśli V-brake, to wymiana pancerza i linki powinna rozwiązać problem zawieszającej się klamki. Pytanie dodatkowe - w jakim stanie masz klocki hamulcowe?
sender Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) jak ruda łańcuch chrupie to i linki pewnie też. Obstawiam, że to jest przyczyna takiego, a nie innego działania przerzutek i hamulców. Łańcuch do śmieci, a nie reanimacji, blaty oczyścić z rudej szczotką drucianą. Temat raczej dla hobbysty. Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez sender
Rekomendowane odpowiedzi