Skocz do zawartości

SR Suntour Raidon - blokada amortyzatora nie działa.

GucioPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Nie działa mi blokada przedniego amortyzatora na manetce. Kiedy naciągam linkę to nic się nie blokuje manetka wraca do swojego poprzedniego położenia. Trudno mi powiedzieć kiedy to się stało bo przez ostanie pół roku rower stał na kapciu i nie pamiętam czy ten problem występował wcześniej w takiej właśnie formie. Pamiętam że już wcześniej (zanim złapałem podwójnego kapcia) miałem z tym jakieś problemy i serwisie naprawę wycenili mi na 800 zł. Rower to Kellys Wandal z 2008 roku. Nie wiem dokładnie jaki to model amortyzatora, ale na łączeniu jest naklejka "magnesium" , więc może będzie to dla was jakąś wskazówką. Jak będzie trzeba to mogę załączyć jakieś zdjęcia albo filmik. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Opublikowano

Magnesium to raczej materiał z jakiego wykonane są dolne lagi amora. 

Z opisów wynika, że do Wandala z 2008 r wsadzali Suntour Raidon. Ten Twój to powietrzniak? 

Opublikowano
8 minut temu, Franz Mauer napisał:

Magnesium to raczej materiał z jakiego wykonane są dolne lagi amora. 

Z opisów wynika, że do Wandala z 2008 r wsadzali Suntour Raidon. Ten Twój to powietrzniak? 

Tak to powietrzniak.

Wiesz może dlaczego te "lagi" są zrobione z magnezu? Jest lżejszy lub wytrzymalszy od aluminium?

Opublikowano

Tak, wszystkie lepsze amory jak Reba czy Sid mają dolne lagi z magnezjum bo jest lekkie i twarde, to standard w dobrych amorach :)

Opublikowano
3 godziny temu, GucioPL napisał:

jak będzie trzeba to mogę załączyć jakieś zdjęcia albo filmik. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Dodaj filmik,będzie najlepiej.

Tak na zimno to sprawdź naciągnięcie linki,wydaje się jak by była za bardzo naciągnięta.

3 godziny temu, GucioPL napisał:

Kiedy naciągam linkę to nic się nie blokuje manetka wraca do swojego poprzedniego położenia

Opublikowano

Linka nie naciągnięta ani trochę nie widzisz tego Kolego ? :)

Może pękła wśrodku ale raczej nie naciągnięta jest po prostu :)

Opublikowano

Nie nie widzę że nie jest naciągnięta. W jaki sposób mam ją naciągnąć.

Zdjąłem ten mechanizm blokady z amortyzatora i normalnie mogłem "zablokować manetkę" z charakterystycznym klikiem. Przykręciłem z powrotem ten mechanizm w pozycji zablokowanej i nic to nie dało. Amortyzator dalej chodzi w zakresie ok. 4 cm. Coś klika ale linka zostaje w tym samym położeniu. Czy możliwe że coś tam się zapiekło?

https://drive.google.com/open?id=10VpYd7XvpnFFGaOWQ2PNuxUl14X-Wfr_

Opublikowano

Przed zakręceniem linki ma być ona naprężona nie luźna, u Ciebie widać na poprzednim filmiku że jak naciskasz manetkę to linka w mechanizmie w amorze nie wciąga jej do środka, sam popatrz.

Kup linkę, kup pancerz i zrób to na nowo. A jak masz problem z naprężeniem linki by mechanizm blokady działał prawidłowo to kup sobie baryłkę:

8aa469a246468c636c1544ffa8af.jpg

Zresztą Szaj robiło tym film.  

Może się zapiekła, chyba że widzisz że manetka jak pociąga linkę to i pociąga ją na dole w korpusie tej  blokady w amorze

Masz tutaj filmik jak prawidłowo zamontować i wyregulować blokadę amora:

Opublikowano

Trochę psiknąłem olejem do łańcucha do tego mechanizmu i teraz chodzi, ale amortyzator dalej się nie blokuje. Coś mi się wydaje że problem dotyczy samego amortyzatora, a nie mechanizmu blokady 😟

Opublikowano

W prosty sposób idzie to sprawdzić.  Odkręć te 2 śrubki  imbusowe co trzymają tą  pokrywe z napisem RSLO a potem nacisnij ten wystający pręt. 

Najlepiej gdyby ci ktoś  pomógł bo ciężko  ci będzie  jednocześnie naciskać  ten pręt  jak i naciskać amorek czy blokada działa 

Tam gdzie ci podali  cene 600zl to poszli z góry  żebyś  cały  nowy amorek kupił 

Nowy tłumik  kosztuje ok 250zl

Opublikowano

W tym filmiku pokazane jest jak zamontować blokadę. U mnie cały mechanizm blokady działa tylko amortyzator się nie blokuje.

Opublikowano

Na zdjęciu które posłałeś widać że tłumik jest zardzewiały :/ 

Psiknij na nockę WD40(tam gdzie strzałka).Rano sprawdź czy możesz palcem wcisnąć bolec.

Jak myślisz @ACTIVIA czy opłaca się zardzewiały amorek łatać? Popraw mnie jak się mylę 

Skoro na blokadzie jest rdza to w środku musi być szlam :/ 

IMG_20190807_134039_1.jpg
Opublikowano

Powiem tak, mnie dalej dziwi czemu tłumiki w SR nie są rozbieralne i czemu tak dużo jakiś plastikowych nakrętek i części jest w środku amora? 

Nie mniej mają najlepsze ceny jak idzie o powietrzne amory także coś za coś. 

Opublikowano
33 minuty temu, Kruk napisał:

nie są rozbieralne

Mniej można zepsuć :D i serwis prostszy(wlewasz olej do powietrznej przegrody i nasączasz gąbki)

34 minuty temu, Kruk napisał:

mają najlepsze ceny

Dokładnie :) 

Opublikowano

Możliwe że także osad rdzy jest na tym popychaczu tłumika przez co uszczelkę szlak trafiło i nie ma wystarczającej ilości oleju żeby blokować

Opublikowano

Da się to naprawić jakimś niskim kosztem? Jak tak to czego będę potrzebował?

PS . Zgubiłem śrubkę od manetki. Wiecie może gdzie mogę taką dokupić?

Opublikowano

Niestety wątpię aby to dało się zrobić niskim kosztem, tłumiki SR są nie rozbieralne, trzeba kupić cały kartridż nowy koszt jak pamiętam 250 złotych.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kruk napisał:

cały kartridż nowy koszt jak pamiętam 250 złotych.

Czyli czytaj "Nie opłacalne"

Amorek jest w takim stanie,że szkoda każdej złotówki wpakowanej w niego :/ 

Opublikowano

Spróbuje jeszcze z tym WD 40  i dam znać czy coś to dało.