KapitanX1 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Cześć, potrzebuje rady odnośnie kasku, mam na to do 500zł (mogę dać 600zł albo trochę więcej jeżeli jest duża różnica) , jeżdżę bardzo szybko po lasach na dość średnich i ciężkich trasach głównie korzenie, kamienie itp. czasem bandy, zdarzają się małe i średnie hopki. Jeżeli zaproponujecie Full face to tylko z odpinaną szczęką. Widziałem dobre opinie o Met Lupo i słyszałem że warto szukać używki jedno sezonowej. Macie jakieś fajne propozycje ?
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Ja ostatnio wygrałam kask Specialized Tactic 3 z MIPSem i mogę ocenić ten kask na bardzo wygodny. Ma przedłużoną tylną część, regulację głębokości i bardzo wygodne zapięcie pod szyją. https://www.specialized.com/pl/pl/tactic-iii-z-mips/p/162036 Możesz też obejrzeć Bell Super 3, a szczękę dokupić do niego później.
KapitanX1 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 dzięki za odpowiedź, mam ciężki wybór ale chyba dozbieram kasy i kupie tego bell super 3
Krystiano Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zerknij sobie na: https://endurastore.pl/kask_endura_mt500_2019,67,706.html z systemem Koroyd. Nie ma na tą chwilę żadnych badań aby MIPS działał, a osobiście bardziej skłaniałbym się właśnie do rozwiązania endury albo bontragera (ale oni mają drożej). Teoria o rozchodzeniu się energii i pochłanianiu bardziej do mnie przemawia, mimo iż sam posiadam kask MIPS (trudno kupić w tych czasach coś bez tego) 1
KapitanX1 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Wielkie dzięki za pomoc, na razie skłaniam sie na Bell Super 3R W internecie można znaleźć ten kask w różnych cenach od 700zł do 1200zł czy one się czymś różnią po za kolorem ? Jakie gogle warto kupić na ten kask ?
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) 13 godzin temu, KapitanX1 napisał: Wielkie dzięki za pomoc, na razie skłaniam sie na Bell Super 3R W internecie można znaleźć ten kask w różnych cenach od 700zł do 1200zł czy one się czymś różnią po za kolorem ? Jakie gogle warto kupić na ten kask ? Ja swojego Bella Super 3R kupowałam ze sklepu Bikeinn: https://www.bikeinn.com/rowery/bell-super-3r-mips/137016978/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=7880424&country=pl&gclid=Cj0KCQjw-b7qBRDPARIsADVbUbUmrbrvr-hEjKQ6-pXZ2NhmRZoup4MswrPXO5DwUD4Fd7ORaUJFXJgaAijXEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Bo w niebieskim kolorze mieli go najtaniej. Zwróć też uwagę na to czy kask posiada MIPS czy też nie - z tego też może wynikać różnica w cenie. Co do gogli, to ja kupiłam FOX Air Space i kształtem idealnie pasują do tego kasku. Do tego są bardzo wygodne, nie zaparowały mi jeszcze i wszystko w nich widać. Ja po chwili zapominam, że mam je na sobie. Daszek w Bellu jest ruchomy i gogle bardzo fajnie układają się na kasku, gdy chcemy je na chwilę zdjąć. A tak to wygląda w zestawie: W Kluszkowcach śmigałam w tym secie przez 8 godzin (było ciepło i parno wtedy) i było mi wygodnie cały czas. Szczęka jest tak zbudowana, że jest przewiewna, a od spodu spokojnie można zmieścić wężyk od bukłaka i napić się wody. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez Gość
Wojtek O. Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Problem w odpinanych jest taki iż kilkakrotnie spotkałem sie ze zgłoszeniami iz te szczęki po prostu pękają i niestety ranią mocno policzki. Osobiście jeszcze nie spotkałem sie z tym przypadkiem ale rzadko bywam na zawodach, a ostre gleby z poważniejszymi obrażeniami mnie omijają. Na DH raczej nie widuje odpinanych. 1
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 20 godzin temu, Wojtek O. napisał: Problem w odpinanych jest taki iż kilkakrotnie spotkałem sie ze zgłoszeniami iz te szczęki po prostu pękają i niestety ranią mocno policzki. Osobiście jeszcze nie spotkałem sie z tym przypadkiem ale rzadko bywam na zawodach, a ostre gleby z poważniejszymi obrażeniami mnie omijają. Na DH raczej nie widuje odpinanych. Pytanie tylko co i jak jeździsz. Gdybym jeździła DH, to i zbroja i kask i cała reszta byłyby bardziej pancerne.
Wojtek O. Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja szukałem dla siebie niedawno kasku i właśnie myślałem o tym Creeku którego mam tylko w wersji z odpinaną szczęką. No i trafiłem na takie info w necie i to samo mówili sprzedawcy w Krk i ludzie co jeżdżą nie w DH ale po prostu dla zabawy po lesie, że spotkali sie z takimi sytuacjami. A jeśli już polecali to tylko 2 modele z odpinanymi ale ceny kosmos. Więc mam bez szczęki. Owszem przy lekkiej glebie to napewno da więcej taki z odpinaną niż bez. Ale wytrzymałośc jest dyskusyjna. Tym bardziej iż mając chyba bella i szarpiąc za szczękę poprostu ją wypiąłem z jednej strony mimo iż była spięta poprawnie. Ja nie szaleje obecnie. Ale to bywa tak że na prostej mogę wyglebic waląc szczęką bo hebel za mocno nacisnę będąc na przednie koło wychylonym. W sumie do kupna kasku skłoniło mnie to że z synem zasuwam na trekingu i kiedyś stojąc było by mnie przeważyło i zaliczył bym łbem barierę. A dawniej po lasach latałem jak czubek bez niczego Ale sie człowiek starał żeby ziemi nie spotkać BDW. Spoko bike. Może Cie kiedyś ustrzelę na jakimś bajkparku Edytowane 15 Sierpnia 2019 przez Wojtek O. 1
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 12 minut temu, Wojtek O. napisał: A jeśli już polecali to tylko 2 modele z odpinanymi ale ceny kosmos. Spoko bike. Może Cie kiedyś ustrzelę na jakimś bajkparku A pamiętasz, jakie to były polecane modele? Dzięki!
Wojtek O. Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 No właśnie nie ale cena to wtedy 1300 i chyba 1800 zł Przy czym o jednym oglądałem test(poszukam w historii) i mówili że zapinanie jest tak ciężkie i skomplikowane że i tak nikt ne będzie odpinał Niestety nie mogę znaleźć. Jednak widzę iz potaniały Uvex juz poniżej 1000zł Leat też. 1
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 1 minutę temu, Wojtek O. napisał: No właśnie nie ale cena to wtedy 1300 i chyba 1800 zł Przy czym o jednym oglądałem test(poszukam w historii) i mówili że zapinanie jest tak ciężkie i skomplikowane że i tak nikt ne będzie odpinał Mi zależało na odpinanej szczęce, bo jeżdżę głównie trail i dość lekkim i przewiewnym kasku. Przymierzałam Uvexa model Jakkyl, ale szczęka w tym modelu była tak nisko położona, że przy upadku prędzej bym sobie nią wybiła mostek niż uratowała coś z zębów. Bell ma to bardziej poziomo zamontowane i przy poprawnym zatrzaśnięciu wszystkiego mi się jeszcze nie udało tego ruszyć, ale trzeba to zrobić uważnie, gdyż czasami zamiast w prowadnicę, to język zapięcia wchodzi obok niej. Ja do tej czynności zawsze kask ściągam i sprawdzam czy wszystko poprawnie wlazło na swoje miejsce. Przymierzałam też Fox Proframe, ale na mojej głowie nie leżał jakoś wybitnie dobrze i przeszkadzało mi to, że nie ma płynnej regulacji obwodu głowy. Jeśli grubością pianek trafi się na swój rozmiar, to ok, a jeśli nie, to kicha.
Wojtek O. Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Kolega ma na zawody Takiego Leata tylko ze stałą szczęka na zawody DH więc powinien byc bdb. 1
KapitanX1 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Dziękuję ci sziva i innym za pomoc w wyborze kasku. Byłem w Warszawie i mierzyłem bella, foxa i kilka innych, ostatecznie kupiłem nowego Bella super 3R za 500zl na licytacji allegro, sprowadzony z Niemiec chyba z outletu. Wczoraj przyszedł i jest świetny. Poważnie jeszcze myślałem nad foxem profame ale jednak brak regulacji daszka i brak możliwości odpięcia szczęki to duże wady które mnie odpychają. 1
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 8 godzin temu, KapitanX1 napisał: Dziękuję ci sziva i innym za pomoc w wyborze kasku. Byłem w Warszawie i mierzyłem bella, foxa i kilka innych, ostatecznie kupiłem nowego Bella super 3R za 500zl na licytacji allegro, sprowadzony z Niemiec chyba z outletu. Wczoraj przyszedł i jest świetny. Poważnie jeszcze myślałem nad foxem profame ale jednak brak regulacji daszka i brak możliwości odpięcia szczęki to duże wady które mnie odpychają. Będziesz Pan zadowolony
Grz_Bo Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Będziesz Pan zadowolony Jak ten Bell ma się rozmiarowo w stosunku do foxa?__________________Pozdrawiam,GB.
Gość Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 5 godzin temu, Grz_Bo napisał: Jak ten Bell ma się rozmiarowo w stosunku do foxa? __________________ Pozdrawiam, GB. Tak dokładnie, to już nie pamiętam. Najlepiej wybrać się do sklepu i przymierzyć oba.
akir19 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Też decyzja była między Bellem a uvexem. Po przymierzeniu i obejrzeniu uvexa stwierdziłem że ten kask jest beznadziejny, system mocowania dramat jakiś. Ochrona szczęki też wiele do życzenia. Ostatecznie system regulacji BOA, przekonał mnie do jednego słusznego wyboru Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi