Kasz Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Witam. Mam problem z hamulcem Magura mt5. Podczas ostrzejszego zaciśnięcia klamki hamulca odczuwam dziwne wibracje. Nie wiem jak to opisać bo jest to dość nietypowe. Można to przyrównać do zaczepiania okładziny o wycięcia w tarczy. Zaznaczam, że tarcza jest dedykowana Magury, okładziny żywiczne też Magura oryginalne. Hamulec był kupiony nowy i założony 3 dni temu. Jako iż nie potrafię tego opisać nagrałem filmik:
mareq Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Daj mu kilka dni na dotarcie. Ja to nawet podczas jazdy po równym czasem lekko trzymam zaciśnięte i co jakiś czas mocniej przyhamowuję. Szybciej się docierają. Zauważysz też, że będą mocniej hamować po dotarciu.
Kruk Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Dokładnie, nawet do 100km jazdy z hamowaniem różnym to czasami mało ( przykład moje Sainty i tarcze XTR) takżę daj chwilę im, może popraw zacisk, ale na pewno muszą się ułożyć.
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Także moim zdaniem hamulec się jeszcze nie dotarł, daj mu trochę czasu.
Kasz Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)). Moim zdaniem to nie kwestia dotarcia klocków. Sprawa wygląda tak,że oddałem rower do serwisu żeby przycieli przewód, odpowietrzyli i wyregulowali. Do czasu kiedy go nie oddałem wszystko (prawie ale o tym za chwile) działało dobrze. Chodzi mi o to, że okładziny jeździły dobrze po tarczy, tak płynnie jak powinny. A teraz jak zaciskam klamkę wydają dziwny dźwięk i odczuwam to tak, jakby okładzina zaczepiała o wycięcie w tarczy (co jest raczej nie możliwe ale do tego można to przyrównać). Trudno jest mi to opisać. Drugim problemem jest to,że okładziny są za blisko tarczy i trochę o nią ocierają. Nie wiem co z tym zrobić i jak Pozdrawiam PS: Hamowanie jest super, tylko to odczucie jest strasznie irytujące. Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Kasz
komandosek Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Kasz napisał: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)). Moim zdaniem to nie kwestia dotarcia klocków. Sprawa wygląda tak,że oddałem rower do serwisu żeby przycieli przewód, odpowietrzyli i wyregulowali. Do czasu kiedy go nie oddałem wszystko (prawie ale o tym za chwile) działało dobrze. Chodzi mi o to, że okładziny jeździły dobrze po tarczy, tak płynnie jak powinny. A teraz jak zaciskam klamkę wydają dziwny dźwięk i odczuwam to tak, jakby okładzina zaczepiała o wycięcie w tarczy (co jest raczej nie możliwe ale do tego można to przyrównać). Trudno jest mi to opisać. Drugim problemem jest to,że okładziny są za blisko tarczy i trochę o nią ocierają. Nie wiem co z tym zrobić i jak Pozdrawiam PS: Hamowanie jest super, tylko to odczucie jest strasznie irytujące. Nie wiem jak wygląda w magurze, ale mozliwe(??) ze klocki na tyle zjechane że zaczepiasz blaszką o tarcze. Tą która rozpycha klocki. Może sama blaszka też przeskoczyła. Wyjmij klocki, włóż, z powrotem a potem wyreguluj pozycję zacisku. To bardzo proste. luzujesz śruby zacisku, naciskasz na hamulec i przykręcasz. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez komandosek
PiotrekGT Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Hamulce w cenie roweru O_o Mam to samo z tarczami XT i Guidem R, ktoś, nie pamiętam kto (sorki mam słabą pamięć ) powiedział mi, że to wina klocków żywicznych
Kruk Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Dla mnie to brzmi jak albo klocki zasyfione czymś, albo źle ustawiony zacisk. Te klocki są jakie? Metalik?
Kasz Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2019 10 minut temu, Kruk napisał: Te klocki są jakie? Metalik? Żywiczne
Kruk Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 to może one są zasyfione, żywiczne często jak coś złapią to tak dziwnie piszczą.
Accent_Szaj Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 1 godzinę temu, Szymon Cz. napisał: problem Tak rozwiązał. Z tego co pamiętam, to miał złe adaptery do Magury.
Administrator SzajBajk Opublikowano 30 Marca 2021 Administrator Opublikowano 30 Marca 2021 W dniu 8.08.2019 o 01:20, Kasz napisał: przycięli przewód, odpowietrzyli i wyregulowali Jeżeli PRZED było dobrze, a PO już nie, eliminujemy: złe adaptery, niedotarte okładziny (wiemy, że mają 3 dni i jeszcze się dotrą, ale chodziły lepiej PRZED), zużyte okładziny. Możliwe przyczyny: po "regulacji" zacisk nie jest ustawiony równolegle do tarczy i okładziny faktycznie lecą bardziej brzegiem do wycięć w tarczy (najbardziej prawdopodobne), podkładki umożliwiające ustawienie kąta zacisku włożone w złej kolejności lub złą stroną (mniej prawdopodobne), zbyt mocno zaciśnięte koło (jeszcze mniej prawdopodobne).
Accent_Szaj Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 W dniu 30.03.2021 o 08:13, SzajBajk napisał: po "regulacji" zacisk nie jest ustawiony równolegle do tarczy i okładziny faktycznie lecą bardziej brzegiem do wycięć w tarczy (najbardziej prawdopodobne), Masz jakiś filmik do tego? Przynajmniej ja nie kojarzę, to jest chyba pomysł na następny tytuł
Rekomendowane odpowiedzi