emski Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Cześć Mam taki (nie)typowy (nie za bardzo się znam więc nie wiem czy to normalne) problem. Otóż w moim Anyroadzie 2 (2017) po przejechaniu +/- 3500 km tylna opona przeszła praktycznie w stan bycia slickiem a przednia wygląda jakby salonu rowerowego nie opuściła. Czy to normalne? W związku z tym poszukuję jakiś opon 32/35c do jazdy przede wszystkim po asfaltach, czasem wjazd w szutry pasujące do w/w kół. Polecicie coś ciekawego i w normalnej cenie? I jeszcze jedno pytanie. Czy przy takim zużyciu opon przełożenie przedniej na tył i kupienie tylko jednej jest może nie słuszne ale dopuszczalne? Która opona w rowerze jest "tą ważniejszą"? Dzięki za porady.
ostry2407 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 przód odpowiada za trakcje a tył to napędowa. Przód jest ważniejszy.
filipw1990 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Przód. Lepiej nie podjechać pod górkę lub złapać lekki poślizg, niż wywalić twarzą o ziemie bo rower się złoży. Tył zawsze się mocniej zużywa bo jest znacznie bardziej obciążony. Przy bardzo dobrej pozycji różnica balansu nie jest bardzo duża, ale mało kto ma bardzo dobrą pozycję.
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Normalne zjawisko. Tył wywal i na tył daj przednia a na przód załóż nową ot wsio.
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Odpowiem pytaniem... A w samochodzie która opony zużywają się szybciej? Odpowiadam, na osi napędowej. To samo tyczy się rowerów. 3500km to sporo jak na oponę rowerową i nie jest to nic dziwnego, że bieżnik zniknął, po pierwsze, tylne koło jest częściej blokowane przy hamowaniu, a po drugie to ono Cie napędza a co za tym idzie narażone jest na większe tarcie niż koło przednie, które w zasadzie się tylko toczy, czasami będąc narażone na tarcie podczas hamowania. CO z tym zrobić, no cóż, dokładnie to co napisał @PrzeLuka, tylną oponę zutylizować, a do przodu kup nową, a przednią przełóż na tył. Opcja druga kupić i założyć nową oponę na tył, będzie prawie tak samo dobra, ale w przypadku semislicków lub slicków.
emski Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Ok, temat przyczyny chyba rozwiązany dzięki za infromacje. A jakie opony polecacie do jazdy przede wszystkim po asfalcie z ciągiem do nieco szutrowych dróg? Prędkość (opory toczenia czy jak to tam się nazywa) jest ważna ale chyba najważniejsza będzie pewność w innych warunkach niż suchy asfalt. Chodzi mi o zminimalizowanie potencjalnych upadków na mokrej lub zabrudzonej piaskiem nawierzchni. Z zachowaniem racjonalnego stosunku oczekiwń do ceny. Przeglądam różne fora i strony ale im więcej czytam tym mniej wiem. Pomóżcie!
Rekomendowane odpowiedzi