Skocz do zawartości

Osłona na korbę

mariuszm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szajbajki,
korzystacie w napędach swoich rowerów z osłon na korby?

Z tego co się orientuję są dość często w tańszych napędach, tak do poziomu Alivio; chyba od Deore już ich nie montują fabrycznie? Gdzieś kiedyś wyczytałem, że taka osłona to nawet wymóg UE i europejskie firmy są (były?) zobligowane do ich stosowania.

Ja swego czasu usunąłem ten plastik ze swojej korby Suntoura i ostatnio, od razu po zmianie korby na Alivio, również, bo wg mnie korba lepiej wygląda bez tego dodatku. Chociaż nie powiem kilka dziurek w prawej łydce mam od zębów największego blatu. Głównie z własnej głupoty i nieprzemyślanego wyboru trasy w terenie.

pozdrawiam
Mariusz

Opublikowano

Ja chce to dziadostwo zdjac z swojego roweru i zamontować rockring. Osłona tylko na największy blat.

Opublikowano (edytowane)

Po co komu ta osłona? podobnie jak z tyłu przy kasecie...

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Jest kilka powodów. Nie zranić się tak łatwo. Nie uszkodzić tam szybko zębów przy uderzeniu. Nogawki od jeansów nie wkrecisz

Opublikowano
15 minut temu, suqub napisał:

Jest kilka powodów. Nie zranić się tak łatwo. Nie uszkodzić tam szybko zębów przy uderzeniu. Nogawki od jeansów nie wkrecisz emoji23.png

Jeszcze w życiu mi się nic takiego nie przydarzyło ;)

Opublikowano
Jeszcze w życiu mi się nic takiego nie przydarzyło

... ale mnie się podoba
Opublikowano
7 godzin temu, suqub napisał:

Jest kilka powodów. Nie zranić się tak łatwo. Nie uszkodzić tam szybko zębów przy uderzeniu. Nogawki od jeansów nie wkrecisz emoji23.png

Jak pieprzniesz to i tak się pokaleczysz
Jak w coś walniesz to zwykła plastikowa połamie się jak zapałka trzeba coś lepszego
Wkręcą się wkręcą. Przerabiałem to ;)

Opublikowano
9 godzin temu, mariuszm napisał:

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że taka osłona to nawet wymóg UE i europejskie firmy są (były?) zobligowane do ich stosowania.

Nie do końca. Jest sobie między innymi taka norma jak PN-EN 14766. Kilka lat temu Unibike dostał karę 60 tysięcy złotych za brak osłony korby, która to wg tej normy jest obowiązkowa. Tyle, że o ile dobrze pamiętam, firma źle zabrała się za sprawę od strony prawnej. I nie udało się już tego odkręcić. Szczególnie, że stosowanie norm jest dobrowolne. No, z kilkoma wyjątkami. Nie ma żadnego przepisu czy choćby niepisanej umowy, które nakładałby na producentów rowerów stosowanie się do nich.

Plastikowe osłony mają sens w trekkingach czy rowerach miejskich, gdzie luźna nogawka mogłaby się ubrudzić czy wkręcić. W przypadku pozostałych odmian kolarstwa nie ma na to miejsca. A taki Rockring (jak zresztą nazwa wskazuje) ma jednak nieco inne zadanie.