Ares Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 A co to ma znaczenie czy autoryzowany czy nie. Jak jest autoryzowany to ma liczyć x 2 czy więcej? Orżnęli Cię solidnie i tyle. Ja nie dawano za pełen serwis X2, który jest problematyczny z wymianą o-ringów dałem niecałe 3 stówy. W kwestii zamienników to właśnie autoryzowane serwisy jadą na oryginałach i trzeba po nich poprawiać. Ostatnie zdanie dobitnie pokazuje, że coś jest nie halo. Z drugiej strony jak się coś zostawia czy wysyła to jakiś cennik trzeba znać. Pi x drzwi ale zawsze. 2
Gość Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 nic nie było uszkodzone. Zwykły pełny przegląd z wymianą uszczelek i zalanie oryginalnym olejem. Ot taki autoryzowany serwis Fox. Kruk skąd wziąłeś taką cenę. Tylko nie pisz że u Wichu bo on nawet nie jest autoryzowanym serwisem Foxa i pracuje na zamiennikach. Nie powiem cena masakra bo jakby oddać cały rower na przegląd amorka , dampera i reszty to już można by kupić rower Nie ma czegoś takiego jak zamiennikiWeź sobie wyobraź że zestaw który kupujesz w sklepie do rockshox monarch kosztuje 140 zlA ja mam te same uszczelki za 11 zlOring to oring nczym się nie różni chyba że twardością NBR90 lub NBR70 (to najbardziej popularny i wszędzie wykorzystywany)
Kruk Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 2 godziny temu, Raptor napisał: nic nie było uszkodzone. Zwykły pełny przegląd z wymianą uszczelek i zalanie oryginalnym olejem. Ot taki autoryzowany serwis Fox. Kruk skąd wziąłeś taką cenę. Tylko nie pisz że u Wichu bo on nawet nie jest autoryzowanym serwisem Foxa i pracuje na zamiennikach. Nie powiem cena masakra bo jakby oddać cały rower na przegląd amorka , dampera i reszty to już można by kupić rower 😀 Co Ci da autoryzowany serwis, cenę? Chyba że masz gwarancje i tego wymaga aby była ważna. Dlatego nie pod tym względem nie lubię foxów, bo nakazują autoryzowany serwis a RS wręcz zachęca do domowego serwisu i nie traci się gwarancji jak się robi go samemu. 4 minuty temu, piter614 napisał: Weź sobie wyobraź że zestaw który kupujesz w sklepie do rockshox monarch kosztuje 140 zl A ja mam te same uszczelki za 11 zl Oring to oring nczym się nie różni chyba że twardością NBR90 lub NBR70 (to najbardziej popularny i wszędzie wykorzystywany) Prawda, z tym że Rock Shox ma jakieś miększe uszczelki od normalnych, robiłem 10 ślepych prób na 5 uszczelkach i 9/10 trafiłem dobrze na Rock SHoxową uszczelkę, A tak to raczej niczym się nie różnią.
Ares Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) 54 minuty temu, Kruk napisał: Co Ci da autoryzowany serwis, cenę? Chyba że masz gwarancje i tego wymaga aby była ważna. No ale bez jaj bo zaraz dwa serwisy i można rozglądać się na nowym damperem. Ja po swoich przygodach by być "w prawie" odnośnie gwarancji odnośnie RS i FOX powiedziałem nigdy więcej. Nie dość, że nie umieją zrobić to jak się uda to trzeba zaraz robić ponownie. Tam się robi według szablonu bo takie procedury i materiały życzy sobie producent. @piter614 robi nie według szablonu tylko po swojemu z jakimś tam pomyślunkiem. Obecnie prawda jest taka, że większość uginaczy trzeba poprawiać po fabrykach i ich księgowych. W kwestii zamienników to jasne, że są o ile o to się rozchodzi. To nie jest tak, że trzeba dawać oryginalne często lipne uszczelnienia lub robić na olejach zalecanych przez producenta. Kiedyś tam gdzie kupowałem rower chłopaki nie mieli "oryginału" oleju do Monarcha. No to jadę do znajomego bardzo znanej osoby w mechanice uginaczy po ten olej. A ten mi gada, że od wielu już lat to co mam zalewa tylko Motulem bo tamten się nie sprawdza. Warto by było by się niektórzy obudzili ze snu i marzeń, że autoryzowane serwisy chodzące na pasku robiących nas w wała producentów robią lepiej niż niezależni czeladnicy. 7 stów o ile faktycznie nie było naprawy jako takiej to jest grabież albo doszło do jakiejś pomyłki przy naliczaniu ceny za usługę. Lub ceny tak wywindowały i w serwisach przez wirusa ale jakoś mi się nie wydaje. Edytowane 11 Lipca 2020 przez Ares 1
Gość Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Tak jak@Ares pisze taki serwis jak np Wichu Workshop często coś poprawiają po fabryce by dużo lepiej działałoZ doświadczenia wiem że np w sztycach reverb stosują inne ślizgi które są wykonane z tworzywa, oryginalne są aluminiowe z powłoką teflonową która jak się zetrze to wtedy aluminium trze o powierzchnię w wewnątrz sztycy siejąc spustoszenie, przy tych co używa wichu nie zrobi się tak bo ślizg jest dość gruby jak pisałem wyżej z tworzywa (jakiś tam rodzaj)Miesiąc temu miałem przypadek że nowy damper RS Monarch RC podczas jazdy przez użytkownika potrafił się zassać czyli przelatywało powietrze z jedne komory do drugiej, gdy założyłem uszczelnienia które używam ja problem znikł, i tutaj jest to co pisał znowu@Ares że czasem poprawia się po fabryce
Raptor Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Ares dlatego tutaj napisałem odnośnie ceny bo wydaje mi się zbyt wygórowana ale niestety nic z tym nie zrobisz. Tłumaczenie serwisu było że montaż i demontaż dampera w rowerze. wymiana uszczelnień i oleju oraz walnięcie azotem i wszystko na oryginalnych częściach. Mógłbym się kłucić bo prawidłowo to mieli zadzwonić i poinformować ile to będzie kosztować i rower miał u nich stać 2 tygodnie a na prawdę zajęło im to 3. Mówię ok covid i pełno rowerów na serwisie to się nie wyrobili. Ares co do wymaganych olejów to nie nasz racji odnośnie zamienników. Podam ci przykład np. Toyota wymaga oleju 0w20 dlatego że mają bardzo ciasno spasowane silniki i zapis w książce wyrażnie jest wytłuszczony Można zastosować olej 5w30 lecz przy następnej wymianie przejść z powrotem na 0w20 ale serwisy to ignorują i leją co chcą i takie to mamy serwisy dlatego ja zawsze do Toyoty zabieram swój olej. Oczywiście nie mam pewności że w Foxie zalali mi oryginalny olej😀 Najlepiej robić samemu lecz jeszcze nie doszedłem do tego etapu aby zrobić sobie przegląd dampera (brak wiedzy i odpowiednich narzędzi) Edytowane 12 Lipca 2020 przez Raptor
Gość Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Właśnie[mention=5057]Ares[/mention] ma racie co do zamienników nie patrzysz na oznaczenie 5w30 tylko patrzysz na lepkość oleju jak producent wymaga i tutaj jest prawidłowo dobrany olejTo że rockshox każe lac olej swój wystarczy że zobaczysz jak ma lepkość i dopasujesz olej i tych samych parametrach jednak będzie bardzo dużo tańszy
Ares Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 1 godzinę temu, Raptor napisał: Ares dlatego tutaj napisałem odnośnie ceny bo wydaje mi się zbyt wygórowana ale niestety nic z tym nie zrobisz. Tłumaczenie serwisu było że montaż i demontaż dampera w rowerze. wymiana uszczelnień i oleju oraz walnięcie azotem i wszystko na oryginalnych częściach. Mógłbym się kłucić bo prawidłowo to mieli zadzwonić i poinformować ile to będzie kosztować i rower miał u nich stać 2 tygodnie a na prawdę zajęło im to 3. Mówię ok covid i pełno rowerów na serwisie to się nie wyrobili. Ares co do wymaganych olejów to nie nasz racji odnośnie zamienników. Podam ci przykład np. Toyota wymaga oleju 0w20 dlatego że mają bardzo ciasno spasowane silniki i zapis w książce wyrażnie jest wytłuszczony Można zastosować olej 5w30 lecz przy następnej wymianie przejść z powrotem na 0w20 ale serwisy to ignorują i leją co chcą i takie to mamy serwisy dlatego ja zawsze do Toyoty zabieram swój olej. Oczywiście nie mam pewności że w Foxie zalali mi oryginalny olej😀 Najlepiej robić samemu lecz jeszcze nie doszedłem do tego etapu aby zrobić sobie przegląd dampera (brak wiedzy i odpowiednich narzędzi) To są Twoje pieniążki i taki sam wybór czy dajęsz się okradać czy nie. Ani mi ani tutaj kolegom nic do tego. Nie warto jednak starać się ich usprawiedliwiać. Ja robię u gościa, którego znam już 20 lat. Ten człowiek w tym czasie posiadł taką wiedzę i wyrobił sobie taką samą markę jak przykładowo Fonika tylko w innej części kraju. Jeśli stosuje jakiś olej o innych parametrach to ma to sprawdzone od A do Z bo jak coś nawali i przyjdziesz to zrobi ponownie za friko. Umówmy się, że ktoś testerem musi być a to są często własnie ci znajomi co mają robione poza kolejką w pierwszej kolejności. Jeśli mi na starcie w moim damperze mówi, że Fox żle leje tam olej i on sam jest słaby bo szybko się spienia zapowietrzając cały system to szczerze na początku dzieliłem to info przez 10. Ale o dziwo po dwóch skopanych serwisach gwarancyjnych w autoryzowanym punkcie zrobił mi ten damper jak należy. Najlepszy przykład z olejem masz w Reverbie, którego też mi "poprawiał". Czemu RS leje taki olej, który przy niższych temperaturach właściwie sieje spustoszenie? Są takimi tumanami, że nie zdają sobie z tego sprawy? Potem właśnie tacy czeladnicy jak Fonika i inny muszą testować co innego o innej lepkości by układ zimą działał wydajniej. Odwieczne pytanie w świadku serwisowym jest takie jak to jest, że taki czeladnik bez tak ogromnego wsparcia technologicznego potrafi zrobić lepiej niż wypuściła fabryka. Chyba odpowiedz każdy myślący zna.
Raptor Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Ares masz 100% rację lecz ja jako laik w tym temacie dałem się naciągnąć i nic z tym nie zrobię bo przecież do sądu ich nie podam.😀 Jedynie co mogę z postawy klienta to omijać ich szerokim łukiem. Czasy mamy jakie mamy i albo zrobisz sobie sam albo masz zaufany serwis do którego oddajesz i wiesz że wszystko będzie zrobione bez ściemy i naciągania. Jeśli chodzi o serwis to ich nie usprawiedliwiam bo daleki jestem od tego Edytowane 12 Lipca 2020 przez Raptor
Kruk Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Tak BTW, ale Rock shox ma olej od Motorexa tylko pod ich brandem jak dobrze pamiętam Rower to nie samochód tym bardziej silnik gdzie jest wiele zjawisk fizyko chemicznych, w amorze nie ma aż takich jazd, fakt są dokładne Na miłośnikach 4 kółek był temat o zamiennikach oleju do silnika itp. aaa i robił też odcinek własnie o serwisach ASO czyli autoryzowanych i wytłumaczył czemu są tak drogie tak samo tutaj, każdy wymont-zamont to już koszt.
PiotrRockrider Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Dziwne proporcje kosztow serwisu do ceny amora. Ale jak poczytalem, to chyba przy zmianie roweru bede celowal w scotta bo ma rock shoxa. FOX zbyt duzo kosztuje w uzytkowaniu.
Rekomendowane odpowiedzi