filipw1990 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Hej, Zakładałem już kiedyś powiedzmy że podobny temat ( w innych okolicznościach), jednak koniec końców zszedł na nieco inne tory. Aktualnie mam koła WH-R501, a właściwie 2 komplety. Kupiłem je bo początkowo byłem zachwycony i uznałem że w takiej cenie, będę miał zapas na kolejne 500 lat. Niestety czar odrobinę prysł. Koła nie są złe, toczą się fajnie, waga mi nie przeszkadza. W Shimano dodatkowo lubię bardzo prostą konstrukcję, oraz fakt że wszystko można rozłożyć. Problem jest taki, że mimo mojej mizernej wagi ~58 kg, wydaje mi się że nie są zbyt wytrzymałe. Tylne koło centrowałem po jakiś 500 km, miało bicie w dwie strony po około 1mm. Przednie trzymało się całkiem nieźle, ale przy około 700 km nagle dostało bicia na około 1- 2mm. Po centrowaniu, czyli jakieś 300- 500 km dalej, przednie koło ma bicie 0,1 mm, czyli praktycznie nic, ale tył już około 0,4 mm po obydwu stronach ( mierzyłem szczelinomierzem przerwę między klockami a obręczą kiedy klocki jeszcze nie obcierają) Z kołami obchodzę się jak z jajkiem. Wszelkie nierówności pokonuję naprawdę powoli, wstając z roweru. Zero przejazdów po krawężnikach itd. No i teraz pojawia się zasadnicze pytanie. Jak wygląda ta kwestia w kołach do 1000 zł? Takie bicie w szosie jest normalne, czy jednak wynika to z słabej jakości tych kół? Trochę poczytałem i w moim budżecie są: - Fulcrum Racing 6 - Vision Team 35 Comp SL - Mavic Aksium Tak jak pisałem, na wadze mi szczególnie nie zależy, priorytetem jest wytrzymałość. Jaka jest Wasza opinia w tym temacie? Nie chciałbym wydawać pieniędzy, jeżeli czynnik o którym piszę pozostanie bez zmian. Ewentualnie myślałem żeby oddać nowe WH-R501 to znanego i polecanego specjalisty od kół, żeby je ponaciągał itd. Natomiast nie wiem czy przyniesie to jakikolwiek efekt. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez filipw1990
SzpiceR Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Nie wymagaj za wiele od kół za 300 plnów. One są po to, żeby być tanimi na start i to zadanie spełniają znakomicie. Od początku roku jeżdżę na aksiumach i nie mam im nic do zarzucenia - waga w granicach 90 kg. Vision też będą spoko ale po starciu się anody na powierzchni hamowania nie wyglądają już tak dobrze. O fulcrumach niewiele wiem więc się nie wypowiem BTW jeśli masz 1000 na koła to pomyśl może nad czymś składanym. Jest kilka polecanych firm np. daveo.
filipw1990 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 29 minut temu, SzpiceR napisał: One są po to, żeby być tanimi na start i to zadanie spełniają znakomicie. Tak, doskonale sobie zdaję z tego sprawę. Stąd właśnie pytanie czy nieco droższe koła są mniej podatne na centrowanie, czy to raczej ta sama liga.
Kruk Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 To zależy od jakości Szprych i Nypli, ja miałem Sapimowskie N razy i nigdy mi się nie odkręciły.
Rekomendowane odpowiedzi