Wojtek O. Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam. Mam obecnie rd-m340 na tyle i mam wrazenie ze jest za miekka. Lancuch podskakuje podczas jazdy. Niedawno ja odczyscilem i wysmarowalem. Jako ze przeszedlem na 9 koronek a i wrzucilem manetki xt9 poprawilem prowadzenie linek. Pozostaje mi juz tylko przerzutka. Lancuch tez nowy. Na czytalem sie juz na innym forum i sam nie wiem czy brnac w xt czy deorka starczy. A moze m4000? Jezdzil tym bede glownie sciezki, asfalt i szutry. Czasem sie wyrwe w jakis teren ale dosc lekki. P.s. kaseta 11-32 korba 22-42 ale chyba zmieniam. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Wojtek O.
Kruk Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 To ja bym brał 662 aalbo m772, nie mniej to dalej będą miękkie przerzutki.
Wojtek O. Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Jest tez szalony pomysl xt pod 11 dopasowac ciag. Cenowo wyjdzie prawie identycznie a juz na przyszlosc bedzie. Lubie mieszac
Kruk Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Nie ma szans, nie dopasujesz ciągu bo 9 rzędowe Shimano mają 1:2 a nowe 10,11 i 12 SHimano 1:1. Ja też lubię mieszać, ale "takie" mieszanie to już wolę zaprawę mieszać w betoniarce Jest niby sposób na wiercenie w ramieniu przerzutki, aby dostosować ciąg, ale: -trzeba być w ciul precyzyjnym -trzeba mieć sprzęt do tego, jakiś Dremel -trzeba idealnie wymierzyć miejsce wiercenia -przerzutka ma dziurę w ramieniu, jest tam osłabiona -jakbyś chciał nową przerzutkę tak wiercić to momentalnie tracisz gwarancje Chcesz mieć sprzęgiełko w normalny sposób? to trzeba 10 napęd. Jest jeszcze 2 sposób na połączenie 9 rzędowej manetki SRAM( ma ciąg 1:1 w przybliżeniu) z przerzutką 10 Shimano ale nie jest to idealne połączenie, działa ale nie perfekcyjnie. Xt 11 to można dać do napędu 10 rzędowego i wtedy on lepiej działa.
Wojtek O. Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Kruku zawarles wlasciwie wszystko co mnie przeszlo przes mysl. 11rzedowa przerzutka wlasnie z mysla o ewentualnej zmianie na 10 kasecie, bo to ponoc lepiej dziala Mam i dremel i wiertarke stacjonarna wiec nawiercenie precyzyjne nie powinno byc problemem. Mam tez suwmiarke i umiem obslugiwac powpowinno sie udac. Uzywane xt 11 czesto sa w okolicy ponizej 200pln czyli podobbie jak 9 xt A moze opracowal bym sposob bez nawiercania. Choc i ono nie powinno nadwyrezyc w tym miejscu konstrukcji
Kruk Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Chcesz, próbuje, jak najwyżej kupisz 11 przerzutkę XT M 8000 i się nie uda to już masz 1 część do nowego napędu Problem w takim rozwiązaniu to precyzja, trzeba idealne miejsce znaleźć w ramieniu przerzutki, tutaj pewnie nawet 0,5 mm będzie miało znaczenie. Ja Ci naświetliłem co i jak wygląda, decyzja jest Twoja Ja bym się takiego wiercenia nie podjął.
Wojtek O. Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 No wlasnie tez tak na to patrzylem. Jak sie nie trafi tanio nic na 9 to kombinuje 😃
EN1209 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) Pany da radę ożenić przerzutkę SRAM-a (jakiś model z twardą sprężyną, a może Shimano, jeśli taka występuje) z manetkami Shimano 9r ? Chciałbym uspokoić trochę łańcuch na wertepach i polepszyć (przyśpieszyć) zrzucanie łańcucha na kasecie bez zbytnich inwestycji w napęd, da się? Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez EN1209
Kruk Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 N razy było Kolego pisane że 10 shimano przerzutkę da się ożenić z manetką 9 Sramowską nie mniej nie działa to na 100% płynnie jak dedykowany napęd 10 rzędowy.
Wojtek O. Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2019 W dniu 6.08.2019 o 18:44, EN1209 napisał: Pany da radę ożenić przerzutkę SRAM-a (jakiś model z twardą sprężyną, a może Shimano, jeśli taka występuje) z manetkami Shimano 9r ? Chciałbym uspokoić trochę łańcuch na wertepach i polepszyć (przyśpieszyć) zrzucanie łańcucha na kasecie bez zbytnich inwestycji w napęd, da się? Kolego można na wariata kombinować jak ja z wiertarką:D Będzie twardo i sprzęgło łańcuch nie polata. A tak to jeszcze są naciągi przy korbie ale głównie na 1 lub 2 blaty.
Accent_Szaj Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 36 minut temu, Wojtek O. napisał: Kolego można na wariata kombinować jak ja z wiertarką:D Jak chcecie to macie temat.Skończył się na tym,że nie wart ,ale z @Kruk troszkę tam popisaliśmy
Wojtek O. Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2019 No jest ryzyko. Niektórzy lubią :DS
EN1209 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 W pytaniu chodziło mi o przerzutkę 9r u Shimano, albo Srama, czy jest jakiś model z mocniejszą sprężyną, nie myślałem o kombinacji z 10,11r. No ale ok, podszkoliłem sie i poczytałem ten zalinkowany u góry wątek i mam pytanie, czy ta przerzutka - SHIMANO RD-M592, będzie lepsza/gorsza od Shimano Alivio RD-M4000 pod względem mocy sprężyny ?
Wojtek O. Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Ponoć nie. To niby prawie identyczne konstrukcje.
Accent_Szaj Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Alivio to bardzo dobra konstrukcja,za naprawdę godziwe pieniądze,ale XT to XT
Kruk Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Tylko XT ma twardą sprężynę ale i tak miękką w porównaniu do przerzutek XT ze sprzęgłem. Nie mniej widziałam nie raz jak ludzie z przerzutką ze sprzęgłem jeżdżą na wyłączonym sprzęgle.
Accent_Szaj Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 W dniu 4.08.2019 o 23:20, Wojtek O. napisał: Jako ze przeszedlem na 9 koronek a i wrzucilem manetki xt9 poprawilem prowadzenie linek. Pozostaje mi juz tylko przerzutka. @Kruk Przecież tu chodzi o przerzutkę do 9s ,a sprzęgła zaczynają się od 10s (DynaSys). Wiem,że było to pisane powyżej,ale trzeba to podkreślać za każdym razem . Przerzutki z DynaSys nie podejdą pod zwykłe manetki 9s bez precyzyjnego wiercenia
Rekomendowane odpowiedzi