LukaszMerida Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Cześć. Posiadam rowerek z napędem: Kaseta 11-28 - 11 blatów Shimano 105 Przerzutka tylna Shimano Ultegra Przerzutka przednia Shimano Ultegra Korba 50/34 Fsa grossamer Łańcuch FSA F11S Napęd regularnie czyszczony i smarowany Shimano PTFE. Przełożenia zmieniają się precyzyjnie, Napęd po koronkach kasety przemieszcza się raczej OK, nie ma tendencji do haczenia o sąsiednie koronki. Krótkie nagranie dźwięków: https://www.youtube.com/watch?v=YvozHgWG1Vc&feature=youtu.be Przebieg całości ~ 700 km. Przewrażliwienie czy coś jest nie tak ? Dodam jeszcze, że kaseta względem osi koła posiada delikatny luz promieniowy, jeśli to ma znaczenie. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez LukaszMerida
komandosek Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, LukaszMerida napisał: Cześć. Posiadam rowerek z napędem: Kaseta 11-28 - 11 blatów Shimano 105 Przerzutka tylna Shimano Ultegra Przerzutka przednia Shimano Ultegra Korba 50/34 Fsa grossamer Łańcuch FSA F11S Napęd regularnie czyszczony i smarowany Shimano PTFE. Przełożenia zmieniają się precyzyjnie, Napęd po koronkach kasety przemieszcza się raczej OK, nie ma tendencji do haczenia o sąsiednie koronki. Krótkie nagranie dźwięków: https://www.youtube.com/watch?v=YvozHgWG1Vc&feature=youtu.be Przebieg całości ~ 700 km. Przewrażliwienie czy coś jest nie tak ? Dodam jeszcze, że kaseta względem osi koła posiada delikatny luz promieniowy, jeśli to ma znaczenie. słychać że nie jest dobrze. Jak to kaseta ma luz, koło dokręcone?
LukaszMerida Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Jak złapię za kasetę ma delikatnie wyczuwalny luz w stosunku do osi koła. Koło dokręcone. Łańcuch 200 km temu wyczyszczony (szejk) + nasmarowany Shimano PTFE. Dzisiaj sprawdzę jeszcze stopień opasania koronek tylnej kasety - https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RD0003-09-POL.pdf oraz montaż łańcucha na kołkach przerzutki, może źle go przełożyłem - ponoć takie wpadki się zdarzały Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez LukaszMerida
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 2 godziny temu, LukaszMerida napisał: Jak złapię za kasetę ma delikatnie wyczuwalny luz w stosunku do osi koła. Koło dokręcone. Łańcuch 200 km temu wyczyszczony (szejk) + nasmarowany Shimano PTFE. Dzisiaj sprawdzę jeszcze stopień opasania koronek tylnej kasety - https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RD0003-09-POL.pdf oraz montaż łańcucha na kołkach przerzutki, może źle go przełożyłem - ponoć takie wpadki się zdarzały Łańcuch w Twojej grupie jest kierunkowy. Napisy mają być od zewnątrz. Sprawdź bo to najbardziej prawdopodobne. Z mojego doświadczenia smar PTFE wystarcza na około 100km. Nie musisz za każdym razem robić szejka. Przetrzyj, nałóż smar, 100 obrotów korbą, przetrzyj i będzie gitara
LukaszMerida Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 54 minuty temu, zibi_j1 napisał: Łańcuch w Twojej grupie jest kierunkowy. Napisy mają być od zewnątrz. Sprawdź bo to najbardziej prawdopodobne. Z mojego doświadczenia smar PTFE wystarcza na około 100km. Nie musisz za każdym razem robić szejka. Przetrzyj, nałóż smar, 100 obrotów korbą, przetrzyj i będzie gitara Przed zdjęciem łańcucha (FSA F11S) sprawdziłem to o czym piszesz, napisy posiadał z 2 stron, żadnej strzałki wskazującej kierunek pracy także nie było. Ostatnie szejkowanie i smarowanie robiłem około 80 km temu, wczoraj powyginałem łańcuch lekko na boki i słychać po tym przebiegu pod tulejkami łańcucha obecność drobin piasku, pomimo jazdy tylko i wyłączenie po asfaltach. Zastosować inny olej, który będzie mniej łapał kurzu?
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Shimano PTFE jest jednym z lepszych pod tym względem. Oleju nie zmieniaj.
LukaszMerida Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) A więc jestem już przy rowerze i mogę sprawdzić jeszcze raz dokładnie napęd: - Montaż łańcucha jest prawidłowy (przełożenie przez kółka wózka przerzutki) - Zdemontowałem łańcuch w celu sprawdzenia jego kierunkowości, żadnych znaków/napisów o tym świadczących nie ma. Zamówiłem przyrząd pomiaru wyciągnięcia łańcucha, jutro przyjdzie to jeszcze to sprawdzę. Choć on ma tylko 700 km czysto szosowej jazdy. Łańcuch do FSA. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez LukaszMerida
LukaszMerida Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Wczoraj jeszcze pokombinowałem z odległością górnego kółka wózka od koronek. Przy zwiększaniu odstępu napęd ciszej pracuje, jednak przy zapięciu łańcucha na koronce 11 stopień opasania zębatki wydaje się stosunkowo mały, co wpłynie na trwałość koronki. w instrukcji od tylnej przerzutki piszą, aby przy ułożeniu łańcucha na największej koronce z tyłu oraz najmniejszym blacie na korbie) odległość pomiędzy górnym kółkiem wózka a koronką była jak najmniejsza, jednak na tyle duża aby nie ocierało kółko o koronkę - przy takim ustawieniu napęd pracuje głośniej. Jak wygląda ustawienie odległości wózka u Kolegów ?
Kruk Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 ja mam około 5 mm duża koronka kasety do kółeczka górnego przerzutki.
LukaszMerida Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Jedynie co mi zostaje to chyba tylko czyścić i smarować napęd Przymiar do łańcucha wykazał praktycznie zerowe rozciągnięcie łańcucha, przerzutkę wyregulowałem zgodnie z instrukcją Shimano. Przełożenia wchodzą pewnie i precyzyjnie. Na forum znalazłem również opinie, że łańcuchy FSA do najcichszych nie należą, może tutaj tkwi cały problem akustyczny. Podczas jazdy, pod obciążeniem jest cisza.
komandosek Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 9 godzin temu, LukaszMerida napisał: Jedynie co mi zostaje to chyba tylko czyścić i smarować napęd Przymiar do łańcucha wykazał praktycznie zerowe rozciągnięcie łańcucha, przerzutkę wyregulowałem zgodnie z instrukcją Shimano. Przełożenia wchodzą pewnie i precyzyjnie. Na forum znalazłem również opinie, że łańcuchy FSA do najcichszych nie należą, może tutaj tkwi cały problem akustyczny. Podczas jazdy, pod obciążeniem jest cisza. ok, to wrócmy do tego luzu kasety, bo go nie powinno być. To nie kaseta jest luźna, ale raczej piasta.
kaido2 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 W tanich kołach to norma, a raczej nie widze by miał tam jakieś wypasy, luz jest na bębenku. Wracając do dżwięku, wydaje je po części łańcuch i bębenek. Po prostu budżetowe koła, łańcuch zapewne KMC firmowany FSA no i jest głośniej zwłascza gdy napęd nie jest obciążony.
Kruk Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Niestety piasta musi kosztować co najmniej 170 złotych ( Novatec podstawowy maszynowy) aby nie mieć luzów. Co do łańcucha a raczej do głośności to fakt, że łańcuch ma znaczenie w głośności napędu, ja dalej przetrawić nie mogę XT CN HG95 10 rzędowego że był tak głośny a 11rzędowy XT CN HG 701 tak poprawił pracę.Także tak, łańcuch ma znaczenie w głośności pracy, to jak jest wypolerowany, jak ma po zakańczane ranty ogniw ma duże znaczenie.
LukaszMerida Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Żyć z tymi dolegliwościami i cieszyć się z jazdy czy inwestować? Nowy łańcuch? Ten obecny widzę, że ma szlifowane płytki od wewnątrz w celu łatwiejszego wejścia na zęby koronek/blatów Spróbować usunąć luz na bębenku? łapiąc za bębenek nie czuć luzu, dopiero kiedy złapie kasetę to od się uwidacznia (dłuższe ramię), więc luz jest raczej niewielki. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez LukaszMerida
LukaszMerida Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Prośba do Kolegów o ocenę luzu: https://youtu.be/UD2zEExRfPY Łańcuch z bliska
LukaszMerida Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Jeszcze raz zdemontowałem koło i kasetę. Po zdjęciu kasety łapię za bębenek i próbuję wyczuć luz - minimalny, jednak na kasecie hyz zauważalny. Piasty na łozyskach maszynowych, odkręciłem z przeciwnej do strony bębenka z ośki nakrętkę i kontrę. Ośkę lekko wybić czy użyć jakiegoś zmyślnego ściągacza?
Kruk Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Nikt Ci nie oceni z użycia łańcucha tylko z wyglądu jego, po to są przymiary do łańcucha, 15 złotych A co do piasty to podaj model bo co model i producent to inaczej się je rozbiera.
LukaszMerida Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 8.08.2019 o 23:46, Kruk napisał: Nikt Ci nie oceni z użycia łańcucha tylko z wyglądu jego, po to są przymiary do łańcucha, 15 złotych A co do piasty to podaj model bo co model i producent to inaczej się je rozbiera. Zdjęcie miało na celu pokazanie konstrukcji płytek łańcucha - fazowane wewnętrzne powierzchnie płytek - aby określić czy należy do tych fabrycznie głośnych czy cichych😀 zużycie sprawdzałem i zdałem relacje we wcześniejszych postach (nie jest wyciągnięty - praktycznie jak nowy jeśli chodzi o ten parametr). Na podstawie przeczytanych poradników wydaje mi się ze Piasta posiada bembenek na lozyska h kulkowych - zamówiłem klucz do odkręcenia nakrętki bębenka i mam nadzieje ze wyjęcie jednej z kilku podkładek dystansowych skasuje luz, nie blokując jednocześnie bębenka - bo jak pisałem wcześniej łapiąc za sam bębenek bez kasety luz jest ledwo wyczuwalny. Przeprowadziłem kolejne próby. Kręcę tym kołem bez przerwy, nie daje mi to spokoju. Zauważyłem, że w momencie skrzyżowania łańcucha, przód zębatka 34, tył 11Z jest błoga cisza przy kręceniu bez obciążenia. Kupić nowy łańcuch? Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez LukaszMerida Kolejne próby
LukaszMerida Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) Rozebrałem bębenek - nic strasznego. Wewnątrz 50 kulek, po 25 szt. na bieżnię i 3 podkładki dystansowe pod nakrętką. Usunięcie jednej z nich (najcieńszej) powodowało zbyt ciasną pracę bębenka, poradziłem sobie luzem skręcając bębenek większym momentem. Teraz luzu już nie ma. Przejechałem się kawałek i na + jeszcze lepsza indeksacja. Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez LukaszMerida Po krótkim teście.
Rekomendowane odpowiedzi