Diagnosta Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Witam, mam problemy ostatnio z dętkami. Jedna po odstaniu po jeździe samoistnie rozszczelniła się od strony obręczy [obręcz oklejona taśma izol.] Druga dętka puściła na gumowym kołnierzu okalającym zawór... Stosuje max ciśnienie 4 bary i odpowiedniej wielkości dętki do rozmiarów opon.Dętki to rubena, continental -obie puściły od strony obręczy-nie stwierdziłem na obręczy nieprawidłowości. A także Mitas-ten to w ogóle lichy-puścił na wytłoczeniu [cieńsza guma?]
Accent_Szaj Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 23 minuty temu, Diagnosta napisał: Stosuje max ciśnienie 4 bary Nie dawaj tak dużego ciśnienia.Podczas zakładania dętki mogła źle się ułożyć i zostać przyciśnięta przez oponę. Polecam fajny filmik SzajBajka
SzpiceR Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 A taśma izolacyjna zamiast opaski również szału nie robi
elmapeto Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Wymieniasz trzech producentów i wszystkie słabe? Ja jeżdżę na continentalach , shwalbe i nie narzekam. Daje czasem do 5 barow z tył i problemów nie mam. Dodam ze jestem ciezki. Zaloz opaski zamiast taśmy. Sprawdź obręcz. 2
Diagnosta Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2019 4 godziny temu, SzpiceR napisał: A taśma izolacyjna zamiast opaski również szału nie robi robi robotę.
SzpiceR Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Diagnosta napisał: robi robotę. Właśnie widać jaką. Dętki złe ale taśma izolacyjna ok xd
kaido2 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 7 godzin temu, Diagnosta napisał: Jedna po odstaniu po jeździe samoistnie rozszczelniła się od strony obręczy 7 godzin temu, Diagnosta napisał: Druga dętka puściła na gumowym kołnierzu okalającym zawór... 7 godzin temu, Diagnosta napisał: -obie puściły od strony obręczy A teraz podrap się po głowie i pomyśl co jest nie tak. Ja wiem, podpowiedzieć? 7 godzin temu, Diagnosta napisał: [obręcz oklejona taśma izol.]
Diagnosta Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2019 57 minut temu, SzpiceR napisał: Właśnie widać jaką. Dętki złe ale taśma izolacyjna ok xd taśma jest o.k. -wybierałem dobrą-przypatrz się wentylowi na zdjęciu i się zastanów co piszesz, a dętki są coraz słabszej jakości. Continental dętka zapłaciłem 24 złote i też ją szlak trafił... 11 minut temu, kaido2 napisał: A teraz podrap się po głowie i pomyśl co jest nie tak. taśmę wybrałem i nie jest to chinska tylko polska. Wy tak tkwicie przy swoim a ja widzę jakie te dętki są [marnej jakości] .Opaski też są the best co nie?-właśnie z tego powodu przeszedłem na taśmę,którą niektórzy używają w systemach bezdętkowych.Czubki szprych mam zeszlifowane, dla mnie syfiaste dętki nie wytrzymujące ciśnienia 4 bar. Dętka mitas strzeliła na wytłoczeniu ich symboli - najcieńsze miejsce, minimum gumy [ jeśli tam jest jakaś guma w ogóle a nie podróba jej]
kaido2 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Trafiła się jedna licha dętka gdzie puszcza na zaworze, zdarzyć się może, ale: 26 minut temu, kaido2 napisał: -obie puściły od strony obręczy No to co to może być? Do 2 barów to sobie możesz na chwile zastosować taśmę do kabli, tak samo zwykle opaski do mieszczuchów które i tak trzeba często wymieniać. Weź sobie kawałek taśmy w dwie ręce i zobacz jak to się rozciąga i to ma wytrzymać 4 bary? No prosze.... Kup sobie porządne opaski wysokociśnieniowe Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez kaido2
Kruk Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 5 minut temu, Diagnosta napisał: taśmę wybrałem i nie jest to chinska tylko polska. Wy tak tkwicie przy swoim a ja widzę jakie te dętki są [marnej jakości] Taśma izolacyjna jest za miękka i nie ma znaczenia, mogła by być nawet z Pakistanu Opaska dobra na obręcz nie za 1 złotych tylko taka normalna schwalbe na ten przykład ma prawie 0,8mm grubości. Aaa jak chcesz mieć oklejoną obręcz to kup sobie taśmę do TR, ona jest twarda i bardzo ciężka do odkształcenia, takiej taśmy do TR nie zerwie się w rękach tak łatwo jak izolacyjna nawet 5 krotnie wzięta. Co do dętek, może i są słabszej jakości, jak chcesz mieć mega dętkę to kup taką za 40-50 złotych, gdzieś taką widziałem. 2 minuty temu, kaido2 napisał: Weź sobie kawałek taśmy w dwie ręce i zobacz jak to się rozciąga i to ma wytrzymać 4 bary? No prosze.... O tuż to.
Diagnosta Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) 29 minut temu, kaido2 napisał: Weź sobie kawałek taśmy w dwie ręce i zobacz jak to się rozciąga i to ma wytrzymać 4 bary? -3 razy oklejone..a czubki szprych zeszlifowane-po usunięciu feralnej dętki nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń tej taśmy.Taśma miękka a nie sztywniara z chin.. -co do puszczenia od strony obręczy to miałem dwa razy na postoju roweru, raz kilka godzin po jeździe a raz kiedy rower nie był używany kilkanaście dni [jeśień to chyba była] -i to było na lichych opaskach, Continental strzelił od rafki na taśmie izol. dwa dni temu na postoju roweru, w domu na wieszaku. 29 minut temu, kaido2 napisał: Kup sobie porządne opaski wysokociśnieniowe -to prędzej już "zamlecze"-pisząc Waszym językiem. 27 minut temu, Kruk napisał: Aaa jak chcesz mieć oklejoną obręcz to kup sobie taśmę do TR, -i jak pójdę w tym kierunku to pewnie i kupię już presty i uszczelniacz.Po co mam co chwilę ładować kasę w dętki...klej"nie chiński " wytrzymuje 3,5 bara -zobacz jak spuchł zawór.Na próbę tylko... Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Diagnosta
Kruk Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Fakt, tu widać że to dziadowska dętka. Jak masz opony i obręczy pod TR to ja bym chyba zrobił tubeless'y
Diagnosta Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) obręcz Alex Rims RHD double wall , opona Maxiss Minion DH F coś mi ostatnio właśnie jakieś fatum , dwie dętki na przełomie 3 dni.Dobrze że nie gdzieś 30 km od domu..-tylko w domu właśnie.Kuwa zła energia sąsiadów chyba,hehe. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Diagnosta
Kruk Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Ale to aż dziwne że w tym samym miejscu. Ja nie kupuje dętek z gumowym kołnierzem tylko z nagwintowanym, może to ma znaczenie.
Diagnosta Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Jedna jak na fotce [pięknie bąbelki puszczała w zlewie i pierwszy raz taką usterkę widziałem-przy samym gwincie-spod gumy] a druga Continental -pięknie pękła od strony wewnętrznej obręczy, trudno . . . Pewnie do około~4 bary to za dużo a ja swoje ważę też Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Diagnosta
Ares Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Jesteś raczej ogarnięty gość więc przyczyn szukał bym w jakości dętek. Ta znacząco spadła i nawet guma to już nie ta sama guma co kiedyś. Tylko raz kiedyś tam naciąłem się na zawór z gumą i nigdy więcej. Zawsze kupowałem dętki z pełnym gwintem. Po drugie jednak 4 bary to sporo a nawet bardzo sporo. Tak z ciekawości zejdz sobie na 3 bary i zobacz co się będzie działo.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Obie dętki kupione w tym samym sklepie? Jakim(sieciówka),czy rowerowy? Reklamuj i żądaj zwrotu kasy. 58 minut temu, Ares napisał: Zawsze kupowałem dętki z pełnym gwintem Godzinę temu, Kruk napisał: Ja nie kupuje dętek z gumowym kołnierzem tylko z nagwintowanym Czemu cię pokusiło na gumowy? I napiszę to samo co w moim 1 poście Po co aż 4Bary???
Rekomendowane odpowiedzi