Skocz do zawartości

Stukanie w korbie

Vapourize

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem! Borykam się od pewnego czasu z problemem jeżeli chodzi o napęd w moim rowerze. Mianowicie, po zrobieniu paru km w treningu, przy zrobionych ok. 5 km zaczyna się delikatne stukanie przy robieniu pełnych ruchów korbą. Słychać takie dziwne stukanie? Skrzypienie? Próbowałem już wszystkiego, czyściłem sam wkład dwukrotnie, dokładnie korbę i dalej to samo. Wymieniłem nawet pedały, które były zapieczone (i przy okazji na lepsze), ale dalej jest to samo. Słychać już mniej, ale nadal to irytujące skrzypienie/stukanie się pojawia. Jak mogę temu zaradzić ? 

Dodatkowym problemem jest to, iż gwinty od wkładu się trochę wyrobiły i nie mogę już wyciągnąć wkładu. Czy w takiej sytuacji muszę iść do mechanika? Zapewne najłatwiej by było. Rower ma już 1k km przejechanych. Mechanizm to Alivio (SHIMANO M-4000). wkład octalink (bb-es25). 

Opublikowano

Korba na Octalink jak i kwadrat  może lekko pracować na suporcie. Przesmarowałeś?

-miejsce na końcach osi suportu w które wchodzą ramienia korby?

-gwint w suporcie?

-gwint w pedałach?

Mogą być nawet skrzypiące kominki w zębatkach korby.

Opublikowano
4 minuty temu, Kruk napisał:

Korba na Octalink jak i kwadrat  może lekko pracować na suporcie. Przesmarowałeś?

-miejsce na końcach osi suportu w które wchodzą ramienia korby?

-gwint w suporcie?

-gwint w pedałach?

Mogą być nawet skrzypiące kominki w zębatkach korby.

Wkład smarowałem jak i wszystkie gwinty. 

Opublikowano

To może sam gwint jest już lekko zniszczony w ramie i stąd te trzaski. Można by udać się do serwisu by poprawili gwint w ramie.

Opublikowano
4 minuty temu, Kruk napisał:

To może sam gwint jest już lekko zniszczony w ramie i stąd te trzaski. Można by udać się do serwisu by poprawili gwint w ramie.

A jeżeli mam już trochę ten gwint wyrobiony to będzie potrzebne kupno nowego wkładu ?

Opublikowano

Raczej nie chyba że gwint przepuszcza. Oraz pytanie czy to gwint w ramie się lekko zużył czy na suporcie.

Opublikowano
2 minuty temu, Kruk napisał:

Raczej nie chyba że gwint przepuszcza. Oraz pytanie czy to gwint w ramie się lekko zużył czy na suporcie.

Ten gwint, na który nakręcam ściągacz. Nie chce się wkręcić i wypada...

Opublikowano

Mi chodzi o gwint w na suporcie nie w ramieniu korby.

Jeśli rozwaliłeś gwinr w ramieniu to lipa bo nie będziesz mógł ściągać ramienia.

Opublikowano
7 minut temu, Kruk napisał:

Mi chodzi o gwint w na suporcie nie w ramieniu korby.

Jeśli rozwaliłeś gwinr w ramieniu to lipa bo nie będziesz mógł ściągać ramienia.

Gwint od supportu jest dobry. Jedna nakładka się trochę rozwaliła, ale w serwisie kiedyś dali mi inną, nową dobrą z jakiegoś innego roweru. To jest właśnie ten gwint w ramieniu. Jeżeli z nim jest źle to co w takiej sytuacji ?

Opublikowano

Ramie do wymiany, bo nie będziesz mógł ściągać korby i wymiany suportu.

Opublikowano

No i tu się zaczyna problem. Jak mam wymieniać to na lepszy. Najlepiej wejść na półkę deore tylko czy to będzie kompatybilne z tym wszystkim co mam teraz...

Opublikowano

A jaki masz napęd?

Nie mniej jak chcesz przejść na sztywną oś to dobry pomysł, a nawet korba Deorka do 10 rzędowego napędu będzie działał z 8 i 9 łańcuchem i napędem ogólnie.

Opublikowano
9 godzin temu, Kruk napisał:

A jaki masz napęd?

Nie mniej jak chcesz przejść na sztywną oś to dobry pomysł, a nawet korba Deorka do 10 rzędowego napędu będzie działał z 8 i 9 łańcuchem i napędem ogólnie.

3x11. Przód acera, tył alivio. 

Opublikowano

3 na 11 alivio i acera? o_O Jaką masz (model) przerzutkę z tyłu i kasetę?

Opublikowano
5 godzin temu, Vapourize napisał:

3x11. Przód acera, tył alivio. 

Pomyliło ci się z najmniejszą zębatką w kasecie 

SHIMANO HG400-9 11-34 (9) liczba na końcu mówi o ilości przełożeń,w twoim przypadku 9,czyli masz 3x9 nie 11.

Deorka M6000 będzie współpracować bez problemu.

Ps.Mam taką korbę na sprzedaż 

Opublikowano

Tak masz napęd 3 na 9 nie 3 na 11 :D 

Tak ta korba by pasowała do Twojego napędu,

Opublikowano

Tak, mój błąd. Myślałem akurat o napędzie 2x11 a mam 3x9. Porąbało mi się :D

Opublikowano
5 godzin temu, Kruk napisał:

Tak masz napęd 3 na 9 nie 3 na 11 :D 

Tak ta korba by pasowała do Twojego napędu,

A po czym Panowie poznajecie, że pasowałaby do mojego sprzętu ?

Opublikowano

masz 3 na 9 korba jest do 3 na 10. 

Korby można sobie luźniej dobierać i wcale nie musi być pod 9 rzędów. ja miałem 10 z 9 rzędowym napędem i potem z 11 i wszystko działało pięknie, mimo zmiany łańcuchów.

Opublikowano
13 minut temu, Kruk napisał:

masz 3 na 9 korba jest do 3 na 10. 

Korby można sobie luźniej dobierać i wcale nie musi być pod 9 rzędów. ja miałem 10 z 9 rzędowym napędem i potem z 11 i wszystko działało pięknie, mimo zmiany łańcuchów.

Zgadza się, ale musi chyba być dobrana pod szerokość otworów w ramie? Kompatybilna z przednią przerzutką? 

Opublikowano
57 minut temu, Kruk napisał:

ja miałem 10 z 9 rzędowym napędem i potem z 11 i wszystko działało pięknie, mimo zmiany łańcuchów

Haha dokładnie to samo miałem :) 

Opublikowano
Godzinę temu, Vapourize napisał:

Zgadza się, ale musi chyba być dobrana pod szerokość otworów w ramie? Kompatybilna z przednią przerzutką? 

Chodzi Ci o suport? Masz wkręcanego BSA więc nie ma problemu, suport i tak idzie do wymiany przy przejściu z Octalinku na Sztywną oś co nie :) 

Aaa przerzutka ma swoje stopniowanie i pojemność, a jak masz M4000 korbę to masz takie same stopniowanie.

Opublikowano

Tak jak już pisałem początkowo korba jeździła pod napędem 3x9

20181211_143855.jpg 20181211_143920.jpg