Skocz do zawartości

Pojemność przerzutki

Marci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry !

Mam pewne pytanie. Posiadam kasetę Sunrace 11-46 oraz przerzutkę tylną shimano deore najnowszej generacji ze średnim wózkiem.

Ponieważ jestem przyzwyczajony do napędu 2 rzędowego nie chciałbym z niego rezygnować ze względu na jego uniwersalność, a także możliwość dopasowania odpowiedniej linii łańcucha. 

Z tego co wiem to przerzutki ze średnim wózkiem są dedykowane do napędów 2x.

Po wyliczeniu potrzebnej mi pojemności przerzutki wyszło mi, iż jest ona za mała. 

I tutaj pojawia się główne pytanie.Czy po mimo tego faktu przerzutka będzie poprawnie obsługiwać tę kasetę?? Jeśli nie proszę o radę jak mogę zaradzić problemowi przy pozostawieniu napędu 2x.

Przepraszam, że się aż tak rozpisałem jednak nie umiałem wytłumaczyć inaczej mojego problemu 🤣 

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Opublikowano

Z tego co wiem przerzutki Shimano te na 11 rzędów obsługują kasety 11-46 tylko przy 1 blacie. Przerzutka Deore jest dedykowana tylko do kaset 11-42.

Jakbyś chciał napęd 2 na z kasetą 11-46 to byś chyba musiał mieć przerzutkę XTR'a 12 tą w wersji pod napęd 2 na 12 :P:D ( XTR ma dwie wersje przerzutki, czy XT i SLX ma takie wersje tego jeszcze nie wiem) 

Ogólnie się przyjęło że napęd 2 na to kaseta max 40-42 zęby największa zębatka.

Pytanie zasadnicze czy brakowało Ci przełożeń miękkich w napędzie 2 na i kasecie że aż kasetę 11-46 kupiłeś?

Opublikowano
2 godziny temu, Marci napisał:

Posiadam kasetę Sunrace 11-46 oraz przerzutkę tylną shimano deore najnowszej generacji ze średnim wózkiem.

Tu przede wszystkim chodzi o dobranie długości łańcucha.Przy 11-46 powinno się ustawiać pod jeden blat,bo albo będzie za luźny,albo nie wrzucisz 46T :/ 

Skoro już posiadasz,to przetestuj.Nadzieja umiera ostatnia :D 

Opublikowano

Witam ! 

W serwisie moja przerzutka deore faktycznie nie pasowała do tej kasety, ale nie dlatego, że przerzutka jej nie obejmowała lecz dlatego, że hak okazał się skrzywiony. W związku z tym w serwisie zaproponowano mi zamówienie przerzutki SLX ze średnim wózkiem, a gdyby nie pasowała zostanie przez nich odesłana i wymieniona na inną. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 4.08.2019 o 19:57, Marci napisał:

Witam ! 

W serwisie moja przerzutka deore faktycznie nie pasowała do tej kasety, ale nie dlatego, że przerzutka jej nie obejmowała lecz dlatego, że hak okazał się skrzywiony. W związku z tym w serwisie zaproponowano mi zamówienie przerzutki SLX ze średnim wózkiem, a gdyby nie pasowała zostanie przez nich odesłana i wymieniona na inną. 

I jak się potoczyło? Ogarnia 46T?

Opublikowano

Niestety nie, chodzi najwidoczniej o to, ze moja przerzutka nie ma direct mount i mimo wymiany przerzutki( która mi się przydała bo starą rozwaliłem) nie działa 

Opublikowano

Mocowanie Direct mount przerzutki z tyłu nic nie zmianie, tylko taki bajer np. w ramach Cube czy Radon aby zlikwidować ten adapterek z przerzutki.

Niektórzy żenią z taką kasetą 11-46 właśnie ale tak jak pisałem raczej to nie działa, chyba że komuś nie przeszkadza pogorszona praca przerzutki to wtedy tak.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam bardzo podobny problem do rozwiązania, ale z przerzutką XT M8000 SGS. Wg katalogu Shimano obsługuje ona kasetę 11-46 ale jest dedykowana do napędów 1x11. Ja chciałbym założyć taką kasetę i pozostawić 2 blaty z przodu.  Czy dobrze rozumuję że powinna zadziałać poprawnie bo problemem będzie tylko brak odpowiedniej pojemności? Jeśli będę uważał aby napędów nie "przekosić" to wszystko powinno być OK. Dobrze rozumuję czy bredzę?

I druga rzecz, czy robiąc taką zmianę, mogę w kasecie SLX M7000 11-42 wymienić tylko koronki na pająku 32-37-42 na 32-37-46, oczywiście również z M7000, czy potrzebuję całej nowej kasety?

Opublikowano
8 minut temu, Yossarian napisał:

Czy dobrze rozumuję że powinna zadziałać poprawnie bo problemem będzie tylko brak odpowiedniej pojemności? Jeśli będę uważał aby napędów nie "przekosić" to wszystko powinno być OK. Dobrze rozumuję czy bredzę?

Powinno działać. Jak zrobisz odpowiednio długi łańcuch na  duży blat + największa koronka kasety to na mniejszym blacie korby + mniej więcej od połowy kasety w stronę mniejszych koronek łańcuch będzie za luźny. Jak zrobisz trochę krótszy łańcuch to nie wrzucać 2x1 ( 2x2 itp - zalezy ile skrócisz łańcuch )  bo urwiesz przerzutkę. Za to będzie na małym blacie korby wszystko ok z całym zakresem kasety. itp itd. Ale to teoria :D Choć postawiłbym na to kasę ;)

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że powinno to normalnie działać. Mam tę samą przerzutkę i napęd 1x11 11-42.

Jak dla mnie ogarnie 2x11 ale jeżeli producent o tym nie piszę to może być zbyt duży skos aczkolwiek na pewno będzie się to dało ustawić tak żeby działało.

Edytowane przez criispyhere
Opublikowano
Godzinę temu, Piotr78 napisał:

Jak zrobisz odpowiednio długi łańcuch na  duży blat + największa koronka kasety to na mniejszym blacie korby + mniej więcej od połowy kasety w stronę mniejszych koronek łańcuch będzie za luźny.

Możnaby było wymienić dolne kółko z 11 na np. 15. Powinno poprawić naciąg przy małych koronkach i być bez wpływu przy dużych.

Opublikowano

Tak jak napisałem w sierpniu to:

W dniu 3.08.2019 o 02:29, Accent_Szaj napisał:

Tu przede wszystkim chodzi o dobranie długości łańcucha.Przy 11-46 powinno się ustawiać pod jeden blat,bo albo będzie za luźny,albo nie wrzucisz 46T :/ 

@Piotr78 fajnie to rozwinął.

Tu chodzi o to,że ktoś to przemyślał.Mając dwa blaty z przodu nie brakuje przełożeń nawet pod największą górę. Wiem coś o tym,bo sam mam 28/38 11-40 ;) 

Opublikowano
7 godzin temu, Yossarian napisał:

Mam bardzo podobny problem do rozwiązania, ale z przerzutką XT M8000 SGS. Wg katalogu Shimano obsługuje ona kasetę 11-46 ale jest dedykowana do napędów 1x11. Ja chciałbym założyć taką kasetę i pozostawić 2 blaty z przodu.  Czy dobrze rozumuję że powinna zadziałać poprawnie bo problemem będzie tylko brak odpowiedniej pojemności? Jeśli będę uważał aby napędów nie "przekosić" to wszystko powinno być OK. Dobrze rozumuję czy bredzę?

I druga rzecz, czy robiąc taką zmianę, mogę w kasecie SLX M7000 11-42 wymienić tylko koronki na pająku 32-37-42 na 32-37-46, oczywiście również z M7000, czy potrzebuję całej nowej kasety?

A jaką masz korbę, a dokładniej jaka jest różnica w liczbie zębów?

Opublikowano

Na korbie jest różnicy 14T, więc spokojnie bo przerzutka obsługuje 18T, ale brakuje do odpowiedniej pojemności 2T. Więc spokojnie bez przekosu powinno śmigać. Ale może są jakieś inne powod które powodują że zalecany jest napęd 1x11?