Vesslan Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) Witam, wczoraj miałem wypadek na rowerze, mianowicie spadłem na prawą stronę przy 25 km/h na beton. Siła uderzenia poszła w łokieć, kolano i pedał, czyli równolegle do osi suportu. Kierownica również przyjęła upadek, bo zaraz po zdarzeniu musiałem luzować uchwyt na widelcu i ją lekko prostować. Na szczęści jest prosta, stery też okej. Niestety dobiłem suport, tak myślę, bo czuję pod pedałem wszystkie łożyska jakie obracają się w trakcie jazdy. Sprawdziłem również, organoleptycznie, korbę pod kątem bicia bocznego kół zębatych, delikatne może 1mm. Natomiast martwi mnie asymetria, którą przedstawiłem na zdjęciach. Odstęp korby, od strony upadku, do elementu ramy jest ok 4-5mm mniejszy niż po przeciwnej stronie. Moje pytanie brzmi, czy jest szansa na wyłącznie przekoszenie suportu, który i tak nadaje się do wymiany, stąd taka dysproporcja. Czy może istnieć duże prawdopodobieństwo wpakowania się w koszta, czyli nowa korba i suport. Niestety mój jest na kwadrat, korba Truvativ Five D z rocznika 2015, więc potem mogę mieć kłopot z doborem nowej korby, jeśli znów pójdę taniej na start w suport kwadrat. Czy może ktoś miał podobną sytuację i jest w stanie opisać swój przypadek? Edytowane 31 Lipca 2019 przez Vesslan
trollu Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 ogólnie takie mierzenie mija się z celem bo ramy często nie są symetryczne - prawa a lewa rura może być prowadzona nieco inaczej - "na oko" czasami ciężko stwierdzić. Być może wcześniej nie zwracałeś uwagi a teraz dochodzisz do złych wniosków. powinieneś się raczej przyjrzeć samej korbie - czy nie ma jakichś fałd, pęknięć, zagłębień wskazujących na jej skrzywienie
Vesslan Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Opublikowano 31 Lipca 2019 Sprawdziłem w 2 innych rowerach i faktycznie najprawdopodobniej masz rację, wszędzie jest nierówno. Zatem prawdopodobnie wymiana suportu może być jedyną niezbędną rzeczą po tej glebie
Accent_Szaj Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Po upadku 25Km/h na beton raczej sprawdź jeszcze stery,korbę(tak jak napisał Trollu),przerzutki. Tyle dobrego że ty jesteś cały
Kruk Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Jak widzę to Korba na Octalink albo na kwadrat, to nie ma co się dziwić że się skrzywiło, samo pedałowanie mocne może wykrzywiać taką korbę. Spróbuj zdjąć ramiona korby i raz jeszcze zamontować. Po to wymyślili korbę z osią przelotową żeby takie krzywienie m.in. wykluczyć. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Kruk
Rekomendowane odpowiedzi