Skocz do zawartości

Deore HT2 dystanse w konkretnej ramie

beatdeath

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałem założyć korbę Deore na HT2 do ramy Octane One Zircus 2013, korba z trzy blatowej przerobiona na jeden blat zakładając zębatkę Truvativa 28T na gwinty w korbie od małej zębatki w oryginale.

Wkręciłem elegancko suport Deore SM-BB52B BSA od strony napędowej dwie podkładki, od strony lewej jedną podkładkę, jednak dystanse jakie otrzymałem tj. korby z prawej i z lewej strony do tylniego trójkąta i samej zębatki nie są zadowalające - chyba, że się mylę.

Prawa strona napędowa 0.30 cm między korbą a trójkątem (zdjęcie od dołu)

IMG_20190731_152853.thumb.jpg.7e6c41c7f6272f3eeab4789b5ba15e4f.jpg    czy ta różnica między prawą 0.30 cm a lewą stroną 0.60-0.70 cm jest normalna? I czy to nie za mało? Jak tak myślę, będę chciał tylny trójkąt zabezpieczyć to już w ogóle będzie ocierać.

Lewa strona nienapędowa jakieś 0.60-0.70 cm (zdjęcie od dołu)

IMG_20190731_153111.thumb.jpg.fd7ec697191978c827c5415027696a19.jpg

Tak wygląda zębatka
Jest tam na tyle żeby nie ocierało - mogę założyć, że zębatka jest za duża (28T)

IMG_20190731_153032.thumb.jpg.b1fef985ba4b0cf4cd4e713f13171e9c.jpg

Generalnie co bym zrobił to po prostu dać jeszcze po jednej podkładce z każdej strony, ale obawiam się, że nie będzie to dobre dla gwintu osi korby który na chwilę obecną wygląda tak:

IMG_20190731_153711.thumb.jpg.418a46dd80d3b2280262c187c3ec545a.jpg

Co robić? Gdzie tutaj jest popełniony błąd?

Edytowane przez beatdeath
Opublikowano

Jak jest szerokość mufy suportu? Sprawdziłeś jaki wkład zaleca producent ramy? Jednoblat czyli jeden blat w miejscu środkowego nie najmnijszego.

Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Jak jest szerokość mufy suportu? Sprawdziłeś jaki wkład zaleca.producent ramy?

Wszędzie podane 68mm i taki też suport mam kupione.

Opublikowano

68 to wymiar nie typ wkładu. Napisane... a mierzyłeś? Tylny trójkąt jest symetryczny czy asymetryczny? Jak asymetryczny to się nie dziw takiej różnicy. Linia łańcucha dla tej korby to 50 mm mierzone do środkowego blatu i w takim "cudacznym" ustawieniu jak planujesz ten napęd nie będzie działać prawidłowo, bo łąńcuch będzie mieć za duży przekos.

Opublikowano

Jeśli byś dał po podkładce jeszcze to kobra nie będzie prawidłowo skręcona.

Ja mam podobny "problem" ale z korbą XTR która ma blisko siebie położone ramiona korby.

Raczej z tym nic nie zrobisz, widocznie rama miała jakieś inne, szersze korby.

Druga sprawa to to że to rama do Dirtu a nie do XC do czego jest teoretycznie przeznaczona korba Deore także taka rama może być inaczej zaprojektowana niż rama do XC.

Opublikowano
Teraz, PrzeLuka napisał:

68 to wymiar nie typ wkładu. Napisane... a mierzyłeś?

Mierzyłem przed zakupem szerokość mufy przez środek od krawędzi do krawędzi, miałem wątpliwości bo było blisko 68 ale jednak nie 68, ale nie było to 73 na pewno.

Opublikowano

Zebatka ma być w miejscu środkowej nie najmnijszej powtórze 3 rez.

Opublikowano
3 minuty temu, Kruk napisał:

Jeśli byś dał po podkładce jeszcze to kobra nie będzie prawidłowo skręcona.

Ja mam podobny "problem" ale z korbą XTR która ma blisko siebie położone ramiona korby.

Raczej z tym nic nie zrobisz, widocznie rama miała jakieś inne, szersze korby.

Druga sprawa to to że to rama do Dirtu a nie do XC do czego jest teoretycznie przeznaczona korba Deore także taka rama może być inaczej zaprojektowana niż rama do XC.

A  tym momencie to ramie korby w gwincie dobrze wygląda? Bo jednak nie jest na równo, a trochę schowana. Nie potrafię stwierdzić jak było odkąd widziałem ostatni raz HT2

No co prawda były tam korby bmx. Myślałem, że zaszaleje, się obkupiłem na HT2 a tu zonk.

Opublikowano

Teraz tak, wygląda to prawidłowo :) pamiętaj że jeszcze śruba idzie o ona też trochę dociąga ramie korby.

No właśnie, korby do BMX mają inne rozstawy niestety. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, PrzeLuka napisał:

Zebatka ma być w miejscu środkowej nie najmnijszej powtórze 3 rez.

Tak, zgadza się, jednak specyfika blatu który zakupiłem na to nie pozwala, bo gwinty w korbie są na dwóch szerokościach, a ta zębatka Truvativa ma ucha na te gwinty niżej, czyli gdzie przychodzi mała zębatka przy trzech blatach, więc tutaj jestem w stanie zrozumieć problem zębatki.

truvativ kettingblad 26t bcd64 zwart blast black 9sp - 116215092000.jpg

9 minut temu, Kruk napisał:

Teraz tak, wygląda to prawidłowo :) pamiętaj że jeszcze śruba idzie o ona też trochę dociąga ramie korby.

No właśnie, korby do BMX mają inne rozstawy niestety. 

No nic, założę stare korby jeszcze żeby się przekonać. Bo te dystanse korby 0.30cm i 0.60cm względem tylniego trójkąta są raczej niezdrowe co? I w ogóle to normalne że z jednej strony jest bliżej z drugiej dalej?
No co mogę powiedzieć to w swoim klasycznym rowerze mam Srama NX i tam raczej po równo mają do trójkąta, więc nie potrafię porównać, heh :P

Edytowane przez beatdeath
Opublikowano

Producent tej ramy dopuszcza użycie korb MTB ale na pewno nie 3x, więc sory ale nic z tego "potworka" nie będzie. Jak byś wziął ZEE albo inną jednorzędową to pewnie nie było by problemu. Przed zakupem czegokolwiek warto poczytać specyfikacje ze zrozumieniem.

Opublikowano
4 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Producent tej ramy dopuszcza użycie korb MTB ale na pewno nie 3x, więc sory ale nic z tego "potworka" nie będzie. Jak byś wziął ZEE albo inną jednorzędową to pewnie nie było by problemu. Przed zakupem czegokolwiek warto poczytać specyfikacje ze zrozumieniem.

Znaczy tutaj to chyba tylko kwestia tego blatu, bo jakbym wziął 2 blat z oryginału 3 rzędowego to normalnie bym go zamontował na gwintach od 2-3 blatu. Większy problem raczej jest z dystansem ramion korby do tylnego trójkąta?

Opublikowano

Jeśli zabezpieczenie znajdujące się w lewym ramieniu się zapina znaczy, że korba jest poskładana dobrze. Zapytam poraz drugi czy tylny trójkat jest symetryczny? Czy ramiona tej korby są proste?

Opublikowano
9 minut temu, PrzeLuka napisał:

Jeśli zabezpieczenie znajdujące się w lewym ramieniu się zapina znaczy, że korba jest poskładana dobrze. Zapytam poraz drugi czy tylny trójkat jest symetryczny? Czy ramiona tej korby są proste?

Rama jest symetryczna. Ramiona proste. Przykładałem łańcuch mając 2 podkładki z napędowej strony i wyglądało bardzo dobrze, znikomy przekos. 

Opublikowano

Linia łańcucha 50 mm? Jeśli tak to korba jest poskładana prawidłowo a te 3 mm różnicy muszą najwidoczniej być spowodowane konstrukcją ramy. Czy to bezpieczne? Sądzę, że tak. W każdym razie korba nie odpadnie ale czy będzie to wygodne i nie będzie utrudniać kręcenia? Tego nie wiem.