Zbyszko Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Cześć wszystkim! Jestem nowym użytkownikiem forum, ale potrzebowałbym Waszej pomocy. Szybkie wyszukiwanie nie pozwoliło mi znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, więc zwracam się do Was. Jestem w trakcie składania nowego roweru górskiego (pierwszy raz coś takiego robię) i większość mam już zrobione, ale pozostaje jeszcze kwestia kół, które postanowiłem przerobić od razu na bezdętki. Moje koła to Shimano WH-MT35 które chcę sparować z oponami Rapid Rob od Schwalbe, zestaw do przeróbki jaki kupiłem to Joe's No Flats. Wykleiłem koła od wewnątrz żółtą taśmą bez problemów, niestety potem okazało się, że wentyle dołączone do zestawu mają za dużą średnicę, by przejść przez otwór w obręczy, więc oryginalnych wentyli połączonych z gumowym paskiem (jak na zdj.) nie mogę użyć i musiałem kupić je oddzielnie. I teraz mam pytanie - czy te gumowe pasy są absolutnie potrzebne? Bo mogę wyciąc oryginalne wentyle z nich i przełożyć przez te otwory te nowe zakupione, ale widziałem też na YT SzajBajka, że on swoje bezdętki robił bez takich pasów. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
SzpiceR Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Dobrze naklejona taśma i "same" wentyle wystarczą w zupełności
Red Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 24 minuty temu, Zbyszko napisał: Moje koła to Shimano WH-MT35 które chcę sparować z oponami Rapid Rob od Schwalbe W specyfikacji jest napisane że te koła są pod system tubless więc możesz obyć sie bez tej gumowej opaski. Jedynie taśma oraz wentyle.
Kruk Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Dokładnie, dobre "komponenty" do bezdętki ma firma Stans.
Zbyszko Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, operacja się udała! Niestety, w swojej "nieskończonej" mądrości tylną oponę zainstalowałem odwrotnie do zakładanego kierunku obrotu... Nie wiem jak, bo zwracałem na to uwagę, ale nieważne. Teraz moje pytanie - jak wygląda odwrócenie takiej opony? cały proces trzeba powtarzać od nowa? Ten uszczelniacz, który już jest jakoś ułatwi sprawę tak, że za drugim razem wystarczy go mniej?
Kruk Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Tak, musisz wszystko rozszczelnić i odwrócić oponę mleko w oponie może i musi się znajdować, zawsze mieć lepiej w oponie ciut więcej mleka niż ciut za mało
Rekomendowane odpowiedzi