Ares Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) @Kruk ja tam mam dobry odbiór... Już jakiś czas temu bardzo dokładnie napisałem gdzie szukać najlepszych informacji. Pomijam youtube. Po raz kolejny piszę, że uszkodzoną oponę o ile to nie krater o szerokości kilku cm się naprawia. Służą do tego takie same łatki jakie daje wulkanizator na oponę samochodową. Czasem zwykła łatka na dętki da radę bo resztę roboty wykona mleko w oponie. W takim kontekście, że powiedzmy co pół roku się dolewa. Jak nie chcesz otwierać opony i nie masz kompresora to wlewasz przez wentyl. Odkręca się rdzeń presty i strzykawką z wężykiem wtłacza https://www.youtube.com/watch?v=TZaxfoUDKa0&t=265s Ja robię bez wężyka zwykłą strzykawką. Edytowane 30 Lipca 2019 przez Ares 1
avertos Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) Ok rozumiem, skoro jestesmy juz w temacie opon, to jakie co2 polecacie by w razie co móc od zera napompowac na trasie opone? pompke i tak woze ale slyszalem ze te co2 wazy tyle co nic a czasem ulatwia sprawe:https://www.bikester.pl/search.html?id=0&strSearchQuery=co2 trzeba do tego jakis przyrząd czy wystarczy same to metalowe cos? chyba ze wystarczy pompka* Edytowane 30 Lipca 2019 przez avertos
Accent_Szaj Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Musisz mieć pompkę.Np taką https://allegro.pl/oferta/pompka-sigma-aero-jet-naboj-co2-7817560599
avertos Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) 18 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Musisz mieć pompkę.Np taką https://allegro.pl/oferta/pompka-sigma-aero-jet-naboj-co2-7817560599 czemu musze? zwyklą nie napompuje? Tak czy siak, czy ten nabój w razie co moge wymienic i kupic nowy? czy za kazdym razem musze kupowac to cos za 30zl?? :) Edytowane 31 Lipca 2019 przez avertos
Kruk Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 naboje się kupuje nowe, koszt około 18 złotych za sztuke.
Accent_Szaj Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Godzinę temu, Kruk napisał: koszt około 18 złotych za sztuke. Ha,teraz ciebie poniosło z ceną Koszt naboju to ok. 5zł/szt. https://allegro.pl/oferta/roto-naboj-co2-do-pompek-rowerowych-z-gwintem-12g-6795940757
avertos Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) Czyli ta pompka: POMPKA SIGMA AERO JET nie jest jednorazowa i starcza na wiele uzyc i jedynie to do plecaka sobie wkladam 1x nabój i dokupuje tylko naboje za te 5zł tak? i dzieki temu pompke nie musze nosic ze sobą skoro mam naboje Ewentualne są jakies ładniejsze pompki do nabojów? tańsze/ew lekko droższe? kosztem wagi/wygladu? Edytowane 31 Lipca 2019 przez avertos
Kruk Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 No widzisz, ja widziałem jakieś dedykowane firmy, https://rowerek.pl/product-pol-11026-Naboj-PRO-CO2-do-pompki-25g-uniw.html?gclid=CjwKCAjw-ITqBRB7EiwAZ1c5UwHzh0aG5PIcC9ecFTnzKr6Vs_PypyV-mPrgfqpodx_pyJARlVuRGBoCAQoQAvD_BwE nie mniej nie używam tego także nie znam się szczegółowo na cenach
avertos Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) Producent Shimano, dopiska PRO CO2, wiadomo - kto by nie dopłacił, zaufana marka, jednak myśle że co2 to co2, oczywiscie jestem zielony i jedyne za co chcialbym doplacic to zeby czasem te tansze co np nie wybuchło w plecaku czy nie udalo sie z niego skorzystać, ale czy takie sytuacje sie zdarzaja w przypadku tez tych drozszych firm? to nie wiem Edytowane 31 Lipca 2019 przez avertos
Ares Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 4 minuty temu, avertos napisał: Czyli ta pompka: POMPKA SIGMA AERO JET nie jest jednorazowa i starcza na wiele uzyc i jedynie to do plecaka sobie wkladam 1x nabój i dokupuje tylko naboje za te 5zł tak? i dzieki temu pompke nie musze nosic ze sobą skoro mam naboje Ewentualne są jakies ładniejsze pompki do nabojów? tańsze/ew lekko droższe? kosztem wagi/wygladu? Kup sobie zwykła porządną ręczną pompkę. O nabojach zapomnij. Szkoda na to kasy choć powody są też inne.
avertos Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) 1 minutę temu, Ares napisał: Kup sobie zwykła porządną ręczną pompkę. O nabojach zapomnij. Szkoda na to kasy choć powody są też inne. Tylko ja juz mam taką zwykłą poręczną pompke.. ale skoro naboje lepsze to kase mam i moge isc w strone nabojów. 30zl to dla mnie prawie godzina tylko pracy. To moja pompka którą mi polecano:https://allegro.pl/oferta/pompka-reczna-lezyne-hv-drive-90psi-216mm-niebiesk-7609062464 Edytowane 31 Lipca 2019 przez avertos
Kruk Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Lenzyne robi bardzo dobre pompki. Jak chcesz kup sobie taką podwójną ręczna i na naboje CO2, w razie co masz nabój i napompuje a jak coś to możesz ręcznie dopompować i tyle
Ares Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 No właśnie takich masz doradców... Kto twierdzi, że naboje są lepsze? Czy ci co tak twierdzą choć raz z nich korzystali w rowerze tego typu co go masz i w terenie?
avertos Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Opublikowano 31 Lipca 2019 21 minut temu, Ares napisał: Kto twierdzi, że naboje są lepsze? Czy ci co tak twierdzą choć raz z nich korzystali w rowerze tego typu co go masz i w terenie? No nie ale szybciej na pewno sie napompuje, dobra to zostaje przy pompce, przynajmniej moge sam dopompowac ile chce, a mysle ze ręcznie napompowac 2 bara to nie problem, nawet taką małą pompką. Na zawody nie jezdze wiec po co te naboje nosic, racja
Kruk Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Ares ja zwykle cięty i zaczepny Ja osobiście nie lubię nabojów CO2 i wolę zwykłą, dobrą pompką pompować, ale jak Kolega chce pompkę na naboje to już lepiej taką co ma i normalną wersje w sobie i na te naboje.
Ares Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Pompowanie CO2 ma ściśle określone zastosowanie bo jak każdy produkt ma wady. Te wady doprowadzają, że mało kto z nich korzysta w środowisku Allmountain. Kolega pyta w sumie o kwestę awaryjną czyli zakłada dętkę. Do dętki by ponownie nie złapać snejka i dokończyć trasę trzeba wbić jednak sporo. Opony są teraz spore bo nie dość, że 29 cali to często pod 2,5 szerokości. W przypadku co2 ciężko nawet nabić do 1,5 bara. To za mało i trzeba dobić zwykłą pompką. Jaki sens wozić to i to? Naboje są stosowane awaryjnie ale jak ktoś startuje na tego typu rowerze czy enduro na zawodach gdy opona się nico rozszczelni. Można nawet mieć ich parę. W normalnej eksploatacji ręczna pompka załatwia sprawę bo jest urządzeniem jednak niezawodnym. A teraz czy zdajesz sobie @Kruk sprawę z faktu, że taki nabój potrafi zniszczyć mleko w oponie. Zapewne tak bo jest tu taki temat z Twoim wpisem pod postem gościa, który o tym pisze. Nie każe i nie zawsze ale jest masa udokumentowanych tego typu przypadków. Gdzie zatem kłopot? Tego ie wiem i nie chcę snuć hipotez. Kolega na serwisie robił test na Stansie i faktycznie się ścięło. Ja korzystam z Trezado ale i tu były sygnały, że mleko się zepsuło. Dlatego nie warto ryzykować bo nabicie w warunkach bezstresowych nawet dętki do sporego ciśnienia by opona wskoczyła przynajmniej mi nie zajmuje więcej niż kilka minut.
avertos Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Opublikowano 31 Lipca 2019 54 minuty temu, Kruk napisał: Ares ja zwykle cięty i zaczepny Ja osobiście nie lubię nabojów CO2 i wolę zwykłą, dobrą pompką pompować, ale jak Kolega chce pompkę na naboje to już lepiej taką co ma i normalną wersje w sobie i na te naboje. zostaje juz na normalnej pompce, myslalem ze nie da rady napompowac dętki/opony taka zwyklą pompką lezine co mam, i ze są potrzebne tylko naboje wtedy nie ma co isc na latwizne, juz jedna rzecz ktora prowadzi do otylosci zostala stworzona - jest to hulajnoga elektryczna, niedlugo to siedzac bedzie mozna narobic pod fotel, masakra.
Accent_Szaj Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Godzinę temu, avertos napisał: juz jedna rzecz ktora prowadzi do otylosci zostala stworzona Hahaha, Dokładnie jeżdżąc ćwiczysz nogi.Jak zejdzie ci troszkę powietrza to przećwiczysz troszkę ręce
avertos Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 11 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Jak zejdzie ci troszkę powietrza to albo wtedy ciśniesz na niższym powietrzu - bardziej nogi rozbudowujesz #profit
Rekomendowane odpowiedzi