eathan Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Siostrzeniec zmienił rower. Przesiadka z hardtaila na fulla. Wybór padł na Gianta Trance 2. Fabrycznie maszyna ma sztycę regulowaną Gianta i tutaj pojawia się problem. Sztyca bardzo ładnie się opuszcza. Brak problemów. Niestety powrót nie działa tak jak powinien. Sztyca wysuwa się mniej więcej w 80%. Pozostałe 20% trzeba wspomagać ręcznie. Regulacja baryłką nic nie daje. Poprawienie linek też nic nie daje. Sprawdziłem zacisk sztycy. Po jego zwolnieniu sztyca wysuwa się w 100%. Po zaciśnięciu problem wraca. Próbowałem dobrać siłę zacisku. Jeżeli uzyskam siłę przy której sztyca się wysuwa to niestety siodło się kręci wokół własnej osi. W momencie jak siodło siedzi stabilnie to sztyca nie wysuwa się do końca. Czy ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów coś podpowie i doradzi?
Kruk Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Możliwe że złapała "SAG" reklamacja i to jak najszybciej
eathan Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Opublikowano 30 Lipca 2019 Ok, dzięki za sugestie. Sprzęt nowy więc nie powinno być problemów. Jak rozumiem to nie jest kwestia regulacji, poprawy prowadzenia linki (wewnątrz ramy)?
Kruk Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Ja miałem problem ze swoim myk mykiem bo za mocno (5Nm) ścisnąłem zacisk, jak poluźniłem to wyciągał się cały bez problemu. Możesz wyjąć myk myka i sprawdzić czy wysuwa się cała
eathan Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Opublikowano 30 Lipca 2019 17 minut temu, Kruk napisał: Ja miałem problem ze swoim myk mykiem bo za mocno (5Nm) ścisnąłem zacisk, jak poluźniłem to wyciągał się cały bez problemu. Możesz wyjąć myk myka i sprawdzić czy wysuwa się cała Jak zluzuje zacisk to się wysuwa. Jak zamknę to się blokuje. Sprawdzałem różne siły i: blokuje się sztyca, sztyca działa ale siodło się kręci,
Kruk Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 hmyy...czyli działa sztyca tak ale nie zaciśnięta tak ?
Gość Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 6 minut temu, eathan napisał: Jak zluzuje zacisk to się wysuwa. Jak zamknę to się blokuje. Sprawdzałem różne siły i: blokuje się sztyca, sztyca działa ale siodło się kręci, Siodło się w myk mykach zawsze delikatnie rusza.
Kruk Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Na boki zawsze lekko a nawet troszeńke do góry i na dół, to normalne w myk mykach.
eathan Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Opublikowano 30 Lipca 2019 @Kruk dokładnie jak nie zaciskam działa. Jak zacisnę tak by sztyca się nie kręciła przestaje działać. @SpiderMAN i @Kruk to oczywiste. Jednak mówimy tutaj o obracaniu się sztycy w rurze podsiodłowej. Na przykład siodło można ustawić pod kątem 90 stopni do kierunku jazdy
Gość Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Teraz, eathan napisał: @Kruk dokładnie jak nie zaciskam działa. Jak zacisnę tak by sztyca się nie kręciła przestaje działać. @SpiderMAN i @Kruk to oczywiste. Jednak mówimy tutaj o obracaniu się sztycy w rurze podsiodłowej. Na przykład siodło można ustawić pod kątem 90 stopni do kierunku jazdy Trzeba było tak od razu, ta sztyca jest wadliwa, koniec i kropka. Reklamuj waść!
Kruk Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Jak nic, widocznie coś w środku trze o shaft i nie pozwala jej się wysuwać do końca. Wiem że się nie chce ale reklamuj jak najszybciej szkoda nerwów na to 1
Maac Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Czy udało się rozwiązać temat? Mam identyczny problem z najnowszym modelem RS Reverb. Na rowerze jeszcze nie jeździłem. Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Maac
Ares Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 @Maac tylko, że Reverb ma zupełnie inną budowę i zasadę działania. Musisz sprawdzić poziom ciśnienia w przewodzie z manetką czyli kłania się odpowietrzenie. Jednak najpierw sprawdz czy masz w układzie samej sztycy ciśnienie 250psi.
KrzysiekMTB Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Dokładnie w Reverbie zapowietrze to jeden problem drugie to pamiętaj, że mykmyki są bardzo "wrażliwe" na siłę z jaką dokręcasz je do rury podsiodłowej. Za mocno, to nie będzie działać jak należy (zwykle właśnie nie wysuwa się do końca), za lekko to będzie się cała ruszać w ramie.PozdrawiamKrzysiekSent from my BLA-L29 using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi