Skocz do zawartości

Wymiana sterów półzintegrowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, nabiłem. Wielkie dzięki za wszystkie porady. Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Trochę odkopię temat ale chyba sobie wymienię stery w szosie (kross vento) bo cały czas nie do końca płynnie mi działają. Kierownica jakby blokuje się delikatnie przy ustawieniu na wprost i wyczuwalnie na boki przeskakuje. Niby pierdoła przy jeździe nie odczuwalna ale mnie drażni. Stery już dwa razy rozbierałem, czyściłem, smarowałem i regulowałem ale problem po jeździe wraca. I teraz pytanie. Kupię sobie takie stery jak polecane. Miski łożysk mam takie nabite na główkę ramy na dole i góry. Czy to można jakoś sprawnie ręcznymi narzędziami zdjąć i potem założyć nowe bez specjalistycznych narzędzi? Czy gwiazdka w rurze sterowej może zostać od starych sterów czy muszę nową nabijać? 

Opublikowano
10 minut temu, szymar napisał:

Czy to można jakoś sprawnie ręcznymi narzędziami zdjąć i potem założyć nowe bez specjalistycznych narzędzi? 

Do wprasowania gwintowany pręt z odpowiednimi podkładkami i wejdzie. Z wybiciem nie powinno być problemu. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
8 minut temu, eathan napisał:

Do wprasowania gwintowany pręt z odpowiednimi podkładkami i wejdzie. Z wybiciem nie powinno być problemu. 

Smarować te miski przed założeniem? W sensie ich zewnętrzną część wchodzącą w ramę? przez drewniany kołek też można wbijać? Pewnie chodzi o to, żeby miska weszła równo w główkę ramy tak? 

Obejrzałem sobie filmik na youtube i tam gość w serwisie ma jakieś specjalistyczne narzędzia do wprasowania tych nowych misek. Nie wiem czy będę się sam w to bawił. Może jednak kupię stery sam i podjadę na serwis. To pewnie koszt względnie nieduży a chałupniczo nie wiem na ile będę w stanie to sprawnie zrobić (i tak żeby sobie nic nie uszkodzić). Jak Wasze doświadczenia z wymianą w domowych warunkach (bez narzędzi specjalnych). Czy takie przeskakiwanie kierownicy to znak, że stery są do wymiany czy taki urok po prostu? 

A moze same kulki kupić i wymienić z obu stron?

Opublikowano (edytowane)

Na przyszłość gdyby ktoś potrzebował sterów klasy accenta za połowę ceny...

https://pl.aliexpress.com/item/4000719988472.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fjolgNh

Idą około 10 dni.

Odnośnie instalacji sterów to jeśli główka ramy jest poprawnie obrobiona pod wymiar to nie ma wielkiego problemu. Nowe stery nabijesz młotkiem przez kawałek deski. W poprawnie nabitych miskach łożyska wchodzą/wychodzą bez użycia siły.

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 3