Skocz do zawartości

Wymiana sterów półzintegrowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Strasznie mi trzaskały stery i dzisiaj próbowałem je otworzyć. Skończyło się na wybiciu. Dolne całe się rozleciało a górne łożysko wybiłem. Może ktoś też miał podobny problem. Teraz nie wiem czy można zakupić takie z którymi nie będzie takiego problemu jak z tymi, np. polzintegrowane, czy muszą być zintegrowanego? Czy jest jakiś łatwiejszy sposób na wymianę albo konserwację?

Rower Focus Black Forest 2.0 2015 ltd. Wcześniej miałem Centuriona Bacfkire 600 i tam stery wychodziły od razu z całym wiankiem.
Jedna osoba już mi poleciła: https://allegro.pl/oferta/stery-zintegrowane-accent-hi-s01-1-1-8-is42-7479832084?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQjwsvrpBRCsARIsAKBR_0IyMLOl4qLGCFtKzLxkZjfD3jxfwcat8WQ7iXwMfYuBsleo6BaEoE0aAs5hEALw_wcB

IMG_20190729_183333.jpg IMG_20190729_183326.jpg

Opublikowano

Po pierwsze skoro musiałeś je wybijać to są to stery półzintegrowane nie zintegrowane. Stery zintegrowane mają miski łożysk zintegrowane z główką ramy. W sterach półzintegrowanych te miski w główkę trzeba wprasować, więc zdjecie wnętrza główki twojej ramy było by pomocne.

Opublikowano

Zintegrowane

stery-zintegrowane.thumb.jpg.61c830610518c32cc37ae6b065fcb66e.jpgIMG_8171.thumb.JPG.d4d395108a4f1fa3ee60a882411bfbc1.JPG

Na drugim zdjęciu wyraźnie widać miskę łożyska zintegrowaną z główką.

Półzintegrowane

stery-polzintegrowane.thumb.jpg.7acfc856de4a0f0d97426c1bce617aa2.jpg

Oczywiście w półzintegrowanych łożyska mogą być integralną częścią sterów ale nie muszą. Mogą być osobno wkładane w miski jak na zdjęciu.

Opublikowano

z tego widać że moje to bardziej półzintegrowane - patrząc na fotki swoich

Opublikowano

Czyli te które podlinkowałem będą dobre. 

Z widelca będziesz musiał zdjąć bieżnie starego dolnego łożyska i nałożyć nową (tak nałożyć nie nabić i to jest zaleta sterów, które zaproponowałem). Wprasowując miski nowych sterów wcześniej wszystko nasmaruj. Przy składaniu wszystkiego do kupy też nie żałuj smaru zwłaszcza w okolicy dolnego łożyska.

Opublikowano (edytowane)

thx za info 

Edytowane przez yorob
Opublikowano

Od tego jest forum ale na przyszłość najpierw poszperaj w odpowiednim dziale, bo podobnych problemów rozwiązaliśmy już setki 😉

Opublikowano

mam jeszcze pytanie: może inne zastosować - czy nie bawić się w tańsze ?

Opublikowano

Kup maszynówki, nie kupuj wiankowych, Accent ma dobre maszynówki w nie zabójczych cenach :) 

Opublikowano
Godzinę temu, yorob napisał:

mam jeszcze pytanie: może inne zastosować - czy nie bawić się w tańsze ?

Nie baw się w półśrodki, kupisz stery na łożyskach maszynowych i będziesz miał spokój na lata.

Opublikowano
53 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Stówka za stery to nie majątek zwłaszcza, że to zakup na kilka lat.

Przeluka niee bez przesady :D, accenta zintegrowane zwykłe 1 i 1/8 cala są po około 60 złotych :)

Opublikowano

Wymiana udała się bez problemu. Tylko mam szczelinę pod dolnym łożyskiem, czy tak ma to wyglądać? Wcześniej miałem taką osłonę plastikową ale teraz przy tych sterach to nie pasuje.

IMG_20190801_173100.jpg IMG_20190801_173048.jpg IMG_20190801_173033.jpg
Opublikowano

Męczę się od 20 minut żeby to ściągnąć. Masz może jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić?

Opublikowano

Płaski śrubokręt. Delikatnie podważaj z każdej strony. Psiknij jak masz WD 40. 

Opublikowano

Tak wygląda ściągacz do bieżni sterów:

5847448443e083105124d1a640fa

Możesz delikatnie w koło podważać ostrym śrubokrętem. Dlatego accent ma przecięte bieżnie aby nie było takiego problemu.

Opublikowano

Udało się podważając śrubokrętem. Dostałem w zestawie bieżnie ale nie przeciętą. Teraz już jest chyba ok?

IMG_20190801_192350.jpg
Opublikowano

Oczywiście nabiłeś nową bieżnie? Jeśli tak to właśnie tak to powinno wyglądać i kręcić się swobodnie bez luzów i problemów 😉