Skocz do zawartości

Niedroga nawigacja na Green Velo

Paweł_Kalisz_93

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł_Kalisz_93
Opublikowano

Shimano szajbajki! 

Jaki niedrogi sprzęt polecicie mi na green velo? Zależy mi jedynie na możliwości podążania śladem GPS który sam stworzyłem i późniejszym zgraniu tego do kompa i skompilowanie z mapą. 

Myślałem o Holux GR245 - producent podaję że najważniejsze dla mnie posiada, nówka kosztuje około 270 złotych a miałem już w aucie kilka nadajników z tej firmy do laptopa i wszystko działało bez zarzutu.

Polecicie coś do 300 zlotych? 

Opublikowano

A nie wystarczy Ci telefon i jakieś mapy offline np. Locus albo chociażby oficjalna aplikacja GreenVelo?

Paweł_Kalisz_93
Opublikowano
4 minuty temu, karolg napisał:

A nie wystarczy Ci telefon i jakieś mapy offline np. Locus albo chociażby oficjalna aplikacja GreenVelo?

Nie myślałem o tym - przeważnie jak jadę to mam mapy, muzyczkę no i zdjęcia robię czy filmy nagrywam. Lepiej zainwestować w konkretny powerbank taki jak miał szaj na rajdzie Bałtyk? 

PS 

Jestem gadżeciarzem i może to bierze górę 😂

Opublikowano

Też robię zdjęcia, filmów nie nagrywam. Na telefonie włączam tylko Stravę do rejestracji trasy (możesz też jechać po wcześniej zdefiniowanej trasie) i przy zgaszonym ekranie zżera mniej niż 10% baterii na godzinę. Jak się zgubię to włączam Locusa, sprawdzam drogę i chowam telefon. Sporadycznie używam telefonu jako nawigacji na kierownicy, ale nie jeżdżę z włączonym wyświetlaczem, bo mój telefon nie ma zbyt mocnej baterii (3000 mAh) i pewnie padłby przed końcem wypadu. Dlatego planuję zakup nawigacji rowerowej, by nie rozładowywać telefonu, ale kupię raczej coś bardziej zaawansowanego. Z postów na forum i recenzji z YouTube już wiem, że na pewno nie będzie to Wahoo Bolt :) . Niedługo planuję robić dłuższe dystanse, więc zanim zainwestuję w nawigację, to kupię dla bezpieczeństwa jakiś mały powerbank, bo na razie mam tylko takiego klocka 10000 mAh.

A tak w ogóle, to powinieniem zacząć od pytania, czy ty planujesz objechać całe Green Velo, czy chodzi ci o jakiś jego fragment?

Paweł_Kalisz_93
Opublikowano

Chcę objechać połowę od strony Elbląga 😊 jeszcze nie jestem dobrym góralem 😄 

Opublikowano
2 minuty temu, Paweł_Kalisz_93 napisał:

Gór u nas na północy nie ma, ale lokalne pagórki wystarczająco mnie męczą. Chociaż Green Velo akurat wytyczono raczej po płaskim, przynajmniej na odcinku, który znam, czyli od Jeziora Hańcza do Jeziora Wigry. Jak jest w warmińsko-mazurskim to nie wiem. Kilka tygodni temu znalazłem na jakimś blogu opis przejazdu z Białegostoku do Elbląga, ale tylko przeleciałem pobieżnie wzrokiem i dodałem do zakładek. 

No i na dłuższą wyprawę to jeden power bank nie wystarczy 🙂 .

Opublikowano
7 godzin temu, Paweł_Kalisz_93 napisał:

Oj żebyś się nie zdziwił :) Od Elbląga do Suwałk są niezłe "pagórki". Może to nie góry, ale jak dodasz do tego bardzo często podjazdy po sypkim szutrze to wcale tak płasko jak by mogło się wydawać tam nie jest. Dopiero za Augustowem w dół jest lepiej, a przede wszystkim jest lepsza nawierzchnia. Góry to zaczynają się dopiero za Przemyślem.

Jestem na świeżo po przejechaniu GreenVelo Elbląg-Rzeszów więc jak masz jakieś pytania co do trasy to chętnie odpowiem.

A co do tematu, ja używałem Garmin Edge Touring. Kupiony za 400zł jakiś powystawowy i sprawdza się bardzo dobrze.

Opublikowano (edytowane)

Niecałe 13h wyszla mi trasa 262 km. Całość na Locusie z mapą i powerbaniem 15000 od Tplink. Jasność ekranu w automacie. 

Rozładowałem połowe. Minusem jest waga samego powerbank'a. Ogólnie mogę polecić. 

Edytowane przez Zbysio
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, LuQ napisał:

Oj żebyś się nie zdziwił :) Od Elbląga do Suwałk są niezłe "pagórki". Może to nie góry, ale jak dodasz do tego bardzo często podjazdy po sypkim szutrze to wcale tak płasko jak by mogło się wydawać tam nie jest. Dopiero za Augustowem w dół jest lepiej, a przede wszystkim jest lepsza nawierzchnia. Góry to zaczynają się dopiero za Przemyślem.

Wschodnia część Mazur nazywa się Mazury Garbate nie bez powodu.  Całe szczęście, że GV nie poprowadzono po północnym brzegu Hańczy, bo Suwalski Park Krajobrazowy i okolice Wiżajn dobrze przepalają nogi 🙂 .

A co  do nawierzchni, to na odcinkach które znam (+/- 30 km od Suwałk) to wszędzie jest asfalt lub ścieżka. Na wschodzie najdalej byłem w Maćkowej Rudzie, od kiedy zaczyna się piach? Bo sam dopiero planuję taki wypad, że jadę Green Velo do Augustowa i potem R11 powrot do Suwałk.

Edit: przypomniałem sobie, że na stronie GV można zobaczyć typ nawierzchni http://greenvelo.pl/mapa

Edytowane przez karolg
Opublikowano
35 minut temu, karolg napisał:

Wschodnia część Mazur nazywa się Mazury Garbate nie bez powodu.  Całe szczęście, że GV nie poprowadzono po północnym brzegu Hańczy, bo Suwalski Park Krajobrazowy i okolice Wiżajn dobrze przepalają nogi 🙂 .

A co  do nawierzchni, to na odcinkach które znam (+/- 30 km od Suwałk) to wszędzie jest asfalt lub ścieżka. Na wschodzie najdalej byłem w Maćkowej Rudzie, od kiedy zaczyna się piach? Bo sam dopiero planuję taki wypad, że jadę Green Velo do Augustowa i potem R11 powrot do Suwałk.

Edit: przypomniałem sobie, że na stronie GV można zobaczyć typ nawierzchni http://greenvelo.pl/mapa

Jak będziesz jechał z Suwałk do Augustowa to na pewno w okolicach Mikaszówki jest piach. Da się przejechać ale uczciwie ostrzegam :)

• Pomógł 1
Opublikowano
2 minuty temu, LuQ napisał:

Jak będziesz jechał z Suwałk do Augustowa to na pewno w okolicach Mikaszówki jest piach. Da się przejechać ale uczciwie ostrzegam :)

Sporo ścieżek w Wigierskim Parku Narodowym to piach/sypki żwir, więc to dla mnie nic nowego.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, karolg napisał:

Odnośnie tego to zobacz sę na alegro sakwy na ramę wheel up a na kierownice to meridy polecam (uchwyt dobrze wygląda).

Edytowane przez Kiubek
o zamiast a w słowie: zabacz
  • Pomógł 1
Opublikowano
37 minut temu, Kiubek napisał:

Odnośnie tego to zobacz sę na alegro sakwy na ramę wheel up a na kierownice to meridy polecam (uchwyt dobrze wygląda).

A ten wheel up nie przesuwa się na boki podczas jazdy? Bo ja mam Sport Arsenal 520, który wydaje się trochę niższy https://www.google.com/search?q=SPORT+ARSENAL+Art.+520&oq=SPORT+ARSENAL+Art.+520 

O ile kolanami jej nigdy nie dotykam, to potrafi się z czasem przesunąć podczas jazdy. Podłożenie pod paski mocujące taśmy izolacyjnej lub pasków z dętki pomaga, ale jednak żałuję, że ją kupiłem. Więc dopóki nie kupię nawigacji, to na kierownicę trafi jakieś płaskie etui przylegające do mostka.

Opublikowano
11 godzin temu, Paweł_Kalisz_93 napisał:

Jestem gadżeciarzem i może to bierze górę 😂

Co ty nie powiesz :D

;)

P.S.

Ja też.

Opublikowano
55 minut temu, karolg napisał:

A ten wheel up nie przesuwa się na boki podczas jazdy? Bo ja mam Sport Arsenal 520, który wydaje się trochę niższy https://www.google.com/search?q=SPORT+ARSENAL+Art.+520&oq=SPORT+ARSENAL+Art.+520 

O ile kolanami jej nigdy nie dotykam, to potrafi się z czasem przesunąć podczas jazdy. Podłożenie pod paski mocujące taśmy izolacyjnej lub pasków z dętki pomaga, ale jednak żałuję, że ją kupiłem. Więc dopóki nie kupię nawigacji, to na kierownicę trafi jakieś płaskie etui przylegające do mostka.

Według opini nie