Skocz do zawartości

Dziwne dźwięki z okolic kierownicy (filmik z dowodem)

dawid91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te dźwięki występują tylko podczas podjeżdżania po górę jak się mocniej szarpnie kierownicą . Mostek rozkręcany smarowany i nic nie pomogło. Mogą to być stery? Odkręciłem kapselek od sterów nałożyłem luźno kierownice i było to samo.

Opublikowano

Brzmi jak ocierający się suchy plastik. U siebie w Rockrider 540 po wyjęciu widelca widziałem, że tam są stery jakieś dziadostwa z tworzywa właśnie. Nasmarowałem je porządnie wszystko skręciłem z wyczuciem i jest lekko i cicho. Co prawda mi tak nie trzeszczało, ale może warto tam zerknąć.

Opublikowano

Miałem kiedyś podobny przypadek i powodem było nierównomierne dokręcenie śrub mostka. Jeśli masz klucz dynanometryczny to odkręć śruby i przykręć z równą siłą. Jak nie to podejdź do serwisu to ci dokręcą. 

Opublikowano

Dla mnie to trzeszczy mostek jak nic, spróbuj odkręcić kapsel od kierownicy, lekko przesmaruj i skręć i wtedy zobacz :)

Opublikowano

Przykręcę nowy mostek o zobaczymy co będzie, bo w tym już wszystko co możliwe jest przesmarowane i dokręcone na maksa.

Opublikowano

Sprawdziłeś łożyska? Po skoro przy skręcaniu to łożyska raczej.

Opublikowano

To bardziej przy dociśnięciu prawej lub lewej strony kierownicy.

Opublikowano

Wykonaj prosty test,eliminujący amora.

Skręć kierownicę o 90st. ,najpierw w prawo,potem w lewo i sprawdź czy wydaje takie dźwięki.Jeżeli tak to przy którym skręcie.