Skocz do zawartości

Brak większego zakresu regulacji siodełka?

kAs-09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam 185 wzrostu oraz Meridę Silex 400 w rozmiarze "L". 

Próbuję ustawić siodełko względem położenia pedału (linka z obciążeniem poprowadzona pionowo przez kolano oraz oś pedału). 

Problem polega na tym, że przesunąłem siodełko maksymalnie do tyłu, a i tak moje kolano wystaje poza oś pedału o ok. 1 cm. Brakuje mi przesunięcia siodełka do tyłu o ok. 1 cm. 

O co tu chodzi? Powinienem poszukać innego siodełka, który pozwala na większą regulację przesunięcia do tyłu? Może rower za mały? No ale przecież większy rower XL jest dla wzrostu od 195 cm...

A może ten rower tak ma? W końcu geometria tego roweru to taka "super enduro", no ale i tak powinienem mieć dobrze ustawione siodełko względem pedałów...  więc to raczej nie będzie problemem.

Moglibyście mnie oświecić co mogę zrobić lepiej w tym kierunku?

Opublikowano
5 minut temu, Sziva napisał:

Sztyca z większym offsetem może tu pomóc.

Dzięki. Już widzę jak to wygląda. 

Skoro mam taki problem na początku z rowerem to znaczy, że powinienem jednak wziąć rower o 1 rozmiar większy XL, czy jednak taka kombinacja ze sztycą jest jak najbardziej na miejscu?

Opublikowano

A ile cm przesunięcia siodełka Ci brakuje do ideału? 

Opublikowano

L ka spokojnie powinna Ci wystarczyć, pytanie raczej brzmi czy CI się źle jeździ czy masz z czymś problem?

Ja mam 190 i mam Lkę i dobrze mi się jeździ :)

Opublikowano
7 minut temu, Sziva napisał:

A ile cm przesunięcia siodełka Ci brakuje do ideału? 

hmm pomiędzy 10-20 mm. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale bardziej z dolnego zakresu.

1 minutę temu, Kruk napisał:

L ka spokojnie powinna Ci wystarczyć, pytanie raczej brzmi czy CI się źle jeździ czy masz z czymś problem?

Ja mam 190 i mam Lkę i dobrze mi się jeździ :)

No dzisiaj przejechałem 30km i bólu w kolanach nie mam. Jedynie zaczęły mi drętwieć palce lewej stopy pod koniec jazdy.

No lepiej by było jakbym miał poprawnie ustawione kolano względem osi pedału...

Opublikowano
Teraz, kAs-09 napisał:

hmm pomiędzy 10-20 mm. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale bardziej z dolnego zakresu.

A obecna sztyca jest bez offsetu? Jeśli tak, to wymień sztycę i nie martw się.

No i to co pisze @Kruk - przy Twoim stylu jazdy jest jakiś problem? Przy enduro to raczej mało się na siodle siedzi, ale jeśli jak i ja wykorzystujesz rower do normalnej jazdy, to zmiana sztycy powinna być ok.

Opublikowano
2 minuty temu, Sziva napisał:

A obecna sztyca jest bez offsetu? Jeśli tak, to wymień sztycę i nie martw się.

No i to co pisze @Kruk - przy Twoim stylu jazdy jest jakiś problem? Przy enduro to raczej mało się na siodle siedzi, ale jeśli jak i ja wykorzystujesz rower do normalnej jazdy, to zmiana sztycy powinna być ok.

Ta sztyca jest taka jak na zdjęciu, czyli bez offsetu.

Siedzę dużo na siodle, ponieważ mam 80% asfalt generalnie na trasach uczęszczanych.

silex.jpg
Opublikowano

Popieram to co piszę Sziva, jeśli faktycznie potrzebujesz odsunąć siodło do tyłu to kup sztycę z offsetem.

Za mocno wyciągnięte siodło na jarzemkach może uszkodzić całe siodło.

Opublikowano (edytowane)

Kup sztycę z odpowiednim offsetem i po sprawie.

Jak już będziesz kupować, to zwróć uwagę na to, aby była to sztyca z płynną regulacją kąta pochylenia siodła - czyli np. na dwie śruby.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
20 godzin temu, Kruk napisał:

Popieram to co piszę Sziva, jeśli faktycznie potrzebujesz odsunąć siodło do tyłu to kup sztycę z offsetem.

Za mocno wyciągnięte siodło na jarzemkach może uszkodzić całe siodło.

20 godzin temu, Sziva napisał:

Kup sztycę z odpowiednim offsetem i po sprawie.

Jak już będziesz kupować, to zwróć uwagę na to, aby była to sztyca z płynną regulacją kąta pochylenia siodła - czyli np. na dwie śruby.

Dzięki śliczne za pomoc.

Powiedzcie mi jeszcze jedno na koniec tak, żebym wiedział na przyszłość w przypadku kupienia nowego roweru :P

Biorąc pod uwagę powyższy to czy popełniłem błąd przy doborze wielkości ramy i powinienem kupić większą ramę, aby nie mieć takiego problemu jaki teraz mam ze sztycą?

Opublikowano

Dobrze wybrałeś rozmiar ramy.

Jak idzie o pozycje to właśnie sztyca, mostek i podkładki pod nim się koryguje postawę, oczywiście nie zapominając kierownicy jak i siodle.

Opublikowano

Dlatego taki drogi czasami jest bike fit bo trzeba dużo rzeczy dopasować. Rowery "systemowe" są w konfiguracji najbardziej obojętnej, nie mniej nie każdemu taka konfiguracja leży, przezco czasami ludzie muszą mostek wymienić, sztyce dać z offset'em, pomijam fakt siodła bo to jest dopiero indywidualne.

Opublikowano

Jezeli kolano wystaje poza os to nie musi cos znaczyc. To był dawny trick, mniej wiecej wybrac rozmiar roweru. Jak nie masz problemów to nie musisz zmieniać. Jak palce drętwieją to mozę sprobój:

-przesunąc bloki do w strone pięty

lub

obnizyc troche siodelko

Sztyca z offsetem moze trochę pomóc jezeli chcesz miec trochę lepszy balans na rowerze.