Skocz do zawartości

RockShox Monarch R w Krossie Soil 2.0 2016 r. Wymiana na model z większym skokiem.

Kross soil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie czy do wymiany dampera w rowerze kross soil 2.0 2016 potrzebne mi są wymiary albo coś związanego z nimi ?

Narazie posiadam amortyzator rock shox monarch R chciałbym wymienić na lepszy model z większym skokiem czy mógłby mi ktoś polecić jakiś model amortyzatora który będzie się dobrze sprawował na bike parkach 

z góry dziękuje 

Opublikowano

Są potrzebne wymiary, rozstaw montażowy dampera. A skok jest określony przez RAMĘ a nie damper, tylko w niektórych ramach da się zmieniać skok RAMY przez zmianę mocowania dampera. W soilu o ile się nie myle da się zmienić geometrię (nie skok!) ramy odrwacająć łącznik gdzieś koło dampera.

Opublikowano

To jest damper... Musisz znać rozstaw śrub montażowych dampera. Większy skok to większy rozstaw, więc odpada, bo ta wartość w zawieszeniu Soila jest raczej nie zmienna.

Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

To jest damper... Musisz znać rozstaw śrub montażowych dampera. Większy skok to większy rozstaw, więc odpada, bo ta wartość w zawieszeniu Soila jest raczej nie zmienna.

Jak mogę dowiedzieć się o rozstawie śrub montażowych 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kross soil napisał:

Jak mogę dowiedzieć się o rozstawie śrub montażowych 

Mierząc suwmiarką.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Odnosząc się do tematu "w teorii" można pokombinować. Damper seryjny w Soil'u to 190x51, dolny montaż dampera składa się z łączników o dwóch rozmiarach celem zmiany geometrii. Bierzesz damper 200x57 i montujesz go na niższym łączniku dolnym dampera. W rezultacie geometria powinna się trzymać na poziomie damper 190x51 + wyższy łącznik. Nie znam nikogo kto by tego próbował. Przy takim manewrze powstaje jedno bardzo ważne pytanie: czy tylny trójkąt w takiej konfiguracji nie dobije przy wykorzystaniu max skoku do rury podsiodłowej?! Jeśli ktoś ma dojście (np pożyczyć od kogoś) damper 200x57 to wystarczy zamontować w wyżej opisany sposób, spuścić powietrze z dampera i wtedy się okaże co i jak. Wg mnie nie ma innej opcji aby zwiększyć skok ramy Soil'a. Ja sam od jakiegoś czasu usiłuję pożyczyć od kogoś damper aby sprawdzić swoją teorię - jednak bezskutecznie :) Pozdrawiam