Skocz do zawartości

KROSS Vento - rozmiarówka

Paster03

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu przymierzałem się do zakupu pierwszej szosy, a dokładniej ROSE Pro SL 105.

Ze względu na długi czas oczekiwania zacząłem szukać alternatywy - padło na Vento 5.0, które niestety nie jest dostępne w sklepach w pobliżu, aby się przymierzyć.

W ROSE pasował mi dokładnie rozmiar 59 (dł. wewnętrznej strony nogi 88 cm, wzrost 188 cm) - taki też chciałem brać w KROSS.

Jestem jednak przekonany, że przewinęło mi się na forum, że rozmiarówka w KROSS jest zawyżona i rozmiar 56 (L) odpowiada 58 (XL) w innych markach lub 59 w ROSE?

Ktoś z forumowiczów może potwierdzić?

Opublikowano

Rozmiar L w Kross'ie to 56/57 więc spokojnie możesz się do niego mierzyć. Ja mam nogę 89 i wziąłem właśnie L tylko dlatego że chciałem zwrotniejszy rower ale sądzę że dla Ciebie będzie w sam raz. W rozmiar 59 w ogóle bym się nie pchał nawet jeśli rozmiarówka jest okej.

Opublikowano

Powinna Cię interesować efektywna długość rury górnej a nie jakies "zawyżanie". 

Przy tym wzroście dopasujesz się do rowerów z rura cirka 56-58. Pro sl w rozmiarze 59 ma rurę 57,2

Opublikowano

Mam Vento 5.0 2019 w rozmiarze L (56/57). Długość nogi 84cm, wzrost 182cm. Jeździ się ok, zmieniłem tylko mostek ze 100 na 90mm.

• Lubię to! 1
Opublikowano
15 minut temu, SzpiceR napisał:

Powinna Cię interesować efektywna długość rury górnej a nie jakies "zawyżanie". 

Przy tym wzroście dopasujesz się do rowerów z rura cirka 56-58. Pro sl w rozmiarze 59 ma rurę 57,2

Kiedy przymierzałem się do Pro SL rozmawiałem z ROSE i na podstawie mojego wzrostu i przekroku polecili mi właśnie rozmiar 59, przy 57 zalecali już wymianę mostka na dłuższy.

SL w r. 59 ma efektywną długość rury górnej 57,2 cm, a KROSS w rozm. L (56/57) ma tę długość równą 57,3. W XL natomiast już 58,5.

Widzę, że jednak nie XL, a L będzie odpowiedniejsze.

Opublikowano

Cześć, a dowiadywałeś się jaki jest dokładny czas oczekiwania na ROSE? Zgodnie z informacjami z zamówienia PRO SL r61 105 do 9 tygodni na Tiagrze do 13 tygodni.

Opublikowano

Czas oczekiwania na Rose jest indywidualny, zależny od konfiguracji i posiadanych części. Minimalny czas to około miesiąc bo oni te rowery składają na zamówienie. Żaden nie stoi gotowy w magazynie. 

Opublikowano
2 godziny temu, MaciejJ napisał:

Cześć, a dowiadywałeś się jaki jest dokładny czas oczekiwania na ROSE? Zgodnie z informacjami z zamówienia PRO SL r61 105 do 9 tygodni na Tiagrze do 13 tygodni.

Ja dowiadywałem się w zeszłym miesiącu i czas oczekiwania na wersję 105 był 12 tygodni - czekali na dostawę ram i nie byli w stanie tego przyspieszyć.

Opublikowano

PRO SL to model BIKE NOW czyli bez modyfikacji i albo mamy te modele ma magazynie albo czekamy na ramy, by móc wznowić produkcję. Obecnie kończą się ramy w kolorze czerwonym, czarne będą dostępne za niecałe 3 miesiące. Popyt zdecydowanie przewyższył podaż stąd problemy z dostępnością PRO SL tego lata.

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.08.2019 o 06:59, Rosebikes napisał:

PRO SL to model BIKE NOW czyli bez modyfikacji i albo mamy te modele ma magazynie albo czekamy na ramy, by móc wznowić produkcję. Obecnie kończą się ramy w kolorze czerwonym, czarne będą dostępne za niecałe 3 miesiące. Popyt zdecydowanie przewyższył podaż stąd problemy z dostępnością PRO SL tego lata.

A wy znów zaskoczeni, jak to w sezonie....

Edytowane przez Argi
  • Lubię to! 1
Opublikowano
22 godziny temu, Argi napisał:

A wy znów zaskoczeni, jak to w sezonie....

Cóż... Tak bywa gdy marka zdobywa rynki zagraniczne i pojawia się dużo zamówień. Rose to nie koncern na miarę wielu znanych marek tylko rodzinna firma, prowadząca całą działalność w Bocholt i nie zamawiająca pół setki kontenerów ram. Stąd zdarzają się takie opóźnienia. Przykro nam z tego powodu, bo wielu klientów odchodzi z kwitkiem, ale na pewno centrala wyciągnie z tego wnioski. 

Opublikowano
Godzinę temu, Rosebikes napisał:

Cóż... Tak bywa gdy marka zdobywa rynki zagraniczne i pojawia się dużo zamówień. Rose to nie koncern na miarę wielu znanych marek tylko rodzinna firma, prowadząca całą działalność w Bocholt i nie zamawiająca pół setki kontenerów ram. Stąd zdarzają się takie opóźnienia. Przykro nam z tego powodu, bo wielu klientów odchodzi z kwitkiem, ale na pewno centrala wyciągnie z tego wnioski. 

Ja naprawdę wiele rozumiem, pracowałem w wielu branżach, w handlu również. Rozumiem, że obawiacie się zatowarowania dużą ilością ram, która zostanie Wam po sezonie. Ale z punktu widzenia klienta.... Ja chcę kupić rower już, teraz. bo "szosa" to nie przemyślany zakup pralki czy butów. Tu są emocje i wszystko, co związane z "zabawkami" dla dużych chłopców :) Po co mi rower dostępny w listopadzie. Większość zainteresowanych będzie wtedy kończyć sezon na rowerach konkurencji.

A tak już zupełnie egoistycznie, to chciałbym, aby zostawały  Wam po sezonie jakieś karbonowe ramy, z których jedną mógłbym od Was kupić za jakieś "ludzkie" pieniądze.

Pozdrawiam serdecznie, Robert :)

Opublikowano
18 godzin temu, Argi napisał:

Ja naprawdę wiele rozumiem, pracowałem w wielu branżach, w handlu również. Rozumiem, że obawiacie się zatowarowania dużą ilością ram, która zostanie Wam po sezonie. Ale z punktu widzenia klienta.... Ja chcę kupić rower już, teraz. bo "szosa" to nie przemyślany zakup pralki czy butów. Tu są emocje i wszystko, co związane z "zabawkami" dla dużych chłopców :) Po co mi rower dostępny w listopadzie. Większość zainteresowanych będzie wtedy kończyć sezon na rowerach konkurencji.

A tak już zupełnie egoistycznie, to chciałbym, aby zostawały  Wam po sezonie jakieś karbonowe ramy, z których jedną mógłbym od Was kupić za jakieś "ludzkie" pieniądze.

Pozdrawiam serdecznie, Robert :)

Nie obawiamy się, że zostaniemy z ramami w listopadzie - kolekcje nie są zmieniane z sezonu na sezony tylko wtedy gdy wprowadzamy nowy model. Zatem jeśli zamówimy ramy to w końcu kiedyś je sprzedamy. Po prostu popyt był większy niż zakładano. Odnośnie ram - nie sprzedajemy samych ram, niestety.... 

Opublikowano

@Red @SzpiceR @pawel2208 Dzięki za pomoc! Rozmiar L pasuj idealnie 😂

@Rosebikes Mam nadzieję, że przy następnym zakupie uda mi się trafić w krótszy czas dostawy, czerwony PRO SL nadal za mną chodzi 😍