MrTofu Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Witam serdecznie Przymierzam się do zmiany tylnego koła w swoim wehikule. Aktualnie mam śmieciową piastę Formula 141 boost/QR. Z tego co widzę to z dostępnością innych w tym rozmiarze jest kiepsko, ale słyszałem, że da się przerobić piasty 148 tak aby pasowały. Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć o co chodzi? Przy okazji znalazłem też informację na temat przerabiania QR do bolt thru. Co daje taka zamiana? Jak duży jest wzrost sztywności i czy jest warty zabawy? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie.
leejoonidas Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Piastę DT Swiss 350 148x12, oraz piastę hope pro 4 148x12, można przekonwertować na boost 141x9, zabieg ten jest bardzo prosty jednak jest badzo drogi, jak dla mnie średnio opłacalny lepiej od razu kupić nową ramę na sztywną oś w jakimś sensownym rozmiarze tylnego widelca i nie bawić się w jakiś tam thru bolt. Edytowane 28 Lipca 2019 przez leejoonidas
Kruk Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 3 godziny temu, leejoonidas napisał: nie bawić się w jakiś tam thru bolt. Thru bolt wcale nie jest taki głupi, tak mówią którzy go nie mieli. Dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie do ram ze starym standardem 135 x 5 mm, bardzo sztywne, przy mocnym ciśnięciu na pedały tarcza (180 mm) nawet nie liznęła klocków.
MrTofu Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Opublikowano 29 Lipca 2019 13 godzin temu, leejoonidas napisał: Piastę DT Swiss 350 148x12, oraz piastę hope pro 4 148x12, można przekonwertować na boost 141x9, zabieg ten jest bardzo prosty jednak jest badzo drogi, jak dla mnie średnio opłacalny lepiej od razu kupić nową ramę na sztywną oś w jakimś sensownym rozmiarze tylnego widelca i nie bawić się w jakiś tam thru bolt. Ramy nie chcę zmieniać bo ta z treka xcaliber 9 jest świetna nawet pomimo braku sztywnej osi.
leejoonidas Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) No to nie masz zbytnio wyboru, albo zbudujesz nowe koło na nowych bardzo drogich piastach DT, Hope, albo na taniej Shimano FH MT-200-B. Edytowane 29 Lipca 2019 przez leejoonidas 1
Kruk Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 O tym pisałem na początku, że wybór jest baaardzo okrojony
Rekomendowane odpowiedzi