Skocz do zawartości

Zmiana tylnego koła (piasta boost 141/QR)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Przymierzam się do zmiany tylnego koła w swoim wehikule.

Aktualnie mam śmieciową piastę Formula 141 boost/QR.

Z tego co widzę to z dostępnością innych w tym rozmiarze jest kiepsko, ale słyszałem, że da się przerobić piasty 148 tak aby pasowały. Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć o co chodzi?

Przy okazji znalazłem też informację na temat przerabiania QR do bolt thru. Co daje taka zamiana? Jak duży jest wzrost sztywności i czy jest warty zabawy?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie.

Opublikowano (edytowane)

Piastę DT  Swiss 350  148x12, oraz piastę hope pro 4 148x12, można przekonwertować na boost 141x9, zabieg ten jest bardzo prosty jednak jest badzo drogi, jak dla mnie średnio opłacalny lepiej od razu kupić nową ramę na sztywną oś w jakimś sensownym rozmiarze tylnego widelca i nie bawić się w jakiś tam thru bolt.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano
3 godziny temu, leejoonidas napisał:

nie bawić się w jakiś tam thru bolt.

Thru bolt wcale nie jest taki głupi, tak mówią którzy go nie mieli. Dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie do ram ze starym standardem 135 x 5 mm, bardzo sztywne, przy mocnym ciśnięciu na pedały tarcza (180 mm) nawet nie liznęła klocków.

Opublikowano
13 godzin temu, leejoonidas napisał:

Piastę DT  Swiss 350  148x12, oraz piastę hope pro 4 148x12, można przekonwertować na boost 141x9, zabieg ten jest bardzo prosty jednak jest badzo drogi, jak dla mnie średnio opłacalny lepiej od razu kupić nową ramę na sztywną oś w jakimś sensownym rozmiarze tylnego widelca i nie bawić się w jakiś tam thru bolt.

Ramy nie chcę zmieniać bo ta z treka xcaliber 9 jest świetna nawet pomimo braku sztywnej osi. 

Opublikowano (edytowane)

No to nie masz zbytnio wyboru, albo zbudujesz nowe koło na nowych bardzo drogich piastach DT, Hope, albo na taniej Shimano FH MT-200-B.

Edytowane przez leejoonidas
  • Lubię to! 1
Opublikowano

O tym pisałem na początku, że wybór jest baaardzo okrojony :/