Skocz do zawartości

Stukanie

kacperoo1108

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, podczas jazdy słyszę I czuję takie jakby "stukanie". Wydaje mi się że wydobywa się on z suportu bądź korby. Mogę jakoś temu zaradzić samemu ?

Opublikowano (edytowane)

Masz wkrecany suport? 

Edytowane przez Franz Mauer
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Można coś z tym zrobić samemu. Polecam na dobry początek przeszukać forum bo wiele razy podobne tematy były poruszone. W skrócie rozkręć wszystko po kolei, wyczyść i nasmaruj.

Opublikowano

Noo jak masz wkręcany suport (BSA) to wszystko się rozkręca, jeśli masz pressfita, to potrzebujesz wybijak i praski do ponownego zamonowania.

Opublikowano

Czy wyjechana duża zębatka korby (Shimano 105 5800) może być powodem "pstykania" za każdym jej obrotem. 🙄

Zapewne nie jest to suport bo sam montowałem niedawno nowego Ninja.

Łańcuch i kasetę wymieniałem jesienią.

Opublikowano

Może tak być, skoro co obrót się powtarza a suport masz bardzo dobry..

Opublikowano

Przed chwilą wróciłem z krótkiego treningu na którym sprawdziłem kilka elementów i tak należy wykluczyć pedały bo dopiero co zmieniałem ale duża zębatka na korbie jest nie wiem jak stara (rower kupiłem używany). Co więcej, jak zrzucę przód na mniejsze i mocno je obciążę to jest cisza (na dużym nie do pomyślenia).

Zapomniałem sprawdzić czy mniejsza zębatka jest dokręcana czy stanowi całość z korbą i dużą zębatką 🙄

Ktoś może wie? całkowity osprzęt Shimano 105-5800 - rower to BMC Granfondo gf02 - kaseta 11-to rzędowa

Opublikowano

Jak dla mnie, to łańcuch. Oczyść i nasmarój.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat.

Wczoraj podczas jazdy nagle pojawiło się dziwne stukanie. Czy to możliwe żeby po mniej więcej 1200km rozleciał się wkład suportu?

Rower to Kross Vento 5.0 2019, suport Shimano BB-RS500.

Wydaje się, że wszystko jest dokręcone jak należy, ale stukanie nie ustaje.

Opublikowano

Uwielbiam takie klimaty.Przychodzi na forum świeżak i zadaje pytanie,po czym znika :) 

@korea83 rozkręć to wszystko oczyść,przesmaruj i złóż.Mi to wygląda,jakby ramie było źle dokręcone,albo za dużo/za mało podkładek

Wszystko powinno ustać po serwisie.

Poniżej filmik Szaja 

Opublikowano
3 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Uwielbiam takie klimaty.Przychodzi na forum świeżak i zadaje pytanie,po czym znika :)

A skąd wiesz Piter że zniknie Kolega z forum? :) Każdy kiedyś zaczynał i był zielony jak szczypior na wiosnę :D

Dla mnie to albo suport korby albo mechanizm trenażera.

Jak na normalnym kole też taki efekt jest to problem w rowerze jak nie to trenażer.

Sprawdź to wpierw, będziemy wiedzieć gdzie szukać.

Opublikowano

Nie wiem czy to o znikaniu z forum było do mnie czy do założyciela tematu, ale mniejsza z tym, nie moje zmartwienie ;)

Trenażer to, na szczęście ;), nie będzie, dźwięki ewidentnie dochodzą gdzieś z okolic korby właśnie, a przynajmniej tak mi się wydaje. Nie miałem nikogo pod ręką żeby zlokalizował dokładnie źródło tego stukania.

Tak czy inaczej wykorzystam okazję i wymienię suport na Token.

Opublikowano
Godzinę temu, korea83 napisał:

Hehe,zawsze dobry powód do upgrade ;)

Tak czy siak,rozbierzesz całość i stuki ustaną

Ps. o znikaniu było o  założycielu tematu.2 wpisy i 0 zainteresowania odpowiedziami :/ 

Opublikowano
38 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Tak czy siak,rozbierzesz całość i stuki ustaną

Albo tak poskładam, że będzie jeszcze gorzej ;)

Zobaczymy jak będzie, zanim przyjdzie ten Token to jeszcze sprawdzę co się da w rowerze i może stuki ustaną.

Opublikowano
6 minut temu, korea83 napisał:

Albo tak poskładam, że będzie jeszcze gorzej ;)

Trochę wiary w siebie ;) 

Odnośnie Tokena,świetne Supporty robią,więc dobry upgrade

Opublikowano
5 godzin temu, korea83 napisał:

Dobry pomysł :) 

Opublikowano

To akurat w dużej mierze "Twoja wina" bo widziałem, że polecasz ;)

Opublikowano

Dokładnie a Ty Piter go jeszcze męczysz w enduro to dopiero dostaje w kość :)

recenzja na forum jest, chętnych lub niezdecydowanych na zakup tokena zapraszam do lektury.

Opublikowano
W dniu 2.10.2019 o 17:35, korea83 napisał:

Trenażer to, na szczęście ;), nie będzie

Jakże się myliłem...

Dzisiaj żona pomogła w identyfikacji źródła tego "stukania" i choć wskazałem jej suport jako potencjalne miejsce to nie dała się nabrać i wskazała na trenażer. Poprosiłem ją żeby to ona chwilę pokręciła na rowerze i niestety dźwięki dochodzą z mechanizmu trenażera :(

Zatem Wahoo Kickr wytrzymał skromny tysiąc kilometrów. W poniedziałek podjadę do sklepu gdzie kupiłem i poproszę o wymianę na egzemplarz wolny od wad.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ostatnio zauważyłem, że stukanie przypisywane suportowi może pochodzić ze śrub zębatek korby. Przerabiałem 2 przypadki i dokręcenie śrub załatwiło problem 😁

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez Escobar