Skocz do zawartości

[WYPRAWA] Szlak rowerowy wzdłuż Odry i Nysy Łózyckiej - Hel

Buki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim!

Za niespełna trzy tygodnie ruszam trasą rowerową Odra - Nysa z Wrocławia.
Z Wrocławia ruszam do Łagowa, kolejno wtaczam się na szlak.
Następny etap wycieczki Świnoujście - Hel (R10)

I tutaj mam kilka pytań do osób, które miały przyjemność podróżować trasą Odra - Nysa:
- sprawa noclegów: nocowaliście po Polskiej stronie, czy w pobliskich miastach/wioskach. Chodzi mi głównie o tanie pensjonaty/hostele itp, oraz ile należy przygotować monet na takie noclegi?
- czy pomimo faktu, że zagraniczne prawo zabrania noclegów 'na dziko' zdarzyło wam się tak nocować?
- czy po drodze znajdują się sklepy, knajpki z jedzeniem itp?
- pomocne rady/sugestie?
- pomimo faktu, że trasy są dobrze oznakowane jakie polecacie aplikacje na telefon, które pomogą w nawigacji (strava, i google maps odpadają).

Trasa Świnoujście - Hel jest wymagająca, nie ma problemów z noclegami w pobliskich pensjonatach? Czy istnieją jakieś gotowe mapki z tymi szlakami gotowe do ściągnięcia i wgrania do aplikacji ; )

Z góry dzięki za sugestie i odpowiedź ;)

Edytowane przez Buki
Opublikowano

co do R10 omijaj odcinek pomiędzy Niechorze, a Kołobrzegiem przez Trzebiatów. Jest tam kostka brukowa tak piękna, że najchętniej omijałbym ją przez Kraków by nie jechać nią drugi raz :)
Na Nysie i Odrze nie ma problemu z jedzeniem i jest sporo knajp po drodze ale nie koniecznie po polskiej stronie. Ze znajomi korzystaliśmy z karty Revoulta, z noclegami to Ci nie powiem bo jechali to na raz (414km Szczecin - Bogatynia )

Można sobie rozpisać jaką odległość w km masz pomiędzy poszczególnymi polskimi miastami. Posiadasz urządzenie, które może korzystać z plików GPX ? to wiele by ułatwiło.

Opublikowano

R10 nie jest trudnym szlakiem choć miejscami prowadzi po drogach publicznych. Z racji tego, że jest to wybrzeże to noclegów jest od groma ale trwa sezon, więc szukanie noclego bez wcześniejszej rezerwacji może być klopotkiwe. Mapka... Szczerze nie wiem czy istnieje w.wersji elektronicznej, bo nigdy nie była mi poyrzebna. R10 jest całkiem przyzwoicie oznakowana. Poza tym zawsze moża jechać "na azymut".

13 minut temu, jason1612 napisał:

omijaj odcinek pomiędzy Niechorze, a Kołobrzegiem przez Trzebiatów

Błąd. Bruk jest kawałek za Pogorzelicą i ciągnie się aż do Mrzeżynaa własciwie do Jednostki Wojskowej (jakieś 6-7 km). Jednostkę trzeba ominąć i za nią też jest bruk (3 km) ale obok wybudowali ścieżkę rowerowa. Potrzeby jechania przez Trzebiatów też nie widzę chyba, że komuś ten bruku naprawdę zniszczy psychikę.

Opublikowano
6 minut temu, PrzeLuka napisał:

Błąd. Bruk jest kawałek za Pogorzelicą i ciągnie się aż do Mrzeżyna (jakieś 6 km). Potrzeby jechania przez Trzebiatów też nie widzę chyba, że komuś te 6 km bruku naprawdę zniszczy psychikę 

Jechałem ten odcinek szosą więc jedyna alternatywą był objazd przez Trzebiatów :)  ale z dokładnością gdzie występuje masz 100% rację. Tylko to połączenie kostki brukowej, a potem tych płyt w połączeniu ze zmęczeniem potęguje odczucie zdenerwowania :)

Opublikowano

W kwestii trasy Świnoujście - Hel

Pamiętaj, że w okolicach Ustki jest poligon/jednostka wojskowa. W wakacje jest generalnie przejezdna, ale czasem zdarzają się ćwiczenia. Z tego co pamiętam informacje czy jest otwarte i ew. przepustkę można uzyskać w samej Ustce. Są to informacje sprzed jakiegoś czasu, więc musisz się dokładnie wywiedzieć co i jak. Problemów z noclegami w drugiej połowie sierpnia nie powinno być problemu.

Brukowany fragment jest też pomiędzy Rozewiem i Władysławowem, ale był w miarę znośny, a część omijałem chodnikiem -_-

W kwestii trasy - załóż sobie konto na RideWithGPS.com - masz tam kilka rodzajów map - m.in OSM Cycle gdzie są naniesione główne szlaki i jest tam R10.

Tu jest moja planowana trasa - https://ridewithgps.com/routes/30629086 - z tym ja celowo planuje jechać we wrześniu bocznymi, nadmorskimi szlakami dla samej przygody, a w okolicach Dębek skręcam do rodziny ;) Na RWG spokojnie sobie ułożysz własny szlak a potem spokojnie wyświetlisz na telefonie (ale żre to baterie niesamowicie) :)

Opublikowano (edytowane)

Super! Dzięki za wasze sugestie.

Rower jakim będę się przemieszczał to gravel Kellys Soot więc powinienem znieść to i owo aczkolwiek po wczorajszej ‚przygodzie’ z kostka brukowa, leśnymi zapomnianymi ścieżkami, i głazami wyskakującymi z ziemi mam stanowczą niechęć to tego typu nawieszchni; zamerzam omijać je bardzo szerokim łukiem:)

Stronkę, którą podałeś na pewno sprawdze. Niestety nie mam żadnego urządzenia czytającego pliki gpx - moze polecicicie jakieś w przystepnej cenie? 

Portfel mocno ucierpi na stolowaniu i spaniu po Niemieckiej granicy?

Edytowane przez Buki
Opublikowano

@Buki po wyjeździe z Kuźnicy uważaj na DDR, biegnie raz z prawej raz z lewej strony laskiem. Miejscami jest kostka, miejscami jest jakiś asfalt, szuter. Leżą szyszki na których koło skacze, uważaj na łachy piachu, jest jak ten z plaży, koło w niego wpada i można skończyć na glebie. Z kolei asfalt na jezdni też super nie jest.

Opublikowano

Czy kolega sam będzie układał trasę na urządzeniu, czy korzystał z gotowego GPXa, to i tak może mieć wielki problem: Nysy "Łózyckiej" tam nie znajdzie. I klops będzie.

Niemniej jednak, udanej wyprawy życzę.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
17 godzin temu, pavello napisał:

Tu jest moja planowana trasa - https://ridewithgps.com/routes/30629086 - z tym ja celowo planuje jechać we wrześniu

Kiedy planujesz być w Łebie? :D Ja tam pierwszy tydzień września będę siedział ;) 

Opublikowano

Do planowania moich mini ekspedycji sprawdza mi się mapy.cz (www + apka na android). Mapy pobierasz offline na tel, trasę wyklikujesz przez www, zapisujesz i potem w telefonie nawiguje cię głosowo offline. Nawet jak zbłądzisz wytycza nową trasę bez użycia neta.

Natomiast do układania tras w nieznanym w STRAVA przy "create route" jest opcja pokazania mapy cieplnej wszystkich zarejestrowanych przejazdów żeby się nie wkopać w krzaki jak raz mi się udało gdzie miał być szlak pieszy a były krzaczory i noc.

6654332521676800.png?k=GrCMUmO31SZVWViu-

Opublikowano
10 godzin temu, Eddek napisał:

Kiedy planujesz być w Łebie? :D Ja tam pierwszy tydzień września będę siedział ;) 

Niestety nie wiem dokładnie - wyjazd zależny jest od sytuacji w pracy i tego jak się projekty ułożą.

Mój wymarzony plan to dotarcie do Krynicy Morskiej przez Gdańsk - moim celem jest zobaczenie wszystkich latarnii morskich w Polsce w czasie wyprawy - długość trasy może lekko mi pokomplikować planowanie ;)

• Lubię to! 1