maszkara72 Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Siemka.Jak w tytule,czy możecie podać różnice pomiędzy tymi dwoma modelami kół?Najbardziej interesuje mnie wytrzymałość na odkształcenia w czasie jazdy na nierównościach.W moim krossie vento mam fabryczne i dla mnie jest to szajs.Już parę razy były centrowane w serwisie.Byłbym wdzięczny Wam za jakieś podpowiedzi.
Kruk Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 To proste. Wysokość stożka jest inna, jedne mają 35 mm a drugie 30 mm
maszkara72 Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Opublikowano 28 Lipca 2019 Czyli 35-tki mają większą wytrzymałość?
Kruk Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Nie koniecznie, wysokość stożka nie ma raczej wpływu na wytrzymałość aż taką jak to z czego są zrobione obręcze. Wysokość stożka ma bać kolarzowi aerodynamiczność, czym większe stożki tym mniejsze opory powietrza na koła, przynajmniej z teorii. Jak idzie o to czy to zwykły człowiek wykorzysta to różnie bywa, ale ogólnie dzisiaj wszyscy skłaniają się ku jak największych stożkach.
maszkara72 Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Opublikowano 28 Lipca 2019 Z drugiej strony,gdy mamy boczny wiatr to wysoki stożek może bardziej przeszkadzać niż pomagać,jak rozumiem?
Kruk Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Tak ale to przy stożkach 60 mm w górę, a nie 30 czy 35 mm Edytowane 28 Lipca 2019 przez Kruk
maszkara72 Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Opublikowano 28 Lipca 2019 Czyli te koła różnią się w zasadzie tylko wysokością stożka i ceną?
jason1612 Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 przeszkadzanie wiatru bocznego także zależy od wagi. Jak ważysz z 90 kg nie masz się czego obawiać, jak te 60 to zdecydowanie bardziej będziesz odczuwać wiatr Mnie się raz zdarzyło zahaczyć o rów w górach. Wyjeżdżając z lasu dostałem tak silny podmuch na który nie byłem przygotowany, że musiałem się zatrzymać na poboczu bo bym do rowu wjechał. No ale ważę 63 kg i bardziej to było przez moja nie uwagę znajomy ma 35 i jest z nich bardzo zadowolony, choć ta czarna powierzchnia do hamowania się starła i koła ciut gorzej wyglądają wizualnie. Bardzo fajnie bębenek cyka ( głośno ) ale zależy kto co lubi
maszkara72 Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Opublikowano 28 Lipca 2019 Ja też ważę 63 km.Haha.Te koła,zarówno 30 jak i 35 wyglądają naprawdę fajnie,a mam nadzieję,że są zdecydowanie lepsze od moich fabrycznych w vento.I dlatego o nich pomyślałem.
SzpiceR Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Wyglądają "fajnie" dopóki nie zetrze się anoda z powierzchni hamowania BTW to chyba są po dwie wersje zarówno 30 jak i 35 ale głowy nie dam
de Villars Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Kruk napisał: Tak ale to przy stożkach 60 mm w górę, a nie 30 czy 35 mm ja mam 35 mm i też potrafią zabujać - w porównaniu do fabrycznych, niskich kół. Na szczęście nie jest to coś, czego nie da się opanować. Na 60 mm na pewno jest gorzej pod tym względem. Edytowane 28 Lipca 2019 przez de Villars
maszkara72 Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Opublikowano 28 Lipca 2019 11 minut temu, de Villars napisał: ja mam 35 mm i też potrafią zabujać - w porównaniu do fabrycznych, niskich kół. Na szczęście nie jest to coś, czego nie da się opanować. Na 60 mm na pewno jest gorzej pod tym względem. Ile na nich zrobiłeś kilometrów De Villars i jak się sprawują one u Ciebie.Nie krzywią się za bardzo?
de Villars Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) Tak, mam Trimax 35. Jeżdżę na nich od wiosny, parę tysięcy km na pewno będzie ale ile dokładnie to nie wiem, bo mi się przebieg rozkłada między 3 różne rowery W każdym razie żadnych objawów gięcia się tych kół nie zaobserwowałem. No i nie ma w nich problemu ze schodzącą anodą, bo od razu mają srebrny pasek w miejscu styku z klockami. Jak dla mnie są bardzo ok. EDIT. zliczyłem - prawie 4000 km od końcówki marca. Edytowane 31 Lipca 2019 przez de Villars
Rekomendowane odpowiedzi