DOC90 Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Czy ktoś ma doświadczenia lub czytał testy(linki?) jak funkcjonuje Shimano Steps z elektroniczną przerzutką.Jest opcja automatyczna,ale nigdzie nie znalazłem konkretów...
Yossarian Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Jeśli jeździsz w jakimś ciężkim terenie to zastanowiłbym się czy inwestować w napęd. W e-biku napęd dostaje strasznie po tyłku. Bardzo trzeba uważać aby ze zmianą biegów pod obciążeniem. Po jednej zmianie pod pełnym obciążeniem na jakimś super stromym podjeździe potrafi się pogiąć hak przerzutki. Z drugiej strony uczy to techniki zmiany biegów.
Bemx2k Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 Co za herezje , jeżdżę po górach ebikiem ( bafang BBS02 500W ) od 2 lat i nawet łańcucha nie zmieniałem ,przerzutki i łańcuch ino posmarowane 2 razy w sezonie . Żadnych problemów poza kilkoma kapciami i połamanymi szprychami . Te przerzutki automatyczne to dość drogi sprzęt Ja montowany w ebikach za grubo ponad 25tys zł więc na tym forum będzie to raczej temat niszowy. cena 3600zl : https://www.sbike.pl/grupa-shimano-ultegra-di2-r8050-2x11-upgrade-kit-o_11101.html
cepelia Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 Działa to w połączeniu z DI2 (ultegra do szosy xt i xtr do mtb), wpisz sobie w YouTube : shimano di2 automatic shifting. Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale nie ze względu na automatyczną zmianę ale na brak kabli... z tym że w di2 jest więcej kabli... przejściówek, baterii... i każda taka rzecz kosztuje min 100pln... wychodzi jakaś chora cena zaproponowali mi takie ulepszenie za ponad 4k do zwykłego roweru (tylko tył) i w podobnej cenie do e-bika bo w e-biku odpada bateria ale trzeba specjalną przejściówkę do zasilania i ekranik (mam napęd Bosch CX), tak że ten... polegam na Deore z Shadow+
Red Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 W dniu 28.07.2019 o 11:58, DOC90 napisał: Czy ktoś ma doświadczenia lub czytał testy(linki?) jak funkcjonuje Shimano Steps z elektroniczną przerzutką.Jest opcja automatyczna,ale nigdzie nie znalazłem konkretów... Di2 możesz zaprogramować pod trasę czyli musisz wiedzieć jaki bieg gdzie użyć. W poprzednich wersjach 2x10/11 można było ustawić gearshift w też ten sposób że manetkę zmieniłeś biegi +/- a za zmianę łańcucha odpowiadało oprogramowanie. Fajne tylko elektroniczne przerzutki zmieniają biegi na chama więc degradacja napędu jest szybsza niż w napędzie tradycyjnym. IMHO do prywatnego użytku nieopłacalne.
terenowiec Opublikowano 12 Listopada 2019 Opublikowano 12 Listopada 2019 Ja mam nieco podobne pytanie. W e-baiku Husqvarny żony, tylna przerzutka to elektryczna XT. Jak nie włączy się zasilania, to przerzutka nie działa. Tak więc zasilanie musi być włączone, by cokolwiek zmienić. Nie trzeba włączać jakiegokolwiek wspomagania, ale zasilanie musi być włączone. A co się stanie, jak podczas jazdy wyczerpie się prąd w baterii do zera? To znaczy, że koniec z działaniem przerzutki i do domu trzeba będzie dociągnąć na takim przełożeniu, jakie było ostatnie? Bo jeżeli tak, to jest trochę liche rozwiązanie... Jeszcze jak stanie się to na jakiejś środkowej zębatce, to pół biedy, ale jak na skrajnych położeniach, to lipa. Czy można ten problem jakoś awaryjnie obejść?
sentio Opublikowano 12 Listopada 2019 Opublikowano 12 Listopada 2019 Nie wiem, o jaki typ roweru pytasz, ale mogę polecić obejrzenie fIlmu z recenzją polskiego roweru miejskiego Unibike Energy z automatyczną zmianą biegów. Jeden z najtańszych tego typu rowerów na rynku. Szkoda tylko, że bardzo trudno dostępny. A tu rzeczony filmik: https://youtu.be/FSx4iHpkQDQ 10 minut temu, terenowiec napisał: To znaczy, że koniec z działaniem przerzutki i do domu trzeba będzie dociągnąć na takim przełożeniu, jakie było ostatnie? W Unibike Energy z piastą Nexus po wyczerpaniu baterii jedziesz na najlżejszym biegu.
terenowiec Opublikowano 12 Listopada 2019 Opublikowano 12 Listopada 2019 Mówię o rowerze MTB, Husqvarna LC 5 Di2. Tak jak pisałem, z tyłu jest przerzutka Shimano XT Di2. Tak wyglądają rower i przerzutka: https://archiwum.allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-ebike-husqvarna-shimano-xt-di2-i7722908371.html https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/e-mtb-husqvarna-lc5-29-testbike-shimano-steps8000-di2/1198082752-217-1485
Bemx2k Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 Skoro przerzutka jest elektryczna to jakim cudem będzie można zmieniać biegi bez zasilania ? proste ''nima prundu nima biegów''
terenowiec Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 A nie orientujcie się, czy przypadkiem nie jest tak, że w jakiś sposób elektronika działa tak, że przy mocno rozładowanej baterii odcinane jest wspomaganie, a resztki prądu, które zostają, przekierowuje na możliwość pracy przerzutki?
Bemx2k Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 10 godzin temu, terenowiec napisał: A nie orientujcie się, czy przypadkiem nie jest tak, że w jakiś sposób elektronika działa tak, że przy mocno rozładowanej baterii odcinane jest wspomaganie, a resztki prądu, które zostają, przekierowuje na możliwość pracy przerzutki? Jest to jak najbardziej możliwe ale to jest tylko gdybanie ktoś musi to przetestować.
sentio Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Wg Shimano przerzutki Di2 powinny działać: „Czy po rozładowaniu akumulatora wyświetlacz nadal będzie działać? Tak. Pomimo rozładowania akumulatora i utraty wspomagania w akumulatorze pozostanie pewna „awaryjna” ilość energii, która pozwoli na działanie wyświetlacza, oświetlenia i elektronicznego systemu zmiany przełożeń Di2.” https://www.shimano-steps.com/e-bikes/poland/pl/faq
terenowiec Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 Dzięki Sentino za tę informację. To bardzo dobra wiadomość.
Rekomendowane odpowiedzi