ttommy70 Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Mam problem z zużytym tylnym kołem Dura ace 7850. Serwis zawyrokował: zużyty bębenek. Koszt ok 900 zł plus robocizna. Czy jest ktoś w Polsce, kto jest w stanie zreanimować to koło w rozsądnych kosztach?
Kruk Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 A nie prościej i na pewno taniej, kupić nową piastę na maszynach i przepleść koło ?
raven Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 no niestety jak się chce jeździć na duraejsie, to trzeba płacić
Kruk Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Też racja, jest taka zasada, "czym droższy sprzęt, tym droższy serwis" Nie mniej z tym 900 zł to przegięli mocno bo tyle nie jest warta całą piasta. Ja bym zmienił tą piastę w cholerę i miał spokój
raven Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) z dostępnością pewnie jest problem tak na szybko znalazłem bębenek na ebay'u za 200$ , w końcu jest tytanowy do fh-9000 też kosztuje koło 800pln więc nie przegięli chyba na olx jest komplet tych kół za 850pln Edytowane 27 Lipca 2019 przez raven
Kruk Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Dla mnie to nic nie wnosi, ten tytanowy bębenek, wolałbym mieć ceramiczne maszynówki niż to w piaście do szosy
raven Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) nie mam zamiaru polemizować z tym, czy to coś wnosi czy nie, ale na pewno tłumaczy cenę :), abstrahując od tego, że to najwyższa grupa Edytowane 27 Lipca 2019 przez raven 1
Nemrod Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 No niestety DA jest drogie a 7850 już dość dawno nieprodukowana co powoduje małą pulę części na rynku. Godzinę temu, Kruk napisał: Dla mnie to nic nie wnosi, ten tytanowy bębenek, wolałbym mieć ceramiczne maszynówki niż to w piaście do szosy Akurat tytanowy bębenek powoduje, że kasety się wniego nie wgryzają jak w aluminiowy a jest znacznie lżejszy niż stalowy.
Kruk Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 No tak ale bulić 900 zł za bębenek ? serio ? Jakby ten bębenek miał maszyny co wystarczy wymienić to okey, ale żeby on był z platyny to jak się wyrobią bieżnie to po bębenku. Zainteresowany musi sam podjąć decyzje to jasne, nie mniej ja bym jej nie naprawiał albo sam szukał bębenka gdzieś czy coś. Co konkretnie poszło w tym bębenku ?
Nemrod Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Akurat kolega nie napisał co mu się w tym bębenku dokładnie zepsuło...ogólnie do piast schimano idzie dostać zarówno bieżnie jak i konusy...
SzpiceR Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 To jest dura ace, na tym jeździł kiedyś peleton, nigdy nie będzie tanie i łatwo dostępne. Co do pytania - przepleść koło na jakiejś fajnej piascie na maszynowkach.
ttommy70 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 Odświeżam temat: koło nadal leży w szafie i czeka na jakieś pomysły. Przyszło mi do głowy, by spróbować wstawić tam bębenek od ultegry 6700 lub 6800. Ciekawe czy to by się udało. To koło mam w spadku po poprzednim właścicielu roweru i troszkę szkoda mi sprzedawać lub jeszcze gorzej wyrzucić. Dobrze się toczy, jednak w czasie jazdy bez pedałowania bębenek strasznie chrobocze i obawiam się czy nie doprowadzi to do zakleszczenia łańcucha i w konsekwencji urwania tylnej przerzutki. Na razie mam inne koła i na nich tłukę kilometry. Jak mi się tylko uda znaleźć zamiennik to po prostu będę dalej jeździć na nich. Czekam na pomysły....
kaido2 Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 3 godziny temu, ttommy70 napisał: jednak w czasie jazdy bez pedałowania bębenek strasznie chrobocze Do wymiany łożysko i radzę to wykonać jak najszybciej. Koszt łożyska ( zapewne będzie standardowe) 20-30pln. Reszta łożysk w piaście zapewne też kwalifikuje się do wymiany i nad tym też należało by się zastanowić. Najlepiej rozebrać, obejrzeć i wtedy decydować, a jak brak narzędzi, czy wiedzy to wtedy pozostaje dobry mechanik. wbrew pozorom nie jest to droga operacja i o ile obręcze nie są przetarte to można te koła reanimować z tą kasę.
ttommy70 Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Opublikowano 6 Lutego 2020 22 godziny temu, kaido2 napisał: Do wymiany łożysko i radzę to wykonać jak najszybciej. Koszt łożyska ( zapewne będzie standardowe) 20-30pln. Reszta łożysk w piaście zapewne też kwalifikuje się do wymiany i nad tym też należało by się zastanowić. Najlepiej rozebrać, obejrzeć i wtedy decydować, a jak brak narzędzi, czy wiedzy to wtedy pozostaje dobry mechanik. wbrew pozorom nie jest to droga operacja i o ile obręcze nie są przetarte to można te koła reanimować z tą kasę. Piasta kręci się gładko i bez luzu. Jest ok. Spróbuję rozebrać bębenek. Nie wiem czy te łożyska są dostępne. Sprawdzę.
kaido2 Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 To ze się kręci nie oznacza, że w łożyskach nie jest sucho. Lepiej sprawdzić, jak za chwilę w piaście ma zrobić się to samo.
Rekomendowane odpowiedzi