staszek.s Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 Witajcie, Szybkie pytanie. Mam w rowerze szczęki Tektro R525. Klamkomanetki to 'czarna' Sora - nie znam numeru modelu, ale to te, które już nie mają 'dzyndzelka' pod kciukiem do zmiany przełożenia (zmiana jest taka sama jak np w 105kach), ale jeszcze mają sterczące wąsy - nie ma schowanych linek pod owijkę Myśle nad zmiana szczęk, gdyż chciałbym założyć opony 28ki lub nawet 30/32ki - w widelcu i ramie z tyłu miejsca jest bardzo dużo - ograniczają mnie szczęki. Do tych Tektro które mam, nie włożę nic więcej niż 25ki... Doszukałem się że nowa Sora, Tiagra i 105ka, pozwalają na minimum 28, a czasem na więcej... No i właśnie - które założyć żeby mi weszły takie opony jak chcę, a jednocześnie (niejako przy okazji) zyskałbym na sile hamowania - ważę 95kg więc dobre hamulce są nie do przecenienia Dzięki i pozdrawiam
kaido2 Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 Na sile hamowania nie zyskasz, tu sęk może leżeć co najwyżej w samych okładzinach. W tego typu Tektro wkłądałem opony 28, ale nie każda opona 28 ma rzeczywiste wymiary, zresztą jak każda, wiele też zalezy od samej szerokosci obręczy. Nie wydaje mi się, żeby do wyższych grup szosowych dało się wsadzić szersze opony, powinno być wrecz na odwrót. Porównując kiedyś szczęki Sory, Tiagry i Ultegry to przyjmowały one max 28 i raczej wątpie by się to zmieniło.
staszek.s Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Opublikowano 25 Lipca 2019 No i właśnie o te 28 minimum mi chodzi Porównywałem np 'starą' Sorę z nową i w starej jest info że opona max 25, w moich tektro również, a w nowych Sorach czy Tiagrach jest to wartość 28. W moich aktualnych szczękach mam opony 25ki CST Recourse, i o ile do przodu może na styk 28ka by weszła, o tyle na tył nie ma najmniejszych szans - już 25ka jest prawie na styk. Apropos siły hamowania pytam, bo sporo czytałem, również tutaj, że taka np 105ka ma lepszą modulację i większa siłę hamowania w porównaniu do sory czy innych tournejów
kaido2 Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 Tu bardziej bym się skłaniał nad oponami danego producenta jak informacjami producentów, które nie zawsze idą w parze z rzeczywistością. Do Tektro, starej Sory i Tiagry spokojnie zmieściłem 28 Specialized Turbo Pro, natomiast na styk weszła GP4000S 700x25c która w rzeczywistości miała 27,5 za to miała bardzo wysoki profil. Obydwie opony na obręczy 17 mm wew. Przy dzisiejszych standardach 19 i z tą GP zapewne problemu by nie było. Godzinę temu, staszek.s napisał: że taka np 105ka ma lepszą modulację i większa siłę hamowania w porównaniu do sory czy innych tournejów A było spowodowane to tym, że te 105-ki są wyposarzone z marszu w lepsze okładziny, tylko ludzie nie zawsze zdają sobie z tego sprawę, bo nie wchodzą w szczegóły, hamulec traktują jako całość, a wystarczy zmienić same wkładki.
staszek.s Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) No to pytanie pomocnicze - poki co mam założone klocki oryginalne tektro z wkładkami nie wiem jakimi Mogę wymienić całe klocki lub same wkładki - tylko na jakie żeby to miało sens? Jeżdzę raczej po suchym, koła aluminiowe. I druga sprawa...wiem ze w przypadku przezutek, jest różnica pomiędzy Sora a wyższymi w ciągu linki, 1 do 1 lub 1 do 2... Czy to również dotyczy linki hamulca? Tzn czy hamulec np 105 będzie działać z moja klamkomanetka? Edytowane 26 Lipca 2019 przez staszek.s
Nemrod Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Będzie działać. Trzeba pamiętać, że na siłę hamowania ma też wpływ sztywność klamki i pancerzy. Co do siły hamowania to od 105 w górę szosowe heble mają dwa symetryczne piwoty, które są położone niżej niż oś obrotu w klasycznym układzie. Dzięki temu ramię jest dłuższe a siła hamowania większa. Czysta fizyka. Sprawdzałem tiagra 4700 vs 5800/7000 i 105 tki hamowały zdecydowanie lepiej na tych samych klockach. Co do klocków to polecam fioletowe swissstopy. Szczęki w R7000 mieszczą oponkę o realnej szerokości 30,5 mm ( Pro One 28c na obręczy 19 mm).
Monet24 Opublikowano 14 Września 2019 Opublikowano 14 Września 2019 Ale macie wiedze na ten temat, szacunek, dzięki za info
Rekomendowane odpowiedzi