Geraldoff Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Cześć, Chciałbym się zwrócić do Was o pomoc. Otóż odrestaurowuję 2 stare szosówki (lata 2000- 2004) i natknąłem się przy jednej z nich na problem z regulacją przerzutki tylnej. Z uwagi, że miał to być rower do dojazdów do pracy i włóczenia po mieście to chcąc przyoszczędzić starałem się wykorzystać te części , które mam i jedno koło zostało zaplecione na mojej piaście z wolnobiegiem w dobrym stanie (Dzisiaj już wiem, że mogłem przyinwestować w nową piastę na kasetę, ale no cóż - na razie niech tak będzie). DO tego mam nową przerzutkę Shimano Sora (r3000), oraz nowe manetki na ramę - rowery w stylu retro więc nie kupowałem klamkomanetek, tylko klamki hamulcowe szosowe i nowe manetki na ramę Sunrace SLR80 indeksowane. Wg informacji w Internecie są to manetki kompatybilne z Shimano. Oczywiście wszystkie linki i pancerze również są nowe, a także blaty na korbie (Sunrace 52z + 48z) oraz Łańcuch KMC - dobrany w sklepie rowerowym. Podsumowując osprzęt: - 8 biegowy wolnobieg sunrace MFE608CS - Przerzutka SHimano Sora rd3000 SS - Manetki 8 biegowe Sunrace SLR80 Nie jestem expertem ale kiedyś zdarzyło mi się regulować przerzutki i robiłem to zgodnie z poradnikami/filmami i poswięciłem na to już 3 pełne wieczory, ale nie jestem w stanie wyregulować tej przerzutki żeby to ładnie działało. Dzisiaj poidjechałem do jednego serwisu i powiedzieli mi chłopaki, że najprawdopodobniej to przez to, że przerzutka jest 9+ biegowa i shimano Sora, a manetki 8 biegowe sunrace'a i może być tak, że przerzutka ma inny ciąg linki, a sunrace inny i przez to się nie da wyregulować. Mówili, że da się Sorę dostosować do 8 biegowych manetek i kasety/wolnobiegu, ale będzie to rzeźba i polecają kupić jakąś przerzutkę od sunrace'a 8 biegową, żeby zatrybiło z tymi manetkami. Ja natomiast już zgłupiałem, ponieważ te manetki ponoć są kompatybilne z shimano, a biegi np. potrafi zrzucać ładnie, natomiast z wrzucaniem jest gorzej. Moje pytanie brzmi, czy to moja nieumiejętność regulacji, czy może faktycznie muszę zmienić przerzutkę? Czy np. Przerzutka od shimano 8 biegowa rozwiąże problem? Będę wdzięczny za wszelką pomoc, Pozdrawiam!
Kruk Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Skoro przerzutka sora jest na 9 biegów, a manetki na 8 tego sunrace to widocznie inny ciąg i nie idzie tego zgrać. Dobrze nie pamiętam ale chyba szosowe przerzutki nawet te niskie mają inne ciągi u Shimano.
Geraldoff Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) A czy jest szansa, że zadziała to na starszej przerzutce np. shimano 600 tricolor już bez zmiany manetek? Pzdr. EDIT: Po wrzuceniu przerzutki shimano 600 tricolor nie mogłem wyregulować na tych manetkach przerzutki, dopiero po założeniu wolnobiegu 7 biegowego + manetki shimano 600 (7biegów) + wspomniana przerzutka shimano 600 byłem w stanie to wyregulować. Teraz jeździ pięknie Dzięki za pomoc i pozdrawiam! Edytowane 26 Lipca 2019 przez Geraldoff Rozwiązanie problemu
Rekomendowane odpowiedzi