Skocz do zawartości

Koła szosowe do MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozważam złożenie drugiego kompletu kół 29" (koła, wąskie opony, tarcze, kaseta) na treningi jesienno-zimowe, ktoś korzysta z takiego rozwiązania i mógłby napisać czy się sprawdza? Zdaję sobie sprawę, że szosy z tego nie zrobię :)

Opublikowano

Ale te treningi to w domu na trenażerze czy po asfalcie?

Ja do Meridy mtb miałam założone wąskie opony (Schwalbe Supreme 1,6") na obręczach 17C i po asfalcie bardzo przyjemnie się tym śmigało.

Opublikowano (edytowane)

Po asfalcie. Liczę na szybko i kompletne koła wychodzą ~1500 😐 a za 3000 można mieć przyzwoitą szosę, jest sens? 

Edytowane przez cieq
Opublikowano

A może wystarczy wstawić same opony. Jakie masz obręcze?

Opublikowano (edytowane)

DT XR 361

Edytowane przez cieq
Opublikowano

Jeśli masz gdzie trzymać drugi rower, dałbym sobie spokój. Bawiłem się w przekładanie opon, w przekładanie kół. W końcu się odechciewa.

Prostą szosę na Sorze kupisz za jakieś 2400-2700zł. Choćby Triban 520 czy RC500. 

Opublikowano

Kosztowo rzecz biorąc najlepiej wypada drugi komplet opon, ale weź to przekładaj za każdym razem... No i obręczy szkoda. Faktycznie, w końcu pewnie się odechciewa :DTaki sam finał może być z gotowymi kołami.

Opublikowano
3 minuty temu, cieq napisał:

Kosztowo rzecz biorąc najlepiej wypada drugi komplet opon, ale weź to przekładaj za każdym razem... No i obręczy szkoda. Faktycznie, w końcu pewnie się odechciewa :DTaki sam finał może być z gotowymi kołami.

Jeśli będziesz zmieniać opony w układzie wiosna/lato - jesień/zima, to tragedii nie będzie. Jeśli w cyklu co tydzień, to szał Cię ogarnie.

Opublikowano

Wtedy lepiej mieć jak tak co tydzień, 2 zestawy kół po prostu :)

Opublikowano

A ten rower obecnie jakiej średnicy ma koła?