Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Wymiana steru na Taperowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Część,

Dwa tygodnie temu kupiłem używanego Unibike Fusion z 2016 roku na kołach 27,5 jako, że rower jest w świetnym stanie i postanowiłem w niego zainwestować. Pierwszą rzeczą którą powinienem zmienić w rowerze to amortyzator, aktualnie jest to SR SUNTOUR XCM, pozostawia on wiele do życzenia, amortyzator który chciałbym mieć na jego miejscy to Rockshox Reba lub Racon.

I tu pojawia się problem, a raczej moje pytanie, czy lepiej kupić używany widelec z rurą 1 1/8 cala, nie widziałem ogłoszeń z nowymi, czy może zmienić dolny ster na Cane Creek 1,5 cala i zakupić nowy amortyzator z  taperedową rurą sterową. Czy w ogóle taka wymiana jest możliwa do przeprowadzenia z domowych warunkach, czy lepiej udać się z nowym amortyzatorem i łożyskiem do serwisu?

Edytowane przez SpiderMAN
Tapered = Taperowany
Opublikowano

Siemka.

Temat dość oklepany i poruszany. Przynajmniej wiesz co i jak. Dla mnie sprawa wygląda tak:

-jeśli nie planujesz zmiany roweru przez jakiś czas ( czytaj rama) to warto zainwestować w te dolne łożyska  ( jeśli masz pół zintegrowane) ponieważ prawie od ręki dostaniesz amor 27,5 na rurę tapered

-jeśli chodzi Ci po głowie wymiana za jakiś czas sprzętu ( czytaj cały rower lub rama) to nie warto inwestować w tą przejściówkę (około 150 złotych) tylko kupić jakiegoś powietrznego Suntoura np, raidon:

https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/275-cali_amortyzator-raidon-xc-rl-r-275-czarny-poysk-2019/766

Czy da się to zrobić samemu w domu...pytanie raczej czy jesteś osobą z młotkiem zaprzyjaźniona czy raczej nie masz takich zdolności?:

-jeśli potrafisz robić takie manualne sprawy to tak, da się to zrobić w domu, trzeba mieć wybijak do sterów ( zrobisz go z rurki stalowej, poszukaj w dziale "zrób to sam" narzędzia własnej roboty) potem trzeba nasmarować dolne miejsce montażowe w ramie i przez kawałek drewna, jakiś klocek, delikatnie wbijać po troszku. Można zrobić sobie praskę z długiej śruby, 2 nakrętek i szerokich podkładek ale kto jak chce :)

-jeśli nie potrafisz się obywać z młotkiem/ boisz się że coś uszkodzisz to oddaj to do serwisu, roboty na 30 minut koszt około 20-40 złotych. 

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź, większość nowszych i droższych amortyzatorów ma oś 15mm, ja w kole mam oś rozmiaru 8mm, przy zakupie widelca 15mm musiałbym kupić koło na na 15mm, tak?

Opublikowano

Wystarczyło pogrzebać...

Temat wyczerpany. Zamykam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...