Skocz do zawartości

SR Suntour Raidon-XC RL 29, skok 100mm - problem z tłumieniem amortyzatora.

matisek9994

Rekomendowane odpowiedzi

matisek9994

Witajcie! posiadam amortyzator SR Suntour Raidon-XC RL 29, skok 100mm i mam pewien problem z tłumieniem... 

Podczas kręcenia śrubą - co prawda plastikową od tłumienia gdy przekręciłem do maksymalnej wartość "+" śruba jakby przeszła dalej bez praktycznie żadnego oporu i już nie da się wrócić do wcześniejszego stanu. Po prostu tłumienie jakby przestało działać i nic się nie dzieje pomimo kręcenia. Wyciągając tę czerwoną nakrętkę jest tam taki mały imbus ale nie jest on uszkodzony i pomimo tego, że nie jest tam nic obrobione to regulacja nie działa, co może być przyczyną? 

Pozdrawiam. 

Zerknij pod link:

http://activia.sgl.pl/

Jeśli tam nie odpowiedzą Ci na Twoje pytanie to nie mam pojęcia kto by mógł. Sam jeżdżę na Raidonie ale odpukać problemów z amorem nie mam wiec ciężko mi wskazać przyczynę. Moje "czerwone pokrętło" (tłumienie odbicia) dopiero po kilku obrotach zaczyna stawiać opór. Ile masz przejechane na nim lub jak długo go masz? Dopatrywał bym się jakiegoś uszkodzenia mechanicznego tłumika ale to tylko moje domysły. Jeśli sam nie chcesz się bawić w serwis zleć to komuś obeznanemu.

Edytowane przez Gość
Franz Mauer
12 godzin temu, matisek9994 napisał:

Witajcie! posiadam amortyzator SR Suntour Raidon-XC RL 29, skok 100mm i mam pewien problem z tłumieniem... 

Podczas kręcenia śrubą - co prawda plastikową od tłumienia gdy przekręciłem do maksymalnej wartość "+" śruba jakby przeszła dalej bez praktycznie żadnego oporu i już nie da się wrócić do wcześniejszego stanu. Po prostu tłumienie jakby przestało działać i nic się nie dzieje pomimo kręcenia. Wyciągając tę czerwoną nakrętkę jest tam taki mały imbus ale nie jest on uszkodzony i pomimo tego, że nie jest tam nic obrobione to regulacja nie działa, co może być przyczyną? 

Pozdrawiam. 

Sprawdź,bo odpowiedziałem Ci pod Twoim postem dotyczącym Mustanga

Musisz wyciągnąć pokrętło regulacji tłumienia i zwykłym imbusem  odkręcić tlumienie i wtedy jak wsadzisz regulator to powinien załapać(porostu przekroczyłeś zakres regulacji i ten imbuse wyskoczył)

Dobra inaczej nakrętka zdjęta zrobiłem tak jak powyżej ale to nic nie dało, podczas jazdy chciałem wyregulować tłumienie odbicia ale po chwili kręcenia (2,3 obroty) pokrętło przestało stawiać opór, a amortyzator zaczął dziwnie chodzić tak jakby golenie dłużej wracały na swoje miejsce i nie wiem co zrobić.

taka czerwona nakrętka u dołu amortyzatora (prawa strona amora).

tez mam raidona i pokretło jak krece nie stawia oporu według mnie tłumienie tobie dziala tylko ty tego nie widzisz

spusc powietrze z amora i ustaw pokretlo na + i spróbuj pociągnąć amor do gory (oczywiscie jak rower lezy do gory kolami)

potem ustaw na - izrob to samo poczujesz roznice  :D